Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
Η ιστορική κωμόπολη της Χαλκιδικής, η Ιερισσός, γιορτάζει την απελευθέρωσή της και την απελευθέρωση της ΒΑ Χαλκιδικής από τον Οθωμανικό ζυγό.
Χρήστου Καραστέργιου
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 βρήκε τα εδάφη της Α. Μακεδονίας και της Θράκης να τα κατέχει ο σύμμαχος τότε, Βουλγαρικός Στρατός. Όμως η ηρωική στάση του Χαλκιδικιώτη οπλαρχηγού Γεώργιου Γιαγλή, να μην αφήσει να καταληφθεί η περιοχή της Νιγρίτας από τους Βουλγάρους, έδωσε τη δυνατότητα στον Ε.Σ., να διεκδικήσει τα εδάφη της Χαλκιδικής. Για τον σκοπό αυτόν στάλθηκε το 1ο Τάγμα Κρητών με διοικητή τον Γεώργιο Κολοκοτρώνη, στον Πολύγυρο, και ένας Ουλαμός υπό τον Λυμπέρη Καλοπόθο, στην Ιερισσό και στο Άγιο Όρος. Όμως ο σημαντικός στρατηγικός στόχος του Ε.Σ., ανατολικά της Θεσσαλονίκης ήταν η Αθωνική Πολιτεία, λόγο της μεγάλης πολιτικοθρησκευτικής σημασίας που είχε (και έχει).
Ο Υπουργός Ναυτικών Νικόλαος Στράτος δίνει το βράδυ της 1 Νοεμβρίου την εξής διαταγή:
«Αρχηγόν Στόλου.
Ανάγκη εθνική απολύτος όπως καταληφθή Άγιον Όρος αμέσως.
.............................Τόπος αποβάσεως συνιστώμεν τον Ισθμόν διά του της Ιερισσού προς αποκοπήν απειλουμένης προελάσεως. Ωσαύτως διά μικρού είτα αποσπάσματος εις Δάφνην, όπερ θέλει μεταβή εις Καρυάς, έδραν της Συνάξεως των Μοναχών.
Αθήναι 1-XI-1912, Στράτος»
Γι αυτό τον λόγο στέλνεται εσπευσμένα το Θωρηκτό Αβέρωφ με τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, και τα , τα αντιτορπιλικά «Πάνθηρ», «Ιέραξ» και «Θύελλα» στον ισθμό της χερσονήσου, καθώς και το 20ο Σύνταγμα (1 Τάγμα) υπό τις διαταγές του Ταγματάρχη Καρέκλη, με το πλοίο Αίολος, στην Ιερισσό.
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου το αντιτορπιλικό Θύελλα αφήνει ένα ναυτικό άγημα στις Καρυές και το μεσημέρι στις 13: 45 το θωρηκτό Αβέρωφ αποβιβάζει την κύρια δύναμη των Πεζοναυτών, 250 άντρες, υπό τον Τηλέμαχο Κουρμούλη, στην επαναστατημένη κωμόπολη της Ιερισσού. (Η Ιερισσός με την έλευση των Προσκόπων, δεν είχε την λελογικευμένη στάση των ορεινών χωριών, και επαναστάτησε. Αιχμαλώτισε την Τουρκική αστυνομία και κυνήγησε την Τουρκική φρουρά του Αγίου Όρους. Οι άντρες στη συνέχεια, οχυρώθηκαν στο ρέμα δίπλα στην κωμόπολη και περίμεναν να πολεμήσουν τον τουρκικό στρατό).
Ξέφρενοι πανηγυρισμοί χαράς ξέσπασαν, που διήρκεσαν 3 ημέρες. Στις 3 Νοεμβρίου φθάνει και στρατοπεδεύει στην Ιερισσό ο 1ος λόχος και μια διμοιρία πολυβόλων, υπό τον λοχαγό Μιχάλη Μιχάλο. Την ίδια μέρα έρχεται η μικρή στρατιωτική δύναμη του υπολοχαγού Λυμπέρη Καλοπόθου με υποδιοικητή τον Ι. Αλεξάκη που το βράδυ της 2 Νοεμβρίου κατέλυσε στην Αρναία..
Με τον τρόπο αυτόν επιτεύχθει επιτυχώς ο στρατιωτικός Ελληνικός στόχος ανατολικά της Θεσσαλονίκης, και σταμάτησε η κάθοδος του Βουλγαρικού Στρατού στην χερσόνησο του Άθωνα.
Μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω το αναλυτικό μου άρθρο:
http://eranistis.net/wordpress/2014/10/29/%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%AE%CF%81%CE%B8%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου