Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Νέες κυκλοφορίες στη σειρά Μαύρη Γάτα

Η σειρά Vintage με All Time Classics της αστυνομικής λογοτεχνίας Μαύρη Γάτα, η οποία περιλαμβάνει παλαιότερα έργα μυστηρίου και θρίλερ που άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και θεωρούνται πλέον κλασικά, συμπληρώνεται με τα έργα των Edgar Wallace Ο Κόκκινος Κύκλος και P D. James Δεν θα κοιμηθείς ξανά.  
Edgar Wallace


Ο Κόκκινος Κύκλος
 


Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης


ISBN: 978-960-221-812-9,
σχ. 21x14, σελ. 296,
α΄ έκδοση Ιούλιος 2019,
τιμή 12,00€ (χωρίς ΦΠΑ)
Στο σκοτάδι της νύχτας, μια ομάδα εργατών στήνει μια γκιλοτίνα. Αφού έχουν πιεί μερικά μπουκάλια κρασί, κάποιος βάζει ένα καρφί σε λάθος σημείο. Τα χαράματα, το καρφί μπλοκάρει τη λάμα κι ένας κατάδικος επιζεί δραπετεύοντας από τη μοίρα του.

Όταν ο Τζέιμς Μπίερντμορ λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει 100.000 λίρες, αρνείται να πληρώσει - παρόλο που είναι η τελευταία προειδοποίηση. Ο γιος του Τζακ τον βρίσκει νεκρό. Άραγε οι εκπληκτικές ικανότητες του Ντέρικ Γέιλ, σε συνδυασμό με τη μεθοδική υπομονή του επιθεωρητή Παρ, μπορούν να ανακαλύψουν το μυστικό του Κόκκινου Κύκλου; Ποιος είναι ο πανίσχυρος αρχηγός του και ποιος ο ξένος που καιροφυλακτεί; Δυο φορές στη ζωή του ένας αδίστακτος εγκληματίας έρχεται αντιμέτωπος με το δήμιο.
 Ο Edgar Wallace γεννήθηκε τo 1875 στο Greenwitch του Λονδίνου, νόθος καρπός του έρωτα μιας νύχτας ανάμεσα σε δυο ηθοποιούς. Αφού άλλαξε διάφορες δουλειές, κατατάχθηκε στα 20 του στον Βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε κυρίως στη Νότια Αφρική και όταν ξέσπασε ο πόλεμος των Μπόερς παραιτήθηκε και εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, αρχικά για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και κατόπιν για την εφημερίδα Daily Mail. Το 1904, καλύπτοντας τον πόλεμο Ρωσίας-Ιαπωνίας, ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των μυστικών πρακτόρων και του γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο του Οι Τέσσερις Δίκαιοι, το οποίο εκδόθηκε τον επόμενο χρόνο και τον έκανε διάσημο. Εργαζόμενος τα πρώτα χρόνια και ως αστυνομικός συντάκτης, παρήγε με φρενήρεις ρυθμούς εκατοντάδες νουβέλες, διηγήματα, άρθρα και θεατρικά έργα, ενώ πάνω από 160 κινηματογραφικές ταινίες έχουν στηριχθεί σε δικές του ιστορίες. Υπήρξε έτσι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας, μετά τον Ντίκενς, στην Αγγλία του μεσοπολέμου, απέκτησε τον εντυπωσιακό τίτλο "ο Βασιλιάς των θρίλερ", έγινε εξώφυλλο στο Time και διετέλεσε πράκτορας στο Press Club και στο British Lion Film  Corporation. Το 1931 μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου ξεκίνησε να κάνει σενάρια τους Τέσσερις Δίκαιους και άλλες ιστορίες του, ενώ παράλληλα σημείωσαν τεράστια επιτυχία θεατρικά του έργα, όπως το The Green Park και ακόμη περισσότερο το On the Spot, με θέμα τον Αλ Καπόνε. Στις αρχές του 1932, ενώ συνεργαζόταν στην προετοιμασία της ταινίας King Kong, βασισμένης σε δική του ιστορία, υπέστη ραγδαία επιδείνωση της ήδη κλονισμένης υγείας του. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1932, σε ηλικία 56 ετών, πέθανε στο Μπέβερλι Χίλς και η σορός του στάλθηκε να ταφεί στη Βρετανία. Το 1969 ιδρύθηκε ο σύλλογος Edgar Wallace Society, όπου συμμετέχουν μέλη από 20 χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το έργο του (στη Γερμανία κυκλοφορούν πάνω από 50 τίτλοι), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες, καθιερώνοντάς τον ως προπάτορα του σύγχρονου θρίλερ. 
 P. D. James




Δεν θα κοιμηθείς ξανά.
Έξι φονικές ιστορίες
 

Μετάφραση: Βικτωρία Λέκκα


ISBN: 978-960-221-811-2,
σχ. 21x14, σελ. 168,
α΄ έκδοση Ιούλιος 2019,
τιμή 10,00€ (χωρίς ΦΠΑ)
 
Κανένας δεν μπαίνει πιο βαθιά στο μυαλό ενός δολοφόνου -ούτε βγάζει από κει μια πιο ανατριχιαστική ιστορία- από τη σπουδαία P.D. James.
Το ζήτημα δεν είναι πάντα "ποιος το 'κανε". Μερικές φορές περισσότερο μυστήριο κρύβεται στο γιατί και το πώς. Και μολονότι συνήθως γνωρίζουμε τα νοσηρά πεπρωμένα τόσο του θύματος όσο και του δράστη, τι γίνεται με τους λίγους εκείνους επιτήδειους που σχεδιάζουν και φέρνουν σε πέρας το τέλειο έγκλημα; Εκείνους που δεν την πατάνε παρόλο που ανακαλύπτονται; Και τι γίνεται μ' αυτούς που γίνονται μάρτυρες ενός φόνου ή που ταυτοποιούν το δολοφόνο, αλλά κρατούν την πληροφορία για τον εαυτό τους; Να ποια είναι τα μυστήρια που παρακολουθούμε μέσα απ' αυτές τις έξι ιστορίες, καθώς βυθιζόμαστε στις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τις αισθηματικές μηχανορραφίες και τις εκλογικεύσεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες που κρύβονται πίσω από τα δολοφονικά αίτια και αποτελέσματα.
Η αναγνωρισμένη "Βασίλισσα του εγκλήματος" P.D. James υπήρξε δεξιοτέχνης της διηγηματογραφίας, συνυφαίνοντας μοτίβα από τη χρυσή εποχή της αστυνομικής ιστορίας με διεισδυτική ψυχολογική ματιά για να δημιουργήσει συναρπαστικές, αγωνιώδεις ιστορίες.
Η Phylis Dorothy James περισσότερο γνωστή ως P.D. James, είναι συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών και ιστοριών μυστηρίου. Γεννήθηκε το 1920 στην Οξφόρδη και πέθανε το 2014. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, χρειάστηκε να αφήσει το σχολείο για να εργαστεί, πρώτα στην εφορία, έπειτα στο θέατρο, αργότερα στη διοίκηση νοσοκομείου και τέλος στη δημόσια διοίκηση. Έχοντας ξεκινήσει από τα χρόνια του νοσοκομείου, αφιερώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο μετά τη συνταξιοδότησή της από τη δημόσια Εγκληματολογική Υπηρεσία. Έργα της είναι: Cover Her Face (1962), A Mind to Murder (1963), Unnatural Causes (1967), Shroud for a Nightingale (1971), An Unsuitable Job for a Woman (1972), The Black Tower (1975), Death of an Expert Witness (1977), Innocent Blood (1980), The Skull Beneath the Skin (1982), A Taste for Death (1986), Devices and Desires (1989), The Children of Men (1992), Original Sin (1994), A Certain Justice (1997), Death in Holy Orders (2001), The Murder Room (2003), The Lighthouse (2005), The Private Patient (2008), Death Comes to Pemberley (2011), The Mistletoe Murder and Other Stories (2016), Sleep No More: Six Murderous Tales (2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια: