Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ARCTUROS News Απρίλιος-Μάιος 2018


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει τον Λουίτζι και την Σοφία
Δύο ορφανα αρκουδάκια, μόλις λίγων μηνών, φροντίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με στόχο την επανένταξή τους στη φύση. Το ένα είναι ο Λουίτζι που βρέθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα και σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός ευαισθητοποιημένου πολίτη ο οποίος το εντόπισε να περιπλανιέται σε επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο. Tου αρέσει πολύ να παίζει και να κρατάει μία μπάλα που του έχουν δώσει οι φροντιστές του. Έτσι κέρδισε και το όνομά του και στο εξής θα λέγεται Λουίτζι, από τον Ιταλό τερματοφύλακα της Γιουβέντους, Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Μαζί του μεγαλώνει και η Σοφία, που βρέθηκε στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας που βρέθηκε έπειτα από μία περιπετειώδη επιχείρηση.Διαβάστε περισσότερα

Μία αγέλη έξι λύκων από την Ιταλία
στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Μία αγέλη έξι λευκών λύκων προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές Φλώρινας. Προέρχονται από τον ζωολογικό κήπο Parco Zoo D’Abruzzo, o οποίος έκλεισε πριν από αρκετούς μήνες. Και οι έξι λύκοι είναι θηλυκοί, ηλικίας 3 και 4 ετών, και προέρχονται από δύο διαφορετικές γέννες. Στις λύκαινες δόθηκαν αρχαιοελληνικά ονόματα που σύμφωνα με την παράδοση συνδέονται με το λύκο. Έτσι ονομάστηκαν Νέμεσις, Αγαύη, Αίγλη, Γλαύκη, Θέτιδα και Λητώ.
Διαβάστε περισσότερα
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημοσίευσε την πρώτη ολοκληρωμένη
γενετική μελέτη της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα
Την πρώτη ολοκληρωμένη γενετική μελέτη της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, γεγονός που αποτελεί σταθμό στην έρευνα της βιολογίας του είδους στη χώρα μας. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο πιο πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Heredity, συντονίστηκε από τον επιστημονικό διευθυντή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Δρ. Αλέξανδρο Καραμανλίδη και συμμετείχαν, πλέον του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ερευνητικοί φορείς από τη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία.
Διαβάστε περισσότερα
Ο Μπρούνο και η Μάσα ήρθαν για να μείνουν
Ο Μπρούνο και η Μάσα, τα δύο ορφανά αρκουδάκια που ήρθαν τον Ιούνιο του 2017 από το Μαυροβούνιο, θα ζήσουν τελικά στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο. Δυστυχώς, η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον δεν ήταν εφικτή για λόγους που δεν σχετίζονται με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Συγκεκριμένα, η αδυναμία συγκρότησης ομάδας άμεσης επέμβασης από τις αρχές του Μαυροβουνίου που θα παρακολουθούσε τα δύο αρκουδάκια μετά την επανένταξή τους στη χώρα με δυνατότητα επιχείρησης σε περίπτωση που πλησίαζαν σε κατοικημένη περιοχή. Ο Μπρούνο και η Μάσα ζουν πλέον μαζί με τον Ρέι σε χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου και όταν ενηλικιωθούν θα μεταφερθούν στο Καταφύγιο μαζί με τις υπόλοιπες αρκούδες.


Δύο ακόμη αρκούδες σκοτώθηκαν σε τροχαία
Δύο ακόμη αρκούδες σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα τέσσερα μέσα στο 2018. Το πρώτο ατύχηχημα συνέβη τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29 Μαρτίου στον Αετό Φλώρινας. Η αρκούδα μετά τη σύγκρουση κατάφερε να μεταφερθεί σε μικρή απόσταση σε παρακείμενο χωράφι, όπου και κάθισε ανήμπορη να περπατήσει. Στο σημείο έσπευσε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και εκπρόσωποι της Καλλιστώ και της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας. Κατόπιν εισήγησης των κτηνίατρων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας αποφασίστηκε για την καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού η μεταφορά του τραυματισμένου ζώου στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δυστυχώς όμως η αρκούδα εξέπνευσε κατά τη μεταφορά της, καθώς όπως έδειξε η νεκροψία έφερε πολλαπλά κατάγματα στο στήθος και ρήξη πολλών εσωτερικών οργάνων. Στο πιο πρόσφατο, στις 25 Απριλίου, στην επαρχικά οδό Έδεσσας-Φλώρινας, μία νεαρή αρκούδα βρέθηκε νεκρή στο οδόστρωμα.
H A&D Natural Foods
στο πλευρό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Η A&D Natural Foods υποστηρίζει το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία της άγριας ζωής μέσω χορηγίας για τη διατροφή των λύκων του Καταφυγίου. Με την παροχή 100% φυσικής τροφής χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά που δίνεται στους λύκους συμπληρωματικά και καλύπτει τις ανάγκες τους για ένα χρόνο.
Υποστηρίξτε την ανατροφή
του Λουίτζι και της Σοφίας

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ χρειάζεται την βοήθειά σας για να συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις όπως η ανατροφή και επανένταξη στη φύση του μικρού Λουίτζι και της Σοφίας! Για να υποστηρίξετε το έργο μας μπορείτε να γίνετε μέλη με 50€/χρόνο ή να υιοθετήσετε κάποιο από τα αρκουδάκι ή να κάνετε μία δωρεά στο ύψος που εσείς επιθυμείτε.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: