Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν


Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου:
Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν. «1446 μέρες αγωνίας»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
(Εθνικής Αμύνης 27, Αίθουσα εκδηλώσεων - 2ος όροφος)
την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στις 19:30.
Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:
Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα σύγχρονης Ιστορίας, Α.Π.Θ.
Έρικα Περαχιά Ζεμούρ, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Χάνα Πίντο, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ισραηλιτικής Κοινότητας ΘεσσαλονίκηςΤη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ακόμα μαρτυρία της μοίρας που επιφύλαξε η Ιστορία στους Θεσσαλονικείς Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα. Παραθέτει, βήμα προς βήμα την πορεία μιας τυπικής εβραϊκής αστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαφεύγει αναζητώντας τη σωτηρία της στην Αθήνα.
Η ιδιαιτερότητα αλλά και η σημασία αυτής της μαρτυρίας είναι ότι έχει γραφεί σε ημερολογιακή μορφή, με αφήγηση που ξεκινά από την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, συνεχίζεται με τα γεγονότα της Κατοχής για να συμπεριλάβει τη δραπέτευση του αφηγητή στα τέλη Μαρτίου του 1943 από το γκέτο της γερμανοκρατούμενης Θεσσαλονίκης προς την ιταλοκρατούμενη Αθήνα.
Ακολουθούν οι περιπέτειες διάσωσης της οικογένειας στην πρωτεύουσα, από κρυψώνα σε κρυψώνα, η προσπάθεια μετάβασης πατέρα και γιου στη Μέση Ανατολή, η σύλληψη αλλά και ο εγκλεισμός τους στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, μέχρι την «απόλυσή» τους από εκεί, με τις περιπέτειες τους να μην έχουν τελειωμό μέχρι τα Δεκεμβριανά, την Απελευθέρωση και την αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα.
Αυτή άλλωστε είναι και η σημαντική ιδιαιτερότητα του «Ημερολογίου», αντιπροσωπεύει μια από τις πολύ λίγες γραπτές μαρτυρίες που περιγράφουν με λεπτομέρεια τη ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διέφυγαν στην Αθήνα στο διάστημα της Κατοχής. Υπό αυτήν την έννοια, το Ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Καπόν αποτελεί μια σπάνια, ολοκληρωμένη μαρτυρία, με συχνές αναφορές σε διεθνή γεγονότα της εποχής.
Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) και είναι υποψήφιος Δρ. Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ως ποιητής έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής. Ασχολείται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» με σχετικές μελέτες και άρθρα. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ο αφανισμός των Θεσσαλονικέων Εβραίων της Γαλλίας, ένα kadish για τους δικούς μας «Γάλλους» (2014).
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ. 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: