Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου

Προσεχείς κυκλοφορίες - Οκτώβριος 2019
Anne Applebaum
       
            
Ο κόκκινος λιμός
Ο πόλεμος του Στάλιν
εναντίον της Ουκρανίας 
  
Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
Σειρά: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ISBN 978-960-221-805-1, σχ. 17x24,
σελ. 512 α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019,
τιμή: 23,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Το 1929 ο Στάλιν εγκαινίασε την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας, στην πράξη μια δεύτερη ρωσική επανάσταση, η οποία εξανάγκασε εκατομμύρια αγρότες να αποποιηθούν τη γη τους και να ενταχθούν σε κολχόζ. Το αποτέλεσμα ήταν ένας καταστροφικός λιμός, ο πιο φονικός στην ευρωπαϊκή ιστορία. Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην ΕΣΣΔ την περίοδο 1931-33. Αντί να στείλει βοήθεια, το σοβιετικό κράτος χρησιμοποίησε τον λιμό για να απαλλαγεί από ένα πολιτικό πρόβλημα. Από τους νεκρούς, τα τρία και πλέον εκατομμύρια ήταν Ουκρανοί, που δεν υπήρξαν τυχαία θύματα μιας κακής πολιτικής, αλλά στοχευμένα θύματα του κράτους.
Σ’ αυτή την έγκυρη και συνταρακτική μελέτη, η Άπλμπαουμ αποδεικνύει αυτό για το οποίο υπήρχαν πάντα υποψίες. Ύστερα από μια σειρά εξεγέρσεων που αναστάτωσαν την Ουκρανία, ο Στάλιν σχεδίασε τον αφανισμό της ουκρανικής αγροτιάς. Το κράτος έκλεισε τα σύνορα της Δημοκρατίας της Ουκρανίας και άρπαξε όλα τα διαθέσιμα τρόφιμα. Σύντομα ξέσπασε λιμός και οι άνθρωποι έτρωγαν οτιδήποτε –χόρτα, φλοιούς δέντρων, σκύλους, ψοφίμια, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και ανθρώπινη σάρκα παλεύοντας για να επιβιώσουν σε μια τερατώδη συνθήκη.
Peter Frankopan
                  
 
Η Πρώτη Σταυροφορία
Το κάλεσμα της Ανατολής 

 
Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής
Σειρά: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
ISBN 978-960-221-830-3, σχ. 17x24,
σελ. 312 α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019
τιμή: 25,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Η ανείπωτη ιστορία της Πρώτης Σταυροφορίας
Σύμφωνα με την παράδοση, όλα άρχισαν όταν ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κάλεσε
τους ιππότες της Ευρώπης να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ από το ισλάμ.
Μήπως όμως ο πραγματικός καταλύτης βρισκόταν κάπου πολύ μακριά
στα ανατολικά της Ρώμης;
Ο Πήτερ Φράνκοπαν αντικρούει εδραιωμένες ερμηνείες μιας χιλιετίας,
μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στην Κωνσταντινούπολη
και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
«H πιο σημαντική συμβολή στην αναθεώρηση των αιτίων και της εξέλιξης της Πρώτης Σταυροφορίας που έχει εκδοθεί εδώ και μία γενιά.»
Mark Whittow, Times Literary Supplement

«Γεμάτο με κάθε είδους βυζαντινές ίντριγκες, το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό, πειστικά αναθεωρητικό και εντυπωσιακό ως προς την επιστημονική χρήση ολότελα νέων πηγών. Επανεστιάζει τη γνώριμη δυτική θεώρηση μέσα από τα μάτια του αυτοκράτορα της Ανατολής, παρέχοντας τον ελλείποντα κρίκο στο αίνιγμα των Σταυροφοριών».
Simon Sebag Montefiore, Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία
Σάμουελ Μπέκετ
               
 
 Το τέλος
  
Μετάφραση: Θάλεια Μελή-Χωλλ
Σειρά: ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΘΕΑΤΡΟ


ISBN 978-960-221-831-0, σχ. 14x21,
σελ. 48 α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019,
τιμή: 6,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Το τέλος γράφτηκε το 1946 στα γαλλικά με τον τίτλο La Fin και το 1954 μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον ίδιο τον συγγραφέα με τον τίτλο The End. Μέσω αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο, παρακολουθούμε τη σταδιακή αποξένωση και αποδόμηση (βιολογική, ψυχική και πνευματική) του ήρωα. Η πλοκή της ζωής του έχει ήδη προηγηθεί και την πορεία της τελικής ευθείας διατρέχει η γλώσσα και το ύφος του Μπέκετ: Λόγος τολμηρός, ωμός, φαινομενικά «αθώος λογοτεχνίας»· σαρκασμός, χιούμορ, ειρωνεία· γλώσσα υπαινικτική, ανατρεπτική, ανελέητη, ποιητική (άλλοτε με εσκεμμένη επιτήδευση και άλλοτε με σπαρακτική γνησιότητα)· κοινωνικοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί σχολιασμοί, χωρίς διδακτισμό. Σχοινοβατώντας ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση και τη μοίρα, ο ήρωας περιφέρεται ως «σάρκα ζωντανή» στο «γνωστό σκηνικό του μεγαλείου και της ερήμωσης». Ένα έργο δυνατό που προσφέρεται για πολλαπλή ανάγνωση.
Κατίνα Λατίφη
           
     
 Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη


Σειρά: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ISBN 978-960-221-832-7, σχ. 14x21,
σελ. 460 α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019,
τιμή: 17,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Για τους ναυαγισμένους ήρωες αυτής της σύγχρονης οδύσσειας, η «Ιθάκη» είναι δύο πράγματα: η επανάσταση και η Ελλάδα – το όραμα μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, που εκκολάφθηκε στην Αντίσταση και τον Εμφύλιο, για να δικαιωθεί εν μέρει αλλά και να διαψευστεί οικτρά από τον υπαρκτό σοσιαλισμό και το όραμα της χαμένης πατρίδας, που κρατήθηκε με νύχια και με δόντια στην πολιτική ξενιτιά, για να προσγειωθεί επιτέλους στη χώρα με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τον επαναπατρισμό, αλλά και να σκάσει πάνω στα βράχια της ελληνικής πραγματικότητας.

Το βιβλίο είναι φτιαγμένο με πλούσια υλικά: Μαρτυρίες, προσωπικές εμπειρίες και διηγήσεις άλλων, από τη ζωή στις σχολές κομματικών στελεχών, στα εργοστάσια και στις ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων της Ρουμανίας και  της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και από τη μετεγκατάσταση στο φιλόξενο Παρίσι μετά τον Μάη του ’68 και τη βουτιά στη μεταπολιτευτική τρικυμία της Αθήνας ή τη σπαρακτική επιστροφή στη γενέτειρα του Αλμυρού. Πορτρέτα θρυλικών μορφών της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που, όπως ο «Έλληνας Τσε» Γιώργος Λύρας, δεν άργησαν να βρεθούν στο στόχαστρο της ηγεσίας ενός κόμματος που τρώει τα παιδιά του.  Σκέψεις τέλος, με βιωματική αφετηρία, για το μεγαλείο και τη σκιά της Αριστεράς, για τα αίτια του ενθουσιασμού, της αποτυχίας και της ήττας.
Ιωάννης Φραγκόπουλος
                   

 Κοινωνικοχωρικές σχέσεις, αναπαραστάσεις και πολιτικές της διαφοράς
Η μουσουλμανική μειονότητα
και οι Πομάκοι


 
Σειρά: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ISBN 978-960-221-827-3, σχ. 17x24, 
σελ. 488  α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019,
τιμή: 25€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Μια κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και ανθρωπογεωγραφική έρευνα για τις εθνογενετικές διαδικασίες στη νότια Βαλκανική και την ανάδυση των εθνών-κρατών αλλά και των μειονοτήτων μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Βασικά θέματα όπως οι εθνοπολιτισμικές διαφορές στο μωσαϊκό των μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης, η κοινωνικοχωρική συγκρότηση και οι ανισότητες των μειονοτικών οικισμών (Τούρκων, Πομάκων, Ρομά) σε σχέση με τους χριστιανικούς, οι πολιτικές της εθνοτικής και πολιτισμικής διαφοράς σε βάρος των μουσουλμάνων και ιδιαίτερα των Πομάκων, οι πρακτικές και οι λόγοι των αρχών σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης και θεσμικής αντιπροσώπευσης (π.χ. μουφτής) στα πλαίσια τριών εθνικών ιστοριών (Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας) αναλύονται διεξοδικά, με φόντο τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές και ιδεολογικο-πολιτισμικές μεταβολές που αντιμετωπίζουν την τελευταία τριακονταετία οι κοινότητες των Πομάκων αλλά και των άλλων εθνοτικών ομάδων της μειονότητας μέσα στη διαλεκτική του τοπικού και του παγκόσμιου: αλλαγές στην οικιακή ομάδα-οικογένεια, στο σύστημα γαμηλιακών ανταλλαγών, στις πολιτικές στάσεις και τη συγκρότηση του πολιτικού πεδίου, στην εκπαίδευση και τις πολλαπλές ταυτότητες ως διακύβευμα μεταξύ κεντρικών φορέων εξουσίας (κράτος, Τουρκία), στην κοινωνική συναλλαγή μέσα σε διαδικασίες μετάβασης-ενσωμάτωσης. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, η μελέτη επιχειρεί να συνθέσει ισορροπημένα τόσο τις ποιοτικές και ποσοτικές μεθοδολογίες έρευνας όσο και τις μικρο- και μακρο-κοινωνιολογικές προσεγγίσεις του πολυσύνθετου αυτού πεδίου.
Γιάννης Θεοτοκάς
   
             
 Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων
 
ΤΡΙΤΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ

 Σειρά: ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΕΜΠΟΡΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
ISBN 978-960-221-828-0, σχ. 17x24,
σελ. 664 α΄ έκδοση Οκτώβριος 2019,
τιμή: 37€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Η ύλη της τρίτης έκδοσης του βιβλίου έχει επεκταθεί για να ενσωματώσει προσεγγίσεις και πρακτικές επιχειρήσεων από την παγκόσμια ναυτιλία και περισσότερα παραδείγματα από προσεγγίσεις και πρακτικές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αγορές της χύδην φορτηγού ναυτιλίας και στις αγορές της ναυτιλίας τακτικών γραμμών. Παράλληλα, νέες ενότητες έχουν προστεθεί προκειμένου να καλυφθούν οι πλέον πρόσφατες τάσεις και εξελίξεις στην οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: