Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2020
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (1833-1950).
Ιστορική Περιήγηση – Βιογραφικά Σημειώματα – Στατιστική
Δημήτρης Μαλέσης
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος αλλά και Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Χαρίλαος Τρικούπης και Θεόδωρος Δηλιγιάννης, Ελευθέριος Βενιζέλος και Ιωάννης Μεταξάς, Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεώργιος Κονδύλης, Νικόλαος Πλαστήρας και Γεώργιος Παπανδρέου: μερικά μόνον ονόματα, με έντονο πολιτικό στίγμα, που ανέλαβαν κατά καιρούς το Υπουργείο Στρατιωτικών, μέσα σε μια ιστορική διαδρομή 117 ετών του νεοελληνικού κράτους.
Από το 1833, οπότε και συστάθηκε το Υπουργείο, έως το 1950, οπότε μετονομάστηκε σε Εθνικής Αμύνης, ανέλαβαν τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο προσωπικότητες που άφησαν σημαντικό ή και ανύπαρκτο έργο. Άλλοι έθεσαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους με σπουδαίες αποφάσεις και παραγωγή έργου και άλλοι υπήρξαν απλοί διεκπεραιωτές υποθέσεων, εντολοδόχοι και εκτελεστές αποφάσεων. Άλλοι, πάλι, σφετερίστηκαν την εξουσία και εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ του στρατεύματος για ιδιοτελείς σκοπούς.
Σε κάθε περίπτωση πολλά από τα πρόσωπα που διετέλεσαν Υπουργοί Στρατιωτικών είχαν ρόλο καθοριστικό στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς τα εθνικά θέματα, ο αλυτρωτισμός, οι στρατιωτικές κινητοποιήσεις, οι πολεμικές συρράξεις αλλά και τα κινήματα ήταν πάντοτε παρόντα και επηρέαζαν ποικιλοτρόπως την εσωτερική πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτό που επιχειρείται, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι στη Νεοελληνική Ιστορία, με αφορμή τον ρόλο, τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου Υπουργείου αλλά και μια γνωριμία με όσους το υπηρέτησαν.
Ο Δημήτρης Μαλέσης είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας). Μετά από πενταετή κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακηρύχθηκε παμψηφεί με βαθμό '’Άριστα'’ σε διδάκτορα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των κοινωνικών θεσμών του Νεοελληνικού Κράτους κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, όπως ο Στρατός και η Εκκλησία. Έχουν δημοσιευτεί εννέα μονογραφίες του και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Έχει εργασθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2008 έχει εκλεγεί ως διδάσκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. ISBN: 9789604589036
Τιμή: 14,00 €
Σελίδες: 304
Περισσότερα...
 
ΟΤΑΝ ΞΕΣΠΑΣΕ Η ΒΙΑ.
Μελέτες και δοκίμια για τη δεκαετία 1940-1950
Βαγγέλης Τζούκας
Στο παρόν βιβλίο συγκεντρώνονται μελέτες και δοκίμια του συγγραφέα από την υπερ-εικοσαετή ενασχόλησή του με ζητήματα της κρίσιμης δεκαετίας 1940-1950. Οι μελέτες αυτές διακρίνονται σε δημοσιευμένες και αδημοσίευτες και έχουν υποστεί μερική αναθεώρηση και συμπλήρωση. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: τη Μάχη της Κρήτης και τον ανταρτοπόλεμο στην Πίνδο, όψεις των εμφύλιων συγκρούσεων, τόσο της Κατοχής όσο και του ολοκληρωτικού Εμφυλίου πολέμου 1946-1949, θέματα μεταπολεμικής διαχείρισης της μνήμης και αναπαραστάσεων της περιόδου στη μαζική κουλτούρα, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκρισίες έργων σχετικών με την εποχή, αλλά και θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών διαστάσεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Θεωρούμε ότι απαιτείται μια νέα ματιά πάνω στις καθοριστικές και ταραγμένες αυτές εποχές του συλλογικού μας βίου, ειδικά στη σημερινή συγκυρία κατά την οποία φαίνεται να αναβιώνουν φαντάσματα του παρελθόντος. Μια ματιά η οποία οφείλει να προσεγγίζει, κατά το δυνατόν απροκατάληπτα, και με την απαραίτητη ενσυναίσθηση, τις προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες αλλά και τους ηρωισμούς των ανθρώπων, τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των «αφανών». Ελπίζουμε ότι ο αναγνώστης θα διακρίνει στα κείμενα αυτά προσπάθειες που να κινούνται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ο Βαγγέλης Τζούκας είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΔ 407/80) και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και για ζητήματα κοινωνιολογίας της βίας. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-44. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, 2013, Το φάντασμα του ναζισμού. Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, 2016 και O ΕΔΕΣ 1941-45 (μια επανεκτίμηση), Αλεξάνδρεια, 2017. ISBN: 9789604589234
Τιμή: 14,00 €
Σελίδες: 272
Περισσότερα...
 
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Michele Friend
Επιμέλεια: Δήμητρα Χριστοπούλου
Μετάφραση: Βερόνα Πέτρου
Η φιλοσοφία των μαθηματικών είναι ένα εξαιρετικά προκλητικό, από άποψη ενδιαφέροντος, επιστημονικό πεδίο με ιδιαίτερες απαιτήσεις, το οποίο προϋποθέτει γνώση φιλοσοφίας και γνώση μαθηματικών.
Το παρόν μεταφρασμένο βιβλίο της M. Friend αποτελείται από έξι κεφάλαια που αναφέρονται στα βασικά ρεύματα της φιλοσοφίας των μαθηματικών με ιδιαίτερη αναφορά σε μαθηματικές έννοιες, όπως π.χ. η έννοια του απείρου, και σε θεμελιώδεις φιλοσοφικές διαμάχες, όπως αυτή μεταξύ του μαθηματικού ρεαλισμού και της κατασκευασιοκρατίας.
Είναι μια σημαντική διεθνής συνεισφορά στον κλάδο, η οποία συνδυάζει και εξισορροπεί το φιλοσοφικό με το τεχνικό μαθηματικό επίπεδο.
Επεξηγεί τις λεπτές εννοιολογικές διαφορές, επιμένει στην κατανόηση αρκετά τεχνικών και εκλεπτυσμένων φιλοσοφικών ή λογικών και μαθηματικών εννοιών και διδάσκει τον αναγνώστη με έναν ρέοντα, άμεσο και ζωντανό λόγο. ISBN: 9789604589050
Τιμή: 17,00 €
Σελίδες: 312
Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: