Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ARCTUROS News




Δύο αρκούδες σώθηκαν από παράνομες παγίδες
Δύο περιστατικά παγίδευσης αρκούδες διαχειρίστηκε με επιτυχία η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Στο πρώτο από αυτά, μία νεαρή αρκούδα είχε παγιδευτεί σε λαχανόκηπο στα όρια του Δίστρατου Κόνιτσας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένα αρκουδάκι, μόλις 10 μηνών, πιάστηκε σε παράνομη παγίδα που είχε στηθεί μέσα σε αμπελώνα στον Κορυδαλλό Τρικάλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2019 έχουν σημειωθεί τρία περιστατικά παγίδευσης αρκούδων!

Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών του Νομού Φθιώτιδας
Με τη συμμετοχή 25 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Άγρια Πανίδα: Ενημέρωση – Εκπαίδευση – Προστασία» στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2019 στο Νυμφαίο Φλώρινας. Διοργανωτές ήταν ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Στυλίδας-Υπάτης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φθιώτιδας. To σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατήρηση των δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στον ‘Εθνικό Δρυμό Οίτης’ και στο ‘Όρος Καλλίδρομο’ της Στερεάς Ελλάδας., LIFE11 NAT/GR/1014».
Διαβάστε περισσότερα
Μαζικά κρούσματα φόλας: Περισσότερα από 50 σκυλιά
νεκρά στην περιοχή Αμύνταιου - Φλώρινας
Πάνω από 50 σκυλιά έπεσαν θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών (7-17 Σεπτεμβρίου) σε χωριά του Αμυνταίου και της Φλώρινας. Κτηνοτρόφοι και κάτοικοι των χωριών Σκλήθρο, Αγραπιδιές, Ασπρόγεια, Αετός, Μελίτη και Νυμφαίο ενημέρωσαν τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και ΚΑΛΛΙΣΤΩ ότι έχουν βρεθεί δηλητηριασμένα νεκρά σκυλιά, στην πλειοψηφία τους σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αλλά και αδέσποτα, καθώς και φόλες, ενώ κάποια αγνοούνται. Η δηλητηρίαση ζώων με φόλες έχει λάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή, ενώ είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιας έντασης δηλητηρίαση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα εντός κατοικημένων περιοχών.
Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην Ρεϊνιόν!
Στο πλαίσιο των ενεργειών για την εβδομάδα Erasmus Plus, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ήταν προσκεκλημένος ενός σχολείου στη Ρεΐνιόν, ενός νησιού στον Ινδικό Ωκεανό! Λίγους μήνες νωρίτερα δύο μαθητές του σχολείου είχαν προσφέρει εθελοντική εργασία στα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στη διάρκεια της παρουσίας εκεί, έγιναν αρχικά ξεναγήσεις τόσο στους χώρους του σχολείου και τις καλλιέργειες των μαθητών όσο και στο νησί. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρουσίασε τη δράση και το έργο του σε περισσότερους από 150 μαθητές, καθηγητές και γονείς των παιδιών.


Ο Νίβες μεγαλώνει και... εκπαιδεύεται
O Νίβες, το νεαρό ελάφι που περιθάλπει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, έχει ενταχθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα επανένταξης, με σκοπό την απελευθέρωσή του στο φυσικό του περιβάλλον, όταν θα φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Εδώ και καιρό φιλοξενείται σε περιφραγμένη δασική έκταση, μακριά από ανθρώπους και με ελάχιστη επαφή με τους φροντιστές του προκειμένου να συνηθίσει και να εκπαιδευτεί στην εύρεση τροφής, και την αποφυγή των κινδύνων. Ήδη έχει μεγαλώσει αρκετά και έχει αποβάλει το παιδικό του τρίχωμα. Το βάρος του είναι καλό για την ηλικία του και παρόλο που ακόμα είναι αρκετά προσκολλημένος στους φροντιστές του, σταδιακά ελπίζουμε ότι θα αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Παρεμβάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
για το περιβάλλον

Δύο παρεμβάσεις πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Με κοινή τους επιστολή στον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησαν την προστασία 14 προστατευόμενων νησίδων από την επικείμενη χωροθέτηση καταστροφικών έργων, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν παρέμβαση για το μέλλον των φορέων διαχείρισης.
Νέα προϊόντα
στο eshop

Ψάχνετε για μικρά και χρηστικά δώρα για εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας; Το eshop του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι ο προορισμός σας! Εκεί θα βρείτε ολοκαίνουρια σχέδια σε τετράδια, κούπες σε νέα χρώματα, τσάντες, αυτοκόλλητα, σημειωματάρια και πολλά ακόμη αναμνηστικά. Φυσικά μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά και στη συλλογή φούτερ και tshirt. Ανακαλύψτε τα και εκμεταλλευτείτε την προσφορά για δωρεάν μεταφορικά για αγορές από 30€ και πάνω!
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: