Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το ότι το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ είναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ, και πραγματικά «παράγει» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, το έχω γράψει πολλές φορές. Και δεν είναι λόγια, αλλά πραγματικότητα, αν δούμε τις πολλές διακρίσεις του τόσο στη μουσική, όσο και στο χορό.
Και ξέρετε κάτι;
ΔΕΝ είναι τόσο οι διακρίσεις των μαθητών του, όσο οι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ που τους δίνονται να παρουσιάσουν αυτά που μαθαίνουν σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Μια τέτοια ευκαιρία δόθηκε σε μουσικούς του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ, αλλά και στην  ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ της ΣΥΝΘΕΣΗΣ να λάβουν μέρος στον 1ο Πανελλήνιο μουσικός διαγωνισμός Τάσος Παππάς που έγινε στην Θεσσαλονίκη από 1 μέχρι και 3 Μαρτίου.
Είκοσι επτά παιδιά εμφανίστηκαν για ΠΡΩΤΗ φορά σε τέτοια διοργάνωση, έχοντας απέναντι τους άλλες πέντε ΕΜΠΕΙΡΕΣ χορωδίες, τραγούδησαν  a cappella ΟΛΑ τα τραγούδια τους εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους αλλά και την κριτική επιτροπή, και απέσπασαν ΕΠΑΙΝΟ.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην δασκάλα της χορωδίας, την Στέλλα Λιναρδή, γιατί πέτυχε το ακατόρθωτο.
Το λέω αυτό, γιατί το να μπορέσεις να συγχρονίσεις σε ένα μικρό χρονικό διάστημα τόσα παιδιά χωρίς κάποια εμπειρία και να τα παρουσιάσεις σε πανελλήνια διοργάνωση είναι σίγουρα κατόρθωμα.
Συγχαρητήρια αξίζουν όμως πρώτα απ’ όλα στα παιδιά της χορωδίας γιατί έδωσαν πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους αποδεικνύοντας πως μπορούν να διεκδικήσουν με ισους όρους όχι μόνο χειροκροτήματα, αλλά και διακρίσεις.
Άφησα για το τέλος τον Ζαφείρη Φωτιάδη, τον ιδιοκτήτη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ, τον ΔΑΣΚΑΛΟ, που όσα χρόνια τον γνωρίζω, δεν απόψε στιγμή να δίνει ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και μαθήτριες της ΣΥΝΘΕΣΗΣ.
Συγχαρητήρια ΔΑΣΚΑΛΕ, σε εσένα και σε ΟΛΟΥΣ τους δάσκαλους και δασκάλες της Σύνθεσης.
Ήμουν και εγώ εκεί την Κυριακή, και καμάρωσα τα παιδιά της ΣΥΝΘΕΣΗΣ αλλά και τις άλλες χορωδίες.
Βέβαια, να πω πως για ακόμα μια φορά απογοητεύτηκα από τους διοργανωτές, γιατί εξακολουθούν να αφήνουν ΕΞΩ από τέτοιες εκδηλώσεις έλληνες συνθέτες (νεώτερους) αλλά και ποιητές ενώ θα μπορούσαν να το επιβάλουν.
ΑΠΟΥΣΙΕΣ από «κρατικές» διοργανώσεις των ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΔΩΝ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΔΩΝ, ΓΚΑΤΣΩΝ, ΕΛΥΤΗΔΩΝ, ΣΕΦΕΡΗΔΩΝ, ΡΙΤΣΩΝ, και ΟΛΩΝ των ιερών τεράτων, του ΠΛΟΥΤΟΥ της χώρας .
Καλά τα κλασικά έργα, τα «ευρωπαϊκού» τύπου, τα ορατόρια και τα συμφωνικά, ΑΛΛΑ……
Μπράβο για ακόμα μια φορά στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ, σε δασκάλους και μαθητές.
Θα επανέλθω.


Βασίλης Τσούγκαρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: