Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Αιχμές από το Μεταίχμιο - Οκτώβριος 2018



Ένας ξαφνικός (;) θάνατος
 
Steven Levitsky, Daniel Ziblatt
Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες
Ένα διαφωτιστικό και τρομερά επίκαιρο βιβλίο που ερευνά, παρατηρεί και εξηγεί πώς η δημοκρατία δολοφονείται με τα ίδια της τα όπλα.
Στην αφυπνιστική αυτή μελέτη, που γνώρισε τεράστια επιτυχία και προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και δημοσιευμάτων τόσο στον διεθνή όσο και στον ελληνικό Τύπο, οι Steven Levitsky και Daniel Ziblatt, πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, απαριθμούν και αναλύουν τα χαρακτηριστικά σημάδια που εμφανίζονται κάθε φορά που μια δημοκρατία πνέει τα λοίσθια, ενώ κάνουν λόγο και για τα μέσα που μπορούν να αναστείλουν την ασθένεια του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισημαίνοντας ότι οι δημοκρατίες θα επιβιώσουν μόνο αν αποφασίσουν να υπερασπιστούν τις αρχές και τα ιδεώδη τους.
Το βιβλίο εγκαινιάζει τη νέα σειρά πολιτικής ιστορίας με τίτλο «Ιδέες και Πολιτική» με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο.
Οι στυγνές δικτατορίες, στρατιωτικές, φασιστικές ή κομμουνιστικές, είναι πλέον λίγες, τουλάχιστον σε μεγάλα τμήματα της ανθρωπότητας. Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και άλλες μορφές βίαιης κατάληψης της εξουσίας γίνονται όλο και πιο σπάνια. Οι δημοκρατίες εξακολουθούν ωστόσο να καταλύονται, να «πεθαίνουν», με άλλον όμως τρόπο. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν είναι τόσο οι στρατιωτικοί που πρωταγωνιστούν στην κατάλυση της δημοκρατίας όσο οι ίδιοι οι εκλεγμένοι ηγέτες. Αυτή είναι η περίπτωση όχι μόνο της Βενεζουέλας και του Τσάβες αλλά και χωρών όπως η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Τουρκία, το Περού, η Νικαράγουα, οι Φιλιππίνες, η Σρι Λάνκα. Η παρακμή, η «αποψίλωση» της δημοκρατίας αρχίζει στις μέρες μας από την κάλπη.
απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου

Η αφρόκρεμα της ελληνικής πεζογραφίας vol. 1

Κώστας Ακρίβος
Γάλα μαγνησίας
Ο Κώστας Ακρίβος στο καινούργιο του μυθιστόρημα μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’70 σε ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου όπου ένα περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τεσσάρων εφήβων. Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό: Τι πραγματικά συνέβη; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τη δική μας μνήμη ή χρειαζόμαστε και τις μνήμες των φίλων μας για να μάθουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή πονάει;
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ολομόναχος
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην αυτοβιογραφική του νουβέλα που εκδόθηκε και στη Γαλλία, με αφορμή την αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού, αναζητά την αόρατη κλωστή που δένει τη ζωή του με τη ζωή του πατέρα του και του γιου του.
Τα μυστήρια του φθινοπώρου vol. 1

Arne Dahl
Επτά μείον ένα
Ο Arne Dahl αφήνει πίσω του τις πολυπρόσωπες ομάδες και εγκαινιάζει μια νέα σειρά με ένα καινούργιο δίδυμο πρωταγωνιστών αποκαλύπτοντας μια νέα συγγραφική πλευρά που θα εκπλήξει τους πιστούς του αναγνώστες και θα του χαρίσει ακόμα περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Ένα πανέξυπνο θρίλερ που κόβει την ανάσα με τις αναπάντεχες ανατροπές της πλοκής.
Tana French
Στο δάσος
Το πρώτο πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της σειράς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και τιμήθηκε με τα σημαντικότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα αστυνομικό πρώτης γραμμής, ατμοσφαιρικό και περίπλοκο, αλλά και πειστικό και αναπάντεχο μέχρι τέλους, για το έγκλημα, τη μνήμη, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σύγχρονη Ιρλανδία από μία από τις σπουδαιότερες νέες φωνές της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Susanne Jansson
Ο βάλτος
των χαμένων ψυχών

Μια ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου για τον απαγορευμένο τόπο στον οποίο οδηγεί τους ανθρώπους η θλίψη. Ένα μυθιστόρημα που θα σας στοιχειώσει, χάρη στην κινηματογραφική αφήγηση, την καλοστημένη πλοκή και τις πινελιές μεταφυσικού τρόμου.
Αναζητώντας το σωστό μονοπάτι

Nicole Krauss
Δάσος σκοτεινό
Ένα βαθυστόχαστο, υπνωτιστικό και επώδυνα όμορφο μυθιστόρημα από μια σπουδαία συγγραφέα για τη μεταμόρφωση και την αυτοπραγμάτωση, που ξαφνιάζει, προκαλεί και φωτίζει την έξοδο από τη σκοτεινιά του δάσους, ξεχειλίζοντας από χιούμορ και ζωή. Μια ματιά πέρα από καθετί ορατό, προς το άπειρο, για τα μονοπάτια της συγγραφής, το βάρος της καταγωγής και την ελευθερία των επιλογών.
Επάγγελμα γονέας

Boglarka Hadinger
Δώστε θάρρος στο παιδί
Μια αποτελεσματική μέθοδος για να ανοίξει το παιδί τα φτερά του και να πετάξει με τις δικές του δυνάμεις. Το βιβλίο της διεθνούς φήμης ψυχολόγου από την Αυστρία περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την προσωπικότητα των παιδιών και των εφήβων, τι θα πρέπει να τους παρέχουν για να νιώθουν καλύτερα και να γίνουν ευτυχισμένα
Νίκος Σιδέρης
Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο.
Γονείς θέλουν!

Το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά. Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες και προβλήματα. Νέα συμπληρωμένη έκδοση του γνωστού μπεστ σέλερ του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη.

Μην κοιτάξεις πίσω σου
 
Clare Mackintosh
Σε είδα
Μια ανατριχιαστική ιστορία τρόμου που θα σε κάνει να σκεφτείς αν θα ξαναμπείς στο μετρό.
Βιβλίο της χρονιάς (2017) σύμφωνα με το Richard and Judy Summer Book Club
Μετά τη δυναμική της είσοδο στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας με το εκρηκτικό ντεμπούτο της Σ’ άφησα η Βρετανίδα Clare Mackintosh επιστρέφει με ένα εξίσου δυνατό θρίλερ. Το βιβλίο που φιγουράριζε στην πρώτη θέση της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times έχει έντονο άρωμα Λονδίνου. Αν νομίζατε ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σας συμβεί στο μετρό είναι η πολυκοσμία, πέφτετε πολύ έξω. Μήπως η καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους; Η Clare Mackintosh αποδεικνύεται μάστερ στις εκπλήξεις και στις ανατροπές.


Clare Mackintosh
André Aciman
Μαρίζα Κωχ
Steven Levitsky
Daniel Ziblatt
Σε είδα Να με φωνάζεις
με τ’ όνομά σου
Το ξανθό κορίτσι
της Σαντορίνης
Πώς πεθαίνουν
οι δημοκρατίες


 
ΕΞΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ
Ο 4ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας έχει ήδη ξεκινήσει. Ανακαλύψτε ίχνη, αποτυπώματα, σταγόνες αίματος και ό,τι άλλο κρύβεται στα βιβλία και βγείτε κερδισμένοι.
Διαβάστε περισσότερα
2651 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
Ένα βιβλίο αναμνήσεων από τη ζωή των νέων τα χρόνια της δικτατορίας, όπως τα έζησε και τα αφηγείται η βραβευμένη συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο, εμπλουτισμένο με επεξεργασμένες εικόνες αρχειακού υλικού.
Διαβάστε περισσότερα

 
«ΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΥ
Ο Κώστας Ακρίβος μάς συστήνει το νέο του μυθιστόρημα και μοιράζεται μαζί μας το έναυσμα που τον οδήγησε στη συγγραφή του.
Διαβάστε περισσότερα
«ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ο βραβευμένος συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος μας εξομολογείται την ιστορία του νέου του βιβλίου.
Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΝΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαβάστε πώς ένα δάσος οδήγησε την Tana French, μία από τις πλέον ταλαντούχες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, να καταπιαστεί με τη συγγραφή.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: