Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Αιχμές από το Μεταίχμιο - Ιούνιος 2018



Μελωδία μιας ζωής
Μαρίζα Κωχ
Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης
Μια εξομολόγηση από την αγαπημένη Μαρίζα Κωχ για τα παιδικά της χρόνια και όλα όσα τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και ερμηνεύτρια.
Με τρυφερότητα, χιούμορ και κατασταλαγμένη σοφία, η Μαρίζα Κωχ αφηγείται την παιδική της ηλικία στη Σαντορίνη ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή, τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα βιώματα που τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο, ως μουσικοπαιδαγωγό και ως ερμηνεύτρια.
Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό και από δύο τραγούδια για τη Σαντορίνη: το παραδοσιακό «Το άστρο της αυγής», σε ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ (το οποίο μπορείτε να ακούσετε μέσω QR code που υπάρχει στο οπισθόφυλλο), και το καινούργιο δικό της τραγούδι «Απέναντι στο ηφαίστειο».
«Το αφήγημά μου αυτό το έγραψα ως απάντηση της αγάπης που δέχτηκα στα πενήντα χρόνια που τραγουδώ και σας το προσφέρω αντίδωρο. Με την ευχή όλα τα παιδιά του πολέμου, του κάθε πολέμου, να γευτούν την αγάπη και τη γιατρειά όπως εγώ».
Μ. Κ.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Στις σελίδες των FM

Ο πρώτος σταθμός
Ο σταθμός Αθήνα 9.84 με αφορμή τα 31 χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά ραδιοκύματα ζήτησε από 30 σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς να εμπνευστούν από τον αριθμό 984 και να γράψουν από μια ιστορία που να τον περιέχει. Καταξιωμένοι εδώ και χρόνια συγγραφείς, αλλά και νεότεροι ανερχόμενοι που υπόσχονται πολλά για το μέλλον ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο εγχείρημα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρέδωσαν εξαιρετικά διηγήματα. Συμμετέχουν οι: Κώστας Ακρίβος, Μίμης Ανδρουλάκης, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ρέα Γαλανάκη, Ευτυχία Γιαννάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Διβάνη, Μάνος Ελευθερίου, Ισμήνη Καπάνταη, Μάρκος Κρητικός, Όλια Λαζαρίδου, Ηλίας Μαγκλίνης, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ντορίνα Παπαλιού, Βασιλική Πέτσα, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Χριστίνα Πουλίδου, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Κατερίνα Σχινά, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη, Χρήστος Α. Χωμενίδης.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Μια αιματοβαμμένη ιστορία εκδίκησης

Γρηγόρης Αζαριάδης
Σκοτεινός λαβύρινθος
Σ’ ένα απομονωμένο αγρόκτημα έξω από τον Μαραθώνα, η αστυνομία ανακαλύπτει τα πέντε πτώματα μιας οικογένειας Το σκηνικό της αποτρόπαιης δολοφονίας παραπέμπει σε συμβόλαιο θανάτου από επαγγελματίες εκτελεστές. Για ποιο λόγο όμως κάποιος να πληρώσει ένα τέτοιο συμβόλαιο για μια συνηθισμένη οικογένεια;
Η αστυνόμος Τρύπη και η πρώτη ομάδα ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής αποδύονται σ’ έναν απεγνωσμένο αγώνα για να εξιχνιάσουν το μυστηριώδες έγκλημα.
Σ’ ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, όπου διεφθαρμένοι επιχειρηματίες με απόλυτα νόμιμες επιχειρήσεις, μπράβοι, ενδιάμεσοι και επαγγελματίες εκτελεστές κινούνται στο σκοτάδι, ακολουθώντας πιστά τους σκληρούς νόμους της νύχτας, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και το έδαφος μοιάζει με κινούμενη άμμο...
Ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα που ξετυλίγεται σαν πορεία σε λαβύρινθο φωτογραφίζοντας μια διαφορετική όψη του υποκόσμου.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Αστυνομικά που θα βάλουν φωτιά στο καλοκαίρι σας

Harald Gilbers
Germania: Σκοτεινό Βερολίνο
Ένα στιβαρό θρίλερ με φόντο την πιο σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας, το πυρετώδες κυνήγι ενός δολοφόνου μέσα στον χιτλερικό εφιάλτη αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Germania», με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Arnaldur Indridason
Φορμόλη
Ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στο Ρέικιαβικ με ένα σημείωμα πάνω στο πτώμα του και τη φωτογραφία του τάφου ενός νεαρού κοριτσιού. Ανατρέχοντας στο παρελθόν του νεκρού ο επιθεωρητής Έτλεντουρ ανακαλύπτει ότι πριν από σαράντα χρόνια το θύμα είχε κατηγορηθεί για ένα αποκρουστικό έγκλημα για το οποίο όμως δεν είχε καταδικαστεί. Μήπως τον είχε στοιχειώσει το παρελθόν του;
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Γκάνγκστερ, δολοφονίες και ποτοαπαγόρευση
Απόδραση από τη μοναξιά πάνω σε τέσσερις τροχούς


David Mamet
Σικάγο
Συμμορίες, δολοφονίες, κλαμπ και νονοί της νύχτας, το Σικάγο του 1920 πάλλεται στις σελίδες του νέου καθηλωτικού μυθιστορήματος του σπουδαίου David Mamet.
Ο Μάικ Χοτζ, δημοσιογράφος και βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, που είναι ερωτευμένος με την Άννι Γουόλς, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του μαρτύριο: Κάποιος μπαίνει στο σπίτι του και δολοφονεί την Άννι μπροστά στα μάτια του.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Dorthe Nors
Άλλαξε ταχύτητα
Ξεκαρδιστικό όσο και συγκινητικό, το απολαυστικό μυθιστόρημα της βραβευμένης δανέζας Dorthe Nors αφηγείται τη διαδρομή μιας γυναίκας προς τον αληθινό της εαυτό χωρίς χάρτη και οδηγίες, ισορροπώντας μεταξύ ελπίδας και απελπισίας, αγάπης και σπαραγμού.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Λουίτζι Πιραντέλο
Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ
Ο Ματία αφηγείται με κωμικοτραγικό τρόπο τις περιπέτειες που τον οδήγησαν να γίνει «μακαρίτης» του ίδιου του εαυτού του, επιθυμώντας να σπάσει τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων και καταδεικνύοντας την αδυναμία του ανθρώπου να κινεί ο ίδιος τα νήματα του πεπρωμένου του. Ο νομπελίστας Λουίτζι Πιραντέλο γράφει την πρώτη μεγάλη «μεταμόρφωση» της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η γεροντοκόρη
Στις αρχές του 19ου αιώνα, στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία της Αλενσόν, τρεις άντρες διεκδικούν το χέρι της πλούσιας γεροντοκόρης Ροζ Κορμόν. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ μάς προσφέρει μια εξαίρετη ψυχογραφία, μια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωμότητα του κόσμου.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Μικρή φόρμα, μεγάλοι δημιουργοί

Αντόν Τσέχοφ
Ο θάνατος ενός δημοσίου υπαλλήλου
Μια επιλογή από διηγήματα του Τσέχοφ, ενός από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα οποία αναδεικνύουν λιγότερο γνωστές πτυχές του μεγάλου αυτού δημιουργού. Ιστορίες βουτηγμένες στο μαύρο χιούμορ, στο μυστήριο και στον ερωτισμό, δίνουν μια διαφορετική εικόνα του πολυσύνθετου έργου του.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Στέφαν Τσβάιχ
Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά
Μια επιλογή από διηγήματα και νουβέλες ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς όλων των εποχών η οποία προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη μια αναπάντεχη θεώρηση του πολυποίκιλου πεζογραφικού έργου του Στέφαν Τσβάιχ.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Αθηναϊκοί περίπατοι
Νίκος Βατόπουλος
Περπατώντας στην Αθήνα
Μικρές ιστορίες περιδιάβασης στις γειτονιές μιας πόλης που αλλάζει.
Ένα μοναδικό βιβλίο από έναν γνώστη της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας αλλά και του τι συνέβη σε κάθε γειτονιά της, για την αρχιτεκτονική της πόλης, για την ιστορία κάθε γωνιάς της, για το τι έχει υποστεί ο αστικός οικιστικός ιστός, για ιδιαίτερα σπίτια και την ιστορία που κρύβουν.
«Τα κείμενα και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε αυτήν την έκδοση είναι σπαράγματα πρόσφατων μοναχικών περιπλανήσεων σε δρόμους της Αθήνας... Είναι μία μικρή ελεγεία στο μέτρο του πολιτισμού που γέννησε η Αθήνα και που εξακολουθεί και σήμερα να επιμένει να αναφύεται, έστω και αν μοιάζει απρόσκλητος, περιθωριοποιημένος και αγνοημένος. Η Αθήνα παραμένει μία μήτρα αφηγήσεων και αυτό που εκλύει έχει τεράστια συσπειρωτική δύναμη. Είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει και ακόμα πιο δύσκολα να μοιραστεί με άλλους που δεν γνώρισαν αυτήν την πόλη. Αλλά όταν βρεθεί ο κοινός τόπος, όταν εντοπιστεί ο κοινός δίαυλος, ο δεσμός αυτός μοιάζει να είναι ακατάλυτος».
Από τον πρόλογο του Νίκου Βατόπουλου
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Paul Auster
Julian Barnes
Jo Nesbo
Διονύσης Π. Σιμόπουλος
4 3 2 1 Η μοναδική ιστορία Μάκβεθ Είμαστε αστρόσκονη
Σύμπαν, μια ιστορία
χωρίς τέλος


Ο Γρηγόρης Αζαριάδης παρασέρνει το αναγνωστικό κοινό σε έναν Σκοτεινό λαβύρινθο, στο Polis Art Café (Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα), τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, στις 8:30 το βράδυ.
Διαβάστε περισσότερα
Η γνωστή ερμηνεύτρια Μαρίζα Κωχ μάς μεταφέρει στα παιδικά της χρόνια με αφορμή το βιβλίο της Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης, στο Polis Art Café (Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα), την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στις 8:30 το βράδυ.
Διαβάστε περισσότερα

Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος μας προσκαλεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 7:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Books Plus (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα), για έναν περίπατο στην Αθήνα, με αφορμή το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα.
Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ»
Τα πρόσφατα μυθιστορήματα της Σοφίας Νικολαΐδου και του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, το παιδικό βιβλίο «Η εκδρομή» από τη σειρά «Πίκο και Λόλα» της Λίνας Σωτηροπούλου, το λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά «Όμηρος στο πέλαγος» της Κατερίνας Δημόκα, αλλά και τα εφηβικά μυθιστορήματα της Αγγελικής Δαρλάση και του Κωνσταντίνου Πατσαρού είναι υποψήφια για βραβείο.
Διαβάστε περισσότερα
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ 2018
Ο Ισπανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Εντουάρντο Χάουρεγκι και ο Περουβιανός Αλόνσο Κουέτο συμμετέχουν στο καθιερωμένο εδώ και 10 χρόνια Ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» και επισκέπτονται την Αθήνα.
Διαβάστε περισσότερα

37ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάτοικοι και επισκέπτες της νύφης του Θερμαϊκού ανασκουμπωθείτε. Σας περιμένουμε όλους στο περίπτερό μας με αριθμό 59-60 έως τις 17 Ιουνίου 2018, στην παραλία του Λευκού Πύργου. Ελάτε να γνωριστούμε!
Διαβάστε περισσότερα
ΑΘΗΝΑ 2018 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Φέτος, η Αθήνα αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου από την UNESCO για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019. Ας συναντήσουμε λοιπόν την Αθήνα του χθες και του σήμερα και ας περιηγηθούμε σε αυτήν μέσα από τη ματιά και τη γραφή διάφορων συγγραφέων που πιάνουν και αποτυπώνουν τον παλμό της.
Διαβάστε περισσότερα
«ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ GREGORY CLAEYS
Μια διαφωτιστική ιστορία για το πώς αναπτύχθηκε η σκέψη του Μαρξ καθώς και για το ποιες ήταν οι κυριότερες φιλοσοφικές του επιρροές από έναν κορυφαίο ιστορικό. Ένα «πανόραμα» του μαρξισμού που καλύπτει όλο το ιστορικό χρονικό, τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, τον συσχετισμό του με άλλες ιδεολογίες και τη θέση του στον 21ο αιώνα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα Οκτωβρίου.
Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940
Ανοιχτή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του ιστορικού Γαβρίλη Λαμπάτου «ΚΚΕ και εξουσία, 1940-1944», μια τεκμηριωμένη μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων.
Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΕΝΑΣΤΡΟ ΟΥΡΑΝΟ
Μια βραδιά αφιερωμένη στην ερωτική λογοτεχνία στην όμορφη ταράτσα του Πολυχώρου, στην καρδιά της πόλης, είναι ό,τι πρέπει για το κλείσιμο μιας θερμής καλοκαιρινής μέρας. Μην το χάσετε!
Διαβάστε περισσότερα

HANYA YANAGIHARA: Η ΝΕΑ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ
Η συγγραφέας της «Λίγης ζωής» μιλάει για το πώς ο Φίλιπ Ροθ τής άλλαξε τη ζωή, για τη ζήλια της για τον Καζούο Ισιγκούρο και γιατί τα πρώιμα έργα της Χίλαρι Μαντέλ είναι υποτιμημένα.
Διαβάστε περισσότερα
ΤΟ «ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ» ΤΟΥ ΚΟΖΙΝΣΚΙ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΠΟΥΛΙΑ» ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων μας, ο αγαπημένος μας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς ξεχωρίζει το «Βαμμένο πουλί» του Πολωνού Γιέρζι Κοζίνσκι και κάνει κάποιες σκέψεις για τα αίτια της βίας που πρέπει να μας προβληματίσουν.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: