Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

🏝 Για να μην πνιγείτε στη θάλασσα της λογοτεχνίας, ιδού κάποιες αναγνωστικές προτάσεις



Αναγνωστικές επιλογές από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία που δεν έχουν το εφήμερο των καλοκαιρινών αποδράσεων, αλλά προσφέρουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη απόλαυση με αυτές.

Αναψηλάφηση του Βασίλη Γκουρογιάννη
Ένα πολιτικό, υπαρξιακό μυθιστόρημα για μια χώρα όπου τα όνειρα επιτρέπονται αρκεί να μη γίνονται πραγματικότητα. Μια αξονική τομογραφία των τελευταίων πενήντα ετών της χώρας μας που ασθενεί βαριά.
Αδέλφια του Γιώργου Συμπάρδη
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2019 ΤΟΥ ΠΕΡ. «Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ»
Ένας Κάιν κι ένας Άβελ μεγαλώνουν στη μεταπολεμική Ελλάδα. Τους συνδέει ο ισχυρός δεσμός αίματος, αλλά και η αντιπαλότητα και ο ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσά τους.
Σελίδες: 424 Σελίδες: 312


Η θάλασσα στο χιόνι της Ελευθερίας Κυρίμη
Φλώρινα σήμερα: Μια καθηγήτρια και μια ομάδα μαθητών τολμούν να αναμετρηθούν με τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Μια ιστορία που αγγίζει την επικαιρότητα.
Πέρα δώθε της Χριστίνας Πουλίδου
Σύρος, 19ος αιώνας: Οι μυλόπετρες της ιστορίας και της εξέλιξης μεταμορφώνουν ένα νησί και την πορεία μιας οικογένειας. Απολαυστικό, μεστό ανάγνωσμα, ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Σελίδες: 144 Σελίδες: 456


Φωτεινή πολιτεία του Andrés Barba
ΒΡΑΒΕΙΟ HERRALDE 2017
Το φάντασμα του βεστιαρίου του Patrick McGrath
Παιδιά που σκορπούν τρόμο σε μια πόλη. Ένα τσίρκο τεράτων, μια ανατριχιαστική ιστορία από το μεγάλο ταλέντο της ισπανικής λογοτεχνίας. Κάτι ανατριχιαστικό συμβαίνει στο θεατρικό σανίδι και δεν είναι παράσταση. Μια ατμοσφαιρική ιστορία που τη στοιχειώνουν τα φαντάσματα του θεάτρου και η απειλή του φασισμού.
μετάφραση: Βασιλική Κνήτου μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελίδες: 240 Σελίδες: 376


Graffiti palace του A. G. Lombardo
Η τοιχογραφία μιας πόλης φλεγόμενης από την έκρηξη των κατοίκων της. Ένα μυθιστόρημα με ρίζες στην ομηρική Οδύσσεια καθώς και στις φυλετικές κοινωνικές ταραχές του Γουότς, τη δεκαετία του ’60. Η πρώτη εμφάνιση ενός συγγραφέα που προορίζεται να γίνει σπουδαίος.
Η ζωή μου: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αφηγείται του R. J. Gadney
Ένα οξυδερκές αφήγημα, ανάμεσα στην επινόηση και την πραγματικότητα, που φωτίζει τον πραγματικό άνθρωπο πίσω από τον μύθο. Ένα γοητευτικό και συγκινητικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που καλύπτει σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας.
μετάφραση - επίμετρο: Κάλλια Παπαδάκη μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη
Σελίδες: 544 Σελίδες: 368


Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ του Χάινριχ Μπελ
Σειρά: Μεγάλες Αφηγήσεις
Fake news, παραπληροφόρηση, διασυρμός: Ένα καυστικό αφήγημα του νομπελίστα συγγραφέα που καθηλώνει με την αλήθεια του ακόμα και σήμερα κάθε ανυποψίαστο αναγνώστη.
Ελέφαντας του Ρέιμοντ Κάρβερ
Ιστορίες φτιαγμένες από το υλικό της σκληρής πραγματικότητας με την υπογραφή ενός από τους επιδραστικότερους διηγηματογράφους όλων των εποχών.
μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης μετάφραση - επίμετρο: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
Σελίδες: 216 Σελίδες: 160


Το κόκκινο σήμα του θάρρους του Stephen Crane Τσάι στη Σαχάρα του Paul Bowles
Η φρίκη και ο παραλογισμός του πολέμου αντηχούν στην ψυχή ενός άπειρου στρατιώτη. Ένα έξοχο ψυχολογικό πορτρέτο του φόβου από μια θρυλική φυσιογνωμία των αμερικανικών γραμμάτων.
Ένα σοφιστικέ ζευγάρι Αμερικανών, για να βγουν από το τέλμα του γάμου τους, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στη Βόρεια Αφρική, σε ξένους πολιτισμούς, εκεί που η άμμος καλύπτει τα πάντα. Μια καταβύθιση στον άγνωστο εαυτό μας.
μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
εισαγωγή: Νίκος Μπακουνάκης μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
Σελίδες: 280 Σελίδες: 448


Περί ηρώων και τάφων του Ερνέστο Σάμπατο
Το magnum opus ενός εμπνευσμένου συγγραφέα. Ο εκπληκτικός Αργεντίνος συνθέτει ένα αξεπέραστο έργο για το απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί στον κόσμο.
Η έρημος των Ταρτάρων του Ντίνο Μπουτζάτι
Η αιώνια ανθρώπινη περιπέτεια. Ένα δυνατό αλληγορικό μυθιστόρημα, μια κορυφαία στιγμή της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: