Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

📚 Νέες κυκλοφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ανεμοδείκτες στην Επτάλοφο
Γιάννης Πατσώνης
ISBN: 978-960-03-6561-0
Τιμή: 14,00 €
Τα Σεπτεμβριανά του 1955 και το πογκρόμ της Πόλης, όπως τα ζει μια Ρωμιά που περνά από τη μια όχθη του Κερατίου στην άλλη και από κει στο Πέραν. Η λεηλασία της θάλασσας, όπως την εξιστορεί ένας παραδοσιακός ψαράς. Οι περιπέτειες ενός πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη, που ξεριζώνεται από τη γενέτειρά του και διασχίζει τον Έβρο με το κοπάδι του. Η έξοδος από τo πάθος ενός περιπλανώμενου χρήστη. Η δίψα για αγάπη στη μοναξιά ενός καφενείου στο Σταθμό. Ένας άστεγος, πρώην μετανάστης στη Γερμανία, θυμάται τραγούδια μιας νιότης ακόμα αδαπάνητης. Αρχή Ινδίκτου στη Μαξιμιανούπολη, στα ερείπια ενός λαμπρού κάποτε ναού του 11ου αιώνα, που το όνομά του μένει να φανερωθεί. Ένα επισκεπτήριο στο Γεντί Κουλέ, μετά το κλείσιμο των φυλακών στην Άνω Πόλη. Η μνήμη μιας τελετής σε ένα ύψωμα. Η ανάβλεψη με το λιγοστό νεράκι από μια βραχοσπηλιά.
Από την Κωνσταντινούπολη και την Ουρανούπολη ως την Κομοτηνή και την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, γεγονότα από το μεγάλο ποτάμι της ιστορίας και πρόσωπα που κατά την καθημερινή πορεία τους μαρτυρούν την εσωτερική τους περιπέτεια.

Ένα αγόρι γελάει και κλαίει
Αντώνης Σουρούνης
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6575-7
Τιμή: 14,00 €
Οι χρόνοι εκείνοι φύγανε εδώ και καιρό. Οι άνθρωποι που έρχονταν κάποτε μέσα στη νύχτα σπίτι μου με το κρασί τους, το γέλιο τους και το δάκρυ τους χάθηκαν.
Τα μεγάλα όνειρα παραμερίστηκαν επειδή ακριβώς ήταν μεγάλα.
Οι παλιοί σύντροφοι χτίσανε σπίτια, φτιάξανε οικογένειες, αγόρασαν χρηματοκιβώτια.
Μα εγώ, που δεν έκτισα κανένα σπίτι για να θάψω κάτω από τα θεμέλιά του τους ανθρώπους που αγάπησα, εγώ που απαρνήθηκα την οικογένεια για να μείνω πιστός στο ομαδικό όνειρο, νιώθω πως έχω ένα χρέος απέναντι στο προδομένο μας παρελθόν και στον εαυτό μου…
Το πρώτο βιβλίο του Αντώνη Σουρούνη.
Η Θεσσαλονίκη των παιδικών χρόνων, η ανθρωπογεωγραφία της γειτονιάς, το ταξίδι, ο έρωτας, οι φίλοι της δουλειάς και της ξενιτιάς, η εξερεύνηση του εαυτού, ο διάλογος με το «εγώ».
Οι σπίθες μιας σπουδαίας λογοτεχνικής διαδρομής, σε μια συλλογή από ιστορίες που ξανάρχονται στο φως για να θυμίσουν έναν αυθεντικό «παραμυθά», έναν μεγάλο συγγραφέα στο ξεκίνημά του.
Για τους αναγνώστες που δεν τον γνώρισαν, αλλά και για εκείνους που τον αγάπησαν με πάθος.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο συνταγματάρχης δεν έχει πού να κλάψει
Κάρλος Φονσέκα
Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6550-4
Τιμή: 15,00 €
Απομονωμένος στα Πυρηναία, ο διάσημος και αινιγματικός μαθηματικός Αλεξάντερ Γκρότεντικ επεξεργάζεται με μανία το τελικό του έργο. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό το μνημειώδες, μυστηριώδες εγχείρημα; Γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της εποχής του, αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει εντελώς την κοινωνία; Καθώς ο αναγνώστης ψάχνει τις απαντήσεις, ξεδιπλώνονται δύο πολυεπίπεδες αφηγήσεις. Η πρώτη αφορά στις προσωπικότητες που ενέπνευσαν τη φαντασία του ήρωα: τη Χάνα Αμπράμοφ, που ζωγραφίζει χίλιες φορές το ίδιο ηφαίστειο, τον Βλαντίμιρ Βοστόκοφ, που συγκρούεται με την τεχνολογική πρόοδο, τον Μαξιμιλιάνο Σιενφουέγος, που αποτελεί το σύμβολο όχι μόνο της συνείδησης του συνταγματάρχη αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η δεύτερη αφήγηση ταυτίζεται με την ιστορία ζωής του ίδιου του πρωταγωνιστή: από τη Ρωσία της Οκτωβριανής Επανάστασης στο Μεξικό της αναρχικής δεκαετίας του 1920, από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι το Βιετνάμ, και από τη Γαλλία ως τα νησιά της Καραϊβικής. Το εκλεπτυσμένο ντεμπούτο ενός ταλαντούχου συγγραφέα, μια κωμικοτραγική αλληγορία για το πολιτικό φάσμα του περασμένου αιώνα.
«Ένα συναρπαστικό και αξέχαστο λεκτικό καλειδοσκόπιο».
ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΠΙΛΙΑ
«Προσοχή, αναγνώστη, σε τούτες τις σελίδες θα βιώσεις τον ίλιγγο, το άγχος και τη χαρά. Θα γίνεις μια άυλη παρουσία σ’ έναν κόσμο μπορχεσιανό, μια camera obscura, όπου τα μαθηματικά είναι ένα μυστικό όπλο, και η μνήμη το αντικείμενο μιας αρχαιολογικής αναζήτησης. Ο Κάρλος Φονσέκα συνέθεσε μια εκτυφλωτική opera prima».
The New York Times Book Review
«Αν και το μυθιστόρημα του Κάρλος Φονσέκα γνέφει κυρίως προς τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο συγγραφέας δοκιμάζει τις δυνατότητες του υπερκειμένου που έθεσε ο Χούλιο Κορτάσαρ και δείχνει ότι γνωρίζει άριστα τις συμβουλές του Ρομπέρτο Μπολάνιο».
Kirkus Reviews

Πόλεμος και τερεβινθίνη
Στέφαν Χέρτμανς
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6548-1
Τιμή: 16,00 €
Λίγο πριν από τον θάνατό του, τη δεκαετία του 1980, ο παππούς παρέδωσε στον εγγονό του, τον Στέφαν Χέρτμανς, δύο παλιά σημειωματάρια. Ο τελευταίος επί χρόνια δεν τολμούσε να τα ανοίξει, όταν όμως το έκανε, καλά κρυμμένα μυστικά ήρθαν στο φως. Ο παππούς του είχε σημαδευτεί από τη φτώχεια της παιδικής ηλικίας στη Γάνδη του τέλους του 19ου αιώνα, από τις εφιαλτικές εμπειρίες στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και από έναν μεγάλο έρωτα με μια γυναίκα που πέθανε πολύ νέα. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, μετέτρεπε τη θλίψη του σε γαλήνιους πίνακες ζωγραφικής. Θέλοντας να τον κατανοήσει, ο Στέφαν Χέρτμανς καταγράφει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις από τον παππού του, χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τα ημερολόγια και αναλύει τα έργα του. Και αφηγείται τούτη την ιστορία, που χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη μας, με την ευρηματική δύναμη που διαθέτουν μόνο οι αυθεντικοί λογοτέχνες. Το Πόλεμος και τερεβινθίνη είναι η σπαρακτική αναψηλάφηση μιας ζωής που συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα του 20ού αιώνα και μια προσπάθεια να δοθεί μια μεταθανάτια, σχεδόν μυθική έκφραση σε αυτή τη ζωή.
«Με τη διεισδυτική του ματιά, ο Στέφαν Χέρτμανς έδωσε φωνή όχι μόνο στον παππού του αλλά σε μια ολόκληρη γενιά».
De Volkskrant
«Το Πόλεμος και τερεβινθίνη συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού κλασικού έργου».
The Guardian
«Σπανίως στήνεται μια τέτοια καλλιτεχνική γέφυρα, τόσο ευαίσθητη και τόσο συγκινητική, για να ενώσει δύο διαφορετικές εποχές».
Süddeutsche Zeitung
«Μια συναρπαστική επίδειξη για το πώς διασταυρώνονται αφηγηματικά η μυθοπλασία και η πραγματικότητα. Ο τρόπος του ανακαλεί τον Β.Γκ. Ζέμπαλντ. Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο για τη μνήμη, την τέχνη, τον έρωτα και τον πόλεμο».
The New York Times

Τι απομένει
Κρίστα Βολφ
Μετάφραση: Βασίλης Τσαλής
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6549-8
Τιμή: 12,00 €
Μια γυναίκα στέκεται όρθια, όπως κάθε μέρα, στο μπροστινό δωμάτιο του σπιτιού της, δίπλα στη μεγάλη μπαλκονόπορτα που έχει θέα τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μετά τη Φρίντριχ Στράσε. Η κουρτίνα είναι τραβηγμένη έτσι ώστε να μπορεί να κρύβεται πίσω της και να κρυφοκοιτάζει, με την ψευδαίσθηση ότι δεν γίνεται αντιληπτή. Τώρα όμως συλλαμβάνει τον εαυτό της να διερωτάται πού πήγαν οι τρεις νεαροί άντρες οι οποίοι παραμόνευαν μέσα στο λευκό Βάρτμπουργκ, γιατί χτες βράδυ την είχαν στήσει εκεί έξω μέχρι αργά και σήμερα το πρωί είχαν γίνει καπνός; Ωστόσο, προτού η ίδια προλάβει να επιδοθεί σε έναν ακόμα ατέλειωτο εσωτερικό μονόλογο, προτού στοχαστεί για μια ακόμα φορά «εκείνη την άλλη γλώσσα» που στο μέλλον θα της επιτρέψει να εκφράσει τον υπαρξιακό τρόμο, οι μυστικοί της Στάζι εμφανίζονται και πάλι κοντά στην πόρτα της. Το διαμέρισμα, η τηλεφωνική γραμμή, οι διαδρομές μέσα στην πόλη της πρωτοπρόσωπης αφηγήτριας, μιας συγγραφέως από το Ανατολικό Βερολίνο, βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και επιτήρηση. Αλλά στο τέλος αποδεικνύεται ότι το σύστημα παρουσιάζει κάποια κενά, που αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο στην ελπίδα.
«Αυτή ήταν η Κρίστα Βολφ, η οποία, την εποχή που η Ανατολή και η Δύση εξοπλισμένες και ιδεολογικά περιχαρακωμένες στέκονταν η μία απέναντι στην άλλη, έγραψε βιβλία που διέσχισαν τα σύνορα, βιβλία που ξεπέρασαν τα σύνορα, βιβλία που έχουν διάρκεια. Τα μεγάλα αλληγορικά μυθιστορήματα, οι παραστατικές αναφορές στην αρρώστια και στον πόνο».
ΓΚΥΝΤΕΡ ΓΚΡΑΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κόκκινο Σήμα
Μπιλ Μπράουντερ
Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6038-7
Τιμή: 20,00 €
Νοέμβριος 2009. Σε κάποια φυλακή της Μόσχας οκτώ αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν μέχρι θανάτου τον Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Ο νεαρός δικηγόρος κατέθεσε εναντίον αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών που είχαν υπεξαιρέσει 230 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχε πληρώσει στο κράτος ένα από τα πιο επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτή η άγρια δολοφονία ουσιαστικά παραμένει αδιερεύνητη και ατιμώρητη. Στο Κόκκινο σήμα ο Μπιλ Μπράουντερ, ο άνθρωπος που προσέλαβε το θύμα, καταγράφει πώς ακριβώς οι ρωσικές αρχές συγκάλυψαν την υπόθεση και βάζει το μαχαίρι βαθιά μέσα στη σκοτεινή καρδιά του Κρεμλίνου προκειμένου να ξεσκεπάσει τα ένοχα μυστικά του. Ο συγγραφέας μάς οδηγεί σε ένα εκρηκτικό ταξίδι, από τον μεθυστικό κόσμο του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’90, ως τις δικές του μάχες με αδίστακτους ολιγάρχες στο ταραγμένο τοπίο της μετασοβιετικής εποχής, και την απέλασή του από τη Ρωσία, με διαταγή του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συγκλονιστική αφήγηση αναδεικνύει και τη δική του μεταμόρφωση από επενδυτή σε ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για την απόδοση δικαιοσύνης. Ένα πολιτικό θρίλερ, πέρα για πέρα αληθινό, γεμάτο διαφθορά, χρηματισμούς, απάτες και βασανιστήρια.
«Το Κόκκινο σήμα διαβάζεται σαν θρίλερ, είναι όμως απολύτως αληθινό, μια ιστορία πραγματική και σημαντική, μια ιστορία που εμπνέει. Ο Μπιλ Μπράουντερ είναι ένας απίστευτος ακτιβιστής της ηθικής και το βιβλίο του πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί απ' όσους θέλουν να κατανοήσουν τη σημερινή Ρωσία, τον Πούτιν ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στην εποχή μας».
ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΑΪΖΑΚΣΟΝ
«Υποχρεωτικό, αναγκαίο ανάγνωσμα, συνιστά μια διεισδυτική ματιά στη στυγνή πραγματικότητα του καθεστώτος Πούτιν, η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της μοναδικής τεχνογνωσίας που διαθέτει ο Μπιλ Μπράουντερ, αλλά και της προσωπικής εμπειρίας που είχε ο ίδιος μέσα στην κοιλιά του κτήνους».
ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΦ
«Με συνεπήρε σαν ένα κλασικό θρίλερ, με ήρωα έναν συνηθισμένο άνθρωπο που έχει μείνει ολομόναχος και κινδυνεύει σε μια πόλη εχθρική και ανοίκεια... Αλλά το Κόκκινο σήμα είναι μια ιστορία 100% βγαλμένη από την πραγματική ζωή, μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί».
ΛΙ ΤΣΑΪΛΝΤ
«Μια βιωματική αφήγηση, μια παθιασμένη πλαγιοκόπηση εναντίον του Κρεμλίνου».
The Financial Times
«Καθηλωτικό και συνταρακτικό».
The New York Times Book Review

Δεν υπάρχουν σχόλια: