ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | MICHAEL SHERMER
ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Γιατί τόσοι λογικοί άνθρωποι πιστεύουν τόσο παράλογα πράγματα
Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
Σειρά: Επιστημονική εκλαΐκευση
Τίποτα δεν συμβαίνει κατά τύχη —όλα συνδέονται μεταξύ τους— συμπτώσεις δεν υπάρχουν: σε τούτες τις φράσεις συναντά κανείς συμπυκνωμένη την ουσία της σκέψης ενός συνωμοσιολόγου. Παρ’ ότι για δεκαετίες γυρόφερναν στο περιθώριο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν γίνει πλέον κυρίαρχο και αναπόσπαστο στοιχείο της: ούτε λίγο-ούτε πολύ, 147 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσσου υπερψήφισαν τις ενστάσεις για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, βασιζόμενα στην αναπόδεικτη θεωρία συνωμοσίας της μυστηριώδους ομάδας QAnon! Αυτό ωστόσο δεν είναι παρά το πιο πρόσφατο παράδειγμα σε μια μακρά ακολουθία θεωριών συνωμοσίας, που περιλαμβάνει τη σατανιστική υστερία της δεκαετίας του 1980, τη Νέα Παγκόσμια Τάξη, τους φόβους περί δηλητηριώδους φθορίωσης του νερού, τις εικασίες για τον πραγματικό δολοφόνο του Προέδρου Τζων Φ. Κέννεντυ, αλλά και την υποψία ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια «δουλειά» στημένη από την κυβέρνηση Μπους.
Ο Michael Shermer παρουσιάζει εδώ μια συναρπαστική ιστορική ανασκόπηση των θεωριών συνωμοσίας, που ξεκινά από τη δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου και τις απαρχές του Α ́ Παγκόσμιου Πολέμου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να απαντήσει από τη σκοπιά της γνωστικής και της εξελικτικής ψυχολογίας σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα: Γιατί πιστεύουν οι άνθρωποι σε θεωρίες συνωμοσίας; Ποιες εξ αυτών έχουν βάση αλήθειας; Πώς θα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε; Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας διότι αρκετές από αυτές έχουν έναν πυρήνα αλήθειας (και διαβλητές εκλογές έχουν γίνει, και παιδόφιλοι υπάρχουν). Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, ένα διάχυτο αίσθημα άγχους και απώλειας κοινωνικού ελέγχου, όπως και παράγοντες της ανθρώπινης προσωπικότητας. Τέλος, βάσιμοι εξελικτικοί λόγοι φαίνεται να παραπέμπουν σε ένα είδος «εποικοδομητικής συνωμοσιολογίας» που αποτελεί δομικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.
Ο Μάικλ Σέρμερ (1954) είναι αμερικανός συγγραφέας, ιστορικός της επιστήμης και δραστήριος ακτιβιστής σε θέματα ελέγχου ψευδοεπιστημονικών και υπερφυσικών ισχυρισμών. Εκδότης και αρχισυντάκτης του τριμηνιαίου περιοδικού Sceptic, είναι εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Sceptics Society, που η δράση του επικεντρώνεται στην προώθηση του επιστημονικού σκεπτικισμού και στην καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης, της δεισιδαιμονίας και των παράλογων πεποιθήσεων. Από το 2001 έως το 2019 είχε δική του στήλη στο περιοδικό Scientific American. Έχει γράψει πολλά σημαντικά βιβλία. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν τα βιβλία του Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα; Ψευδοεπιστήμη, προλήψεις και άλλες πλάνες του καιρού μας (2003) και Συνομωσίες. Γιατί τόσοι λογικοί άνθρωποι πιστεύουν τόσο παράλογα πράγματα (2024).
ISBN 978-618-230-076-3, σχήμα 14 x 21 εκ., 400 σελ., τιμή: 20 ευρ
Από τον ίδιο συγγραφέα
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
Ψευδοεπιστήμες, προλήψεις και άλλες πλάνες του καιρού μας
Μετάφραση: Παναγιωτάκης Μιχάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου