Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ARCTUROS News



Δύο νεογέννητα ζαρκάδια θα φροντίσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Ένα νεογέννητο ζαρκάδι (Capreolus capreolus) περιθάλπει από την Κυριακή 26 Απριλίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Κτηνιατρείο στον Αετό Φλώρινας. Πρόκειται για τον «Θωμά» όπως ονομάστηκε λόγω της ημέρας που βρέθηκε. Βρέθηκε στο όρος Πάικο από δύο κυνηγούς που εκπαίδευαν τα σκυλιά τους όταν σε κοντινό θάμνο τον διέκριναν τραυματισμένο με την μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να το κοιτάζει χωρίς να μπορεί φυσικά να βοηθήσει. Έχοντας σπάσει το πόδι δεν μπορούσε να κουνηθεί. Όταν μετά από λίγη ώρα η μητέρα του απομακρύνθηκε, τον μετέφεραν στο κτηνιατρείο του Γιάννη Ρίντη στα Γιαννιτσά. Εκεί, σε επικοινωνία με την Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και του τοποθετήθηκε νάρθηκας στο πόδι. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) το μετέφερε στο Κτηνιατρείο. Την επόμενη ημέρα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κλήθηκε να παραλάβει ένα ακόμη νεογέννητο ζαρκάδι που βρέθηκε μέσα σε θάμνο σε αγρόκτημα στο Κομπότι Άρτας. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το παρέλαβε και το μετέφερε στο Κτηνιατρείο όπου και θα παραμείνει για μερικές εβδομάδες μέχρι να μεταφερθεί σε περιφραγμένο χώρο δάσους. Η Μάτα, όπως ονομάστηκε το θηλυκό ζαρκάδι , είναι καλά στην υγεία της και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα επανενταχθεί στη φύση μαζί με τον Θωμά τον επόμενο χρόνο.Διαβάστε περισσότερα


Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ έτοιμοι για επανένταξη
Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ είναι έτοιμοι για να επιστρέψουν στη φύση! Οι δύο αρκούδες έχουν ήδη μεγαλώσει αρκετά και η συμπεριφορά τους μας δείχνει ότι θα τα καταφέρουν. Η επιχείρηση επανένταξης θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες.
Βελτιώθηκε η κατάσταση του Μίτκο
Η περίθαλψη του Μίτκο στο Κτηνιατρείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συνεχίζεται. Πριν από λίγες καιρό μάλιστα του έγινε νέα επέμβαση ώστε να κλείσει η πληγή και είναι πλέον πολύ καλύτερα. Ο Μίτκο επανεντάχθηκε στο φυσικό περιβάλλον της Βουλγαρίας τον Μάιο του 2019, ωστόσο τον Δεκέμβριο βρέθηκε πολύ σοβαρά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο. Δυστυχώς η επανένταξή του εκ νέου δεν είναι εφικτή.
Αρκουδάκι σκοτώθηκε σε τροχαίο
Ένα νεαρό αρκουδάκι ήταν το πρώτο θύμα τροχαίου για το 2020. Το άτυχο ζώο εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης 5 Μαρτίου η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας, στο 29ο χλμ. της παλιάς επαρχιακής οδού Αμυνταίου-Φλώρινας, στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και μετέβη στο σημείο.


Παρέμβαση για το νομοσχέδιο περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Σε δύο παρεμβάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» έχει προχωρήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με άλλες ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στην πιο πρόσφατη, απεστάλη επιστολή με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό τονίζοντας ότι το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο που προωθείται στην Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, είναι εξαιρετικά προβληματικό και χρήζει ουσιαστικών μεταβολών, ιδιαίτερα διότι σε πολλά σημεία του αγνοείται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί επιστολή προς τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου λόγω των αλλαγών που πιστεύουμε ότι χρειάζονται αλλά και επειδή η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: