Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Νέες κυκλοφορίες Απριλίου-Μαΐου 2024


Νέες κυκλοφορίες Απριλίου-Μαΐου 2024

Prorex
Κατσαντώνης Δημήτρης
Σελίδες: 232
ISBN: 9786182044568
Τιμή: 9,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Prorex είναι ο αντι­βα­σι­λέ­ας, ο ανα­πλη­ρω­τής του άνα­κτα, ο «αντ’αυτού».
Με­ρι­κές φο­ρές αθέ­α­τος από τους πολ­λούς αλ­λά πο­λύ επι­δρα­στι­κός στις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις. Πολ­λά κρί­νο­νται από το χα­ρα­κτή­ρα του, τις γνώ­σεις του, τις ιδέ­ες του και τις ικα­νό­τη­τές του.
Στο Prorex, το τρί­το μέ­ρος της τρι­λο­γί­ας για τη Με­τα­πο­λί­τευ­ση του Δημ. Κα­τσα­ντώ­νη, με­τά την έκρη­ξη προσ­δο­κι­ών του 1974 και του ρι­ζο­σπα­στι­σμού του 1979, ανα­δει­κνύ­ο­νται οι πα­θο­γέ­νει­ες που αρ­χί­ζουν και απο­ξε­νώ­νουν τους πο­λί­τες από τους πο­λι­τι­κούς θε­σμούς, στα τέ­λη του 20ού αιώ­να και στις αρ­χές του 21ου.
Μέ­σα από μια πραγ­μα­τι­κή ιστο­ρία της ελ­λη­νι­κής πο­λι­τι­κής ζω­ής, που έχει τυ­λι­χτεί σε μια φόρ­μα μυ­θο­πλα­σί­ας και προ­σμι­χθεί με πρό­σω­πα όχι υπαρ­κτά, προ­κει­μέ­νου να δι­ευ­κο­λυν­θεί η κα­τα­γρα­φή της ιστο­ρι­κής «στιγ­μής», απο­κα­λύ­πτο­νται μη­χα­νι­σμοί και φι­λο­δο­ξί­ες πο­λι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών πα­ρα­γό­ντων, σε έναν ανη­λεή αντα­γω­νι­σμό για επι­κρά­τη­ση.
Το «Prorex» δεν είναι η απο­κά­λυ­ψη μι­ας συ­νω­μο­σί­ας. Είναι η ιχνη­λά­τη­ση των μη ορα­τών δυ­νά­με­ων που επι­δρούν στην πο­λι­τι­κή και άρα στις ζω­ές των αν­θρώ­πων. Δυ­νά­με­ων που ορι­σμέ­νες φο­ρές οφεί­λο­νται μό­νο στο χα­ρα­κτή­ρα των αν­θρώ­πων.
Ο Δη­μή­τρης Κα­τσα­ντώ­νης γεν­νή­θη­κε και με­γά­λω­σε στην Αθή­να αλ­λά ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη πά­νω από τέσ­σε­ρις δε­κα­ε­τί­ες. Σπού­δα­σε Φυ­σι­κή στο Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο, δεν έμει­νε αμέ­το­χος στους και­ρούς του, ιδι­αί­τε­ρα στα νε­α­νι­κά του χρό­νια. Είναι οπα­δός του «έν­δον σκά­πτε». 14 χρό­νια ασχο­λή­θη­κε με τη δι­δα­σκα­λία της Φυ­σι­κής ενώ πα­ράλ­λη­λα δη­μο­σι­ο­γρα­φού­σε, 3 χρό­νια ήταν Γε­νι­κός Δι­ευ­θυ­ντής της ΕΡΤ3, από το 2004 ασχο­λεί­ται με τον το­μέα των ερευ­νών και της επι­κοι­νω­νί­ας.
Έχει γρά­ψει τέσ­σε­ρα θε­α­τρι­κά έρ­γα («Μί­λαν - Κού­ντε­ρα, 1-0», «Η γρί­πη της Μον­ρόε» κ.ά.) που ανέ­βη­καν σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Αθή­να και το μυ­θι­στό­ρη­μα «Το κα­λο­καί­ρι που όλα άλ­λα­ξαν» (εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο). Η Με­τα­πο­λί­τευ­ση, η ατμό­σφαι­ρα και η δυ­να­μι­κή της, με τα θε­τι­κά και αρ­νη­τι­κά απο­τυ­πώ­μα­τά της στην Ιστο­ρία του τό­που απο­τε­λούν το στα­θε­ρό πλαί­σιο ανα­φο­ράς στα γρα­πτά του.

Η Ελληνική Επανάσταση στην Τέχνη
Παπανικολάου Μ. Μιλτιάδης
Σελίδες: 216
ISBN: 9786182044438
Τιμή: 17,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η με­λέ­τη αυτή ξε­κί­νη­σε ως ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο ερευ­νη­τι­κό σύ­νο­λο με αφορ­μή τα 200 χρό­νια από το ξε­κί­νη­μα της εθνι­κής πα­λιγ­γε­νε­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να συ­γκρο­τη­θεί ένα ση­μα­ντι­κό κε­φά­λαιο που συν­δέ­ε­ται με τον Αγώ­να των Ελ­λή­νων. Την ηρω­ι­κή εκεί­νη πε­ρί­ο­δο, τό­σο κα­τά τη δι­άρ­κεια της Επα­νά­στα­σης όσο και πριν και με­τά από αυτήν, η Τέ­χνη έπαι­ξε ση­μα­ντι­κό ρό­λο στην εδραί­ω­ση μι­ας ιδε­ο­λο­γί­ας που είχε συ­νέ­χεια σε ό,τι αφο­ρά στην εθνι­κή ταυ­τό­τη­τα και στην εθνι­κή αυτο­γνω­σία των αγω­νι­ζό­με­νων Ελ­λή­νων. Το κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης των ευρω­παί­ων καλ­λι­τε­χνών απέ­να­ντι στην Ελ­λη­νι­κή Επα­νά­στα­ση ήταν πρω­το­φα­νές, απο­τυ­πώ­νο­ντας στη δι­κή τους προ­σω­πι­κή εικα­στι­κή γρα­φή τη συ­μπά­θεια, την εν­συ­ναί­σθη­ση και την ανα­γνώ­ρι­ση ενός δί­καιου αγώ­να, δί­νο­ντας «μορ­φή» σε αξί­ες, όπως η ελευ­θε­ρία και η αγά­πη για την πα­τρί­δα, η αν­δρεία και η αυτα­πάρ­νη­ση, η θρη­σκευ­τι­κή πί­στη, ο σε­βα­σμός και η αγά­πη για την οικο­γέ­νεια και τη συ­ντρο­φι­κό­τη­τα, αλ­λά και η επί­κλη­ση στη λα­μπρή πο­λι­τι­σμι­κή συ­νέ­χεια της χώ­ρας. Στό­χος αυτού του βι­βλίου είναι να δεί­ξει ότι μπο­ρεί κα­νείς μέ­σα από τις εικό­νες να εκτι­μή­σει, να αξι­ο­λο­γή­σει και να ερ­μη­νεύ­σει τις ιδέ­ες, την πο­λι­τι­κή και το πο­λι­τι­σμι­κό γί­γνε­σθαι, μέ­σα από την ανά­λυ­ση φαι­νο­μέ­νων που σχε­τί­στη­καν με τα ιστο­ρι­κά γε­γο­νό­τα, αλ­λά και με τα πρό­σω­πα, όπως αυτά «κα­τα­γρά­φη­καν» εικα­στι­κά από τους καλ­λι­τέ­χνες της επο­χής, Έλ­λη­νες και ξέ­νους.
Ο Μιλ­τι­ά­δης Πα­πα­νι­κο­λάου σπού­δα­σε στη Φι­λο­σο­φι­κή Σχο­λή Θεσ­σα­λο­νί­κης όπου υπη­ρέ­τη­σε ως κα­θη­γη­τής της Ιστο­ρί­ας της Τέ­χνης. Υπήρ­ξε υπό­τρο­φος του Ι.Κ.Υ. για σπου­δές στην Ιστο­ρία της Τέ­χνης στο Μό­να­χο. Με­λέ­τη­σε εκτε­τα­μέ­να τις ελ­λη­νο­γερ­μα­νι­κές καλ­λι­τε­χνι­κές σχέ­σεις ως υπό­τρο­φος του Ιδρύ­μα­τος Alexander von Humboldt. Υπήρ­ξε δι­δά­κτωρ της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής Θεσ­σα­λο­νί­κης και υφη­γη­τής στην αντί­στοι­χη σχο­λή του Ε.Κ.Π.Α. Δι­ε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας και Αρ­χαι­ο­λο­γί­ας και κο­σμή­το­ρας της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής του Α.Π.Θ. Πρω­το­στά­τη­σε για την ίδρυ­ση του Κρα­τι­κού Μου­σείου Σύγ­χρο­νης Τέ­χνης και ως δι­ευ­θυ­ντής του υπέ­γρα­ψε τα συμ­βό­λαια αγο­ράς της Συλ­λο­γής Κω­στά­κη το 2000. Έγρα­ψε πολ­λά βι­βλία και δε­κά­δες άρ­θρα και με­λέ­τες σε ελ­λη­νι­κά και ξέ­να πε­ρι­ο­δι­κά.

Διαφωνώ
Αλαχιώτης Ν. Σταμάτης
Σελίδες: 304
ISBN: 9786182044636
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Οι γνω­στι­κοί τον θαύ­μα­ζαν, οι ξι­πα­σμέ­νοι τσα­να­κο­γλεί­φτες τον χλεύ­α­ζαν.
Ο άν­θρω­πος του βι­βλίου, μο­να­χι­κός, στο­χα­στής και πραγ­μα­τι­στής συ­νά­μα, βί­ω­σε την το­ξι­κή ατμό­σφαι­ρα του χου­ντι­κού συ­στή­μα­τος του Ελ­λάς Ελ­λή­νων Φυ­λα­κι­σμέ­νων, αγω­νί­στη­κε ενά­ντια στα λα­σπε­ρά έν­στι­κτα όσων χα­μή­λω­ναν τον άν­θρω­πο, ονει­ρεύ­τη­κε ένα ανώ­τε­ρο κό­σμο.
Η ζή­ση του ήταν σκέ­ψεις, ιδέ­ες, όνει­ρα, λι­γο­στό υπη­ρε­τι­κό σώ­μα. Ήθε­λε να νο­γά και να μι­λά λεύ­τε­ρα, δύ­σκο­λα τον φί­μω­ναν. Και δεν τον ένοι­α­ζε που κου­βα­λού­σε πα­ρα­μά­σχα­λα ανι­δι­ο­τε­λείς ιδέ­ες, αιμορ­ρα­γού­σα δη­μο­κρα­τία, απρο­σκύ­νη­το ηρω­ι­σμό, όλα υπέρ­βα­ρα τον βά­ραι­νε πι­ό­τε­ρο η ανα­ξι­ο­πρέ­πεια κά­ποι­ων κι ήθε­λε να τους την έκα­νε, έει, να σκύ­ψει το κε­φά­λι ντρο­πι­α­σμέ­νη.
Μα, σε και­ρούς που έζε­χνε η στε­νο­κε­φα­λιά πολ­λών εξου­σι­α­στών, ο φό­βος κι η απελ­πι­σία των εξου­σι­α­ζό­με­νων και το βό­λε­μα των οσφυ­ο­κα­μπτών; Τι έκα­νε…;
ΔΙ­Α­ΦΩ­ΝΟΥ­ΣΕ στε­ντό­ρεια με τη βό­λε­ψη της γι­να­τε­μέ­νης απαν­θρω­πι­άς, του ερ­πυ­σμού της υπο­κρι­σί­ας και του πα­ρα­λο­γι­σμού, της ηλι­θι­ό­τη­τας. Αυτό έκα­νε...!
Μην ήταν πει­ραγ­μέ­νος, όμως; Ένας αχα­μνός αντι­ή­ρω­ας με τα τό­σα κω­μι­κο­τρα­γι­κά που αντά­μω­σε στο ατα­λά­ντευ­το δι­ά­βα των στα­θε­ρών αξι­ών του;
Κι αν ήταν αυτός ο κα­νο­νι­κός άν­θρω­πος; Δεν ήξε­ρε, κι ίσως να το μά­θαι­νε κά­πο­τε, σκέ­φτε­ται μέ­χρι σή­με­ρα, γέ­ρος πια, δι­α­φω­νών και με τα γε­ρά­μα­τά του…!
Ο Στα­μά­της Ν. Αλα­χι­ώ­της είναι Ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής Γε­νε­τι­κής, π. Πρύ­τα­νης του Πα­νε­πι­στη­μίου Πα­τρών, και π. Πρό­ε­δρος του Παι­δα­γω­γι­κού Ιν­στι­τού­του. Πέ­ραν της ακα­δη­μα­ϊ­κής και ερευ­νη­τι­κής του δρα­στη­ρι­ό­τη­τας -πλη­θώ­ρα δη­μο­σι­εύ­σε­ων­σε δι­ε­θνή πε­ρι­ο­δι­κά και συ­νέ­δρια με κρι­τές, δη­μο­σί­ευ­ση και με τον JeffHall, νο­μπε­λί­στα ια­τρι­κής 2017- έχει εκ­πο­νή­σει και 4 επι­στη­μο­νι­κά-φοι­τη­τι­κά συγ­γράμ­μα­τα (Εισα­γω­γή στη Γε­νε­τι­κή, Εισα­γω­γή στην Εξέ­λι­ξη από τις Εκ­δό­σεις Λι­βά­νη, Βι­ο­παι­δα­γω­γι­κή Δι­α­θε­μα­τι­κό­τη­τα Αξι­ο­λό­γη­ση από τις Εκ­δό­σεις Πε­δίο, και Ανα­φο­ρά στη Βι­ο­η­θι­κή από τις Εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο).Αρ­θρο­γρα­φού­σε εβδο­μα­δι­αία και στο Βή­μα της Κυ­ρι­α­κής για 25 χρό­νια, ενώ έχει εκ­δώ­σει και δύο βι­βλία για το ευρύ κοι­νό (Από τους ωκε­α­νούς στ’ αστέ­ρια – Το οδοι­πο­ρι­κό της ζω­ής, Εκ­δό­σεις Κω­στα­ρά­κη, και Η πρό­κλη­ση των γο­νι­δί­ων, Εκ­δό­σεις Κα­στα­νι­ώ­τη). Τα τε­λευ­ταία χρό­νια ασχο­λεί­ται και με τη λο­γο­τε­χνία. Έχει εκ­δώ­σει: «Το φυ­λα­κι­σμέ­νο χα­μό­γε­λο», και «Με λέ­νε Κων­στα­ντή-Αγά» από τις Εκ­δό­σεις Λι­βά­νη, κα­θώς και το βι­βλίο: «…και οι θεοί λα­θεύ­ουν…!», από τις Εκ­δό­σεις Ελ­λη­νι­κά Γράμ­μα­τα.
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622
τηλ. 2310-256146
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: