Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Πρόγραμμα εργαστηρίων, Μάρτιος 2018


Πρόγραμμα Εργαστηρίων - Μάρτιος 2018
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Το UTech Lab υποδέχεται την άνοιξη με τρία νέα εργαστήρια και μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την τεχνολογία Blockchain, ένα θέμα που συγκεντρώνει διεθνώς το ενδιαφέρον.
Παράλληλα, συνεχίζονται τα εργαστήρια Swift Playgrounds και iPhone Coding τα οποία εισάγουν τους συμμετέχοντες στην γλώσσα προγραμματισμού swift και το εργαλείο ανάπτυξης εφαρμογών xCode για συσκευές που «τρέχουν» iOS, macOS, watchOS & tvOS δηλαδή συσκευές όπως iPhone, iPad & iMac. Για όσους θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους ιστοσελίδα συνεχίζεται το εργαστήριο Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress, ενώ το εργαστήριο Comic αυτό τον μήνα έχει θέμα το περιβάλλον και συγκεκριμένα την διαχείριση απορριμάτων.

Κατασκευή ρομπότ για την μέτρηση του g
Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ με στόχο να μετρήσουν την επιτάχυνση της βαρύτητας (g) με πειράματα ελεύθερης πτώσης. Στο πρώτο μέρος, κατασκευάζουν έναν ρομποτικό βραχίονα για την εκτέλεση του πειράματος, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους αισθητήρες. Στο δεύτερο μέρος, προγραμματίζουν το ρομπότ τους, ώστε να μετρά το g και στη συνέχεια εκτελούν μία σειρά πειραμάτων ελεύθερης πτώσης. Πόσο κοντά στην τιμή του g θα είναι οι μετρήσεις τους;
Το εργαστήριο αποτελείται από δύο δίωρες ενότητες.
(10 & 17/03 καθώς και 24 & 31/03, 10:00-12:00)

Arduino στα FM
Στο εργαστήριο αυτό αρχικά πραγματοποιείται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του ραδιοφώνου, στα είδη του και στην διαδικασία μετάδοσης ενός ραδιοφωνικού προγράμματος. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τις δυνατότητες του μικροεπεξεργαστή Arduino και με την βοήθειά του υλοποιούν τα πρώτα τους βήματα στην Ηλεκτρονική. Χρησιμοποιούν καλώδια, αντιστάσεις, διακόπτες, ποτενσιόμετρα και τοBreadboard, τα οποία τοποθετούν στην σωστή σειρά και με τον κατάλληλο κώδικα τα μετατρέπουν σε μια εντυπωσιακή ραδιοφωνική συσκευή.
(17/03, 13:00-14:30 και 28/03, 17:00-18:30)

3D Projection mapping
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στo 3D projection mapping δηλαδή την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε μη επίπεδες επιφάνειες. Αυτή η μέθοδος προβολής, αναδεικνύει την δυναμική της τρισδιάστατης εικόνας και αποτελεί καθηλωτική εμπειρία προβολής.
Αρχικά οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με την τεχνική και τις εφαρμογές του 3DProjectionMapping. Στην συνέχεια μέσω ειδικής εφαρμογής (application) σε iPad, επιλέγουν περιοχές της μακέτας της πρόσοψης του κτιρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, και προβάλλουν σε αυτές τα βίντεο των παραστάσεων του Πλανηταρίου που έχουν επιλέξει δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
(21/03, 17:00-18:30 και 31/03 13:00-14:30)

Ομιλία: Η τεχνολογία Blockchain
Τον Μάρτιο στο UTech Lab θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα την Τεχνολογία Blockchain. Ομιλητής θα είναι ο κος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου σε θέματα Τεχνολογίας. Η ομιλία απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν ερωτήσεις/συζήτηση.
Στην ομιλία θα ενημερωθείτε για το blockchain, πώς λειτουργεί και ποιες άλλες κατηγορίες καινοτόμων εφαρμογών, πέρα από τα κρυπτονομίσματα, μπορεί να υποστηρίξει. Ποια θα είναι η επίδραση του blockchain στην καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια; Τι πρέπει να ξέρουμε;
(7/03 και ώρες 17:00-19:00)
Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Η προεγγραφή είναι απαραίτητη τόσο για τα εργαστήρια όσο και για την ομιλία στο τηλέφωνο 210 9469 694.
Όλες οι δραστηριότητες απευθύνονται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου.
Για πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε το UTech Lab ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 94 69 694

Δεν υπάρχουν σχόλια: