Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ARCTUROS News


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέστρεψε στο φυσικό
περιβάλλον πέντε ορφανά αρκουδάκια
Την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθερα στη φύση έχουν και πάλι τα πέντε ορφανά αρκουδάκια που φρόντιζε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Ο Λουίτζι, η Σοφία, ο Mitko, ο Jonas και η Radostina έπειτα από ανατροφή και φροντίδα για ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επανεντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Τα πέντε αρκουδάκια έμειναν ορφανά σε ηλικία μόλις λίγων μηνών. Ο Λουίτζι βρέθηκε από πολίτη στο Κλειδί Φλώρινας, ενώ η Σοφία στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας. Η έγκαιρη επέμβαση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διασφάλισε την επιβίωσή τους, παρόλο που είχαν χάσει τη μητέρα τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης ορφανών αρκούδων εντάχθηκαν και τρία ακόμη αρκουδάκια που είχαν βρεθεί στο Batounci της Βουλγαρίας από κατοίκους που ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές και τα παρέδωσαν στην φιλοζωική οργάνωση Four Paws που ανέλαβε τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.Διαβάστε περισσότερα


"Θερινό Σχολείο" στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Το Σάββατο 22 Ιουνίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλη του ομίλου «Οι Φίλοι της Φύσης Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο της δράσης «ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που διοργανώνει το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης με συντονίστρια την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Δέσποινα Μιχελάκη. Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και ενημερώθηκαν από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στις σχολικές τάξεις με στόχο τη συνέχιση της συνεργασίας και την επόμενη σχολική χρονιά
Ο Νίβες έχασε τη μητέρα του, αλλά βρέθηκε σε... καλά χέρια
To Σάββατο 1 Ιουνίου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από το Δασαρχείο Φλώρινας ότι στο Νυμφαίο είχε βρεθεί ένα μικρό ελάφι. Διασώθηκε από κτηνοτρόφο, καθώς ήταν μόνο του στο δάσος περικυκλωμένο από σκυλιά. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρέλαβε το ελαφάκι που μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Κτηνιατρείου. Αφού εξετάστηκε από τον κτηνίατρο διαπιστώθηκε πως πρόκειται για αρσενικό ζώο, ηλικίας περίπου 5-6 εβδομάδων που πρόωρα και για άγνωστη αιτία χωρίστηκε από την μητέρα του. Ο Νίβες (όνομα βλάχικης προέλευσης που σημαίνει χιόνι και είναι τμήμα της παλιάς ονομασίας του Νυμφαίου, που λεγόταν Νέβεσκα) θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με σκοπό την περίθαλψη και, εφόσον όλα εξελιχθούν καλά, την επανένταξή του στο φυσικό του περιβάλλον σε λίγους μήνες.
Νεκρό ζαρκάδι σε τροχαίο
Το πρωί της Δευτέρας 20 Μαΐου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε από το κέντρο έλεγχου της Εγνατίας Οδού για τροχαίο ατύχημα με θύμα ζαρκάδι στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής στο ρεύμα προς Αλβανία. Αυτό ήταν το πέμπτο περιστατικό και το δεύτερο νεκρό ζώο στον κάθετο άξονα τον τελευταίο μήνα.


Επέμβαση για τη σωτηρία εγκλωβισμένου λύκου
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περιθάλπει τον Μάριο, έναν νεαρό λύκο ο οποίος εγκλωβίστηκε σε χώρο εξωτερικών εργασιών κατοικίας στην Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Ευαισθητοποιημένος πολίτης ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης μετέβη στο σημείο όπου και με τη συνδρομή της Δράσης για την Άγρια Ζωή και της ΚΟΜΑΘ κατάφερε να απεγκλωβίσει το άτυχο ζώο. Ο λύκος, φανερά υποσιτισμένος και εξαντλημένος, μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές Φλώρινας. Από τις εξετάσεις που του έγιναν διαπιστώθηκε ότι είχε μία μόλυνση από παράσιτο-σκνίπα κι έτσι θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για περίθαλψη για μερικές εβδομάδες μέχρι να επανενταχθεί και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον.
Το Εθνική Μητρώο
αρκούδας απέκτησε site

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σας παρουσιάζει την ιστοσελίδα του Εθνικού Μητρώου Αρκούδας. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένο όλο το υλικό από την επιστημονική μελέτη της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα και τις δημοσιεύσεις.
Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ
εξαφανίζουν το γάλα τους

Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ, τα δύο ορφανά αρκουδάκια που φροντίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, είναι ιδιαίτερα ανυπόμονα για το φαγητό τους. Δείτε σε βίντεο πόσο γρήγορα πίνουν το πρωινό γάλα που τους δίνουν οι φροντιστές!
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: