Θα ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες της συνάντησης, θα δούμε τι είπαν στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, και των εθελοντών, τις προτάσεις που έγιναν, έτσι για να μάθει και ο κόσμος περισσότερα για τους Εθελοντές Πυροσβέστες, και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Στη συνάντηση παραβρεθήκαν από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ο Προϊστάμενος Α’ Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Αρχιπύραρχος Ανδρέας Μαρκαντώνης, ο Προϊστάμενος Β’ Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Αρχιπυραρχος Νικόλαος Διαμαντής σαν εκπρόσωπος του Αρχηγού κου Κόη, ο οποίος λόγω ανηλειμμενων υποχρεώσεων αδυνατούσε να παραβρεθεί, ο Προϊστάμενος του τμήματος Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Επιπυραγός Κωνσταντίνος Σωτηράκος, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Πυραρχος Ανδρέας Σερεντέλος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Πυραγός Ιωαννης Σταμούλης.
Στις τοποθετήσεις των αξιωματικών, φάνηκε για πρώτη φορά η διάθεση της ηγεσίας του Π.Σ να λυθούν τα καίρια προβλήματα που απασχολούν τους Εθελοντές πυροσβέστες όπως ο ατομικός εξοπλισμός, και η εκπαίδευση.
Ο κύριος Διαμαντής διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι την Άνοιξη του 2008, το σύνολο των Εθελοντών θα έχει εξοπλιστεί πλήρως.
Επίσης, με την αναθεώρηση του νόμου περί εθελοντών, θα ξεπεραστούν προβλήματα και «αγκυλώσεις» του παρελθόντος και θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Οι Εθελοντές πυροσβέστες θα «απεξαρτηθουν» από τους ΟΤΑ, και θα επιστρέψουν ολοκληρωτικά στο πυροσβεστικό σώμα.
Για ΠΡΩΤΗ φορά θα καθοριστούν ειδικότητες σύμφωνα με τα προσόντα των Εθελοντών (ακαδημαϊκά, εμπειρία, κλπ).
Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα ληφθούν υπ οψιν από το Αρχηγείο προκειμένου να καθοριστούν και οι εισηγήσεις προς τον Υπουργό για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου με νέο Προεδρικό Διάταγμα.
Από τις τοποθετήσεις των Σωματείων και Ενώσεων από την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από τα επιμέρους προβλήματα κάθε περιοχής, επισημάνθηκε έντονα το γεγονός ότι μερίδα μόνιμου προσωπικού αγνοεί η παρερμηνεύει διαταγές και αποφάσεις του αρχηγείου σχετικά με τους εθελοντές πυροσβέστες.
Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία ενός Πανελληνίου οργάνου Εθελοντών για την καλύτερη εκπροσώπηση τους.
Ας δούμε την εισήγηση του Προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρη Ζέρβα.
«Αξιότιμε Κύριε Προϊστάμενε του Α» Κλάδου πυρ/κων Επιχειρήσεων.
Κύριε προϊστάμενε του Β’ Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης.
Κύριε προϊστάμενε του τμήματος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αξιωματικών.
Αγαπητοί Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.
Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών πυροσβεστών και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε την πρόσκληση μας.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το 1991 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο Θεσμός του Εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος στην Ευρώπη υπάρχει ήδη από χρόνια.
Κύριος σκοπός ήταν η ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων και σταθμών στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας διαφόρων περιοχών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για πιο ενεργή συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παροχή βοήθειας σε μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές.
Ο Θεσμός άρχισε να λειτουργεί για διάφορους λόγους το 1997, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 23 Εθελοντικές υπηρεσίες, ελάχιστες αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν πλήρως, και αυτό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών που τις στελέχωσαν.
Κύρια αιτία για την μη ανάπτυξη των εθελοντικών υπηρεσιών, είναι ότι την ευθύνη για την ίδρυση την έχουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις , οι οποίες δεν δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, είτε γιατί δεν βλέπουν κάποιο κοινωνικό η πολιτικό συμφέρον, είτε γιατί δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από τους Αρμόδιους του πυροσβεστικού σώματος, είτε πάλι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Βέβαια, σημαντικό μειονέκτημα ήταν και η νοοτροπία του Έλληνα να τα περιμένει όλα από το κράτος.
Από το 1999 υπήρχε και η δυνατότητα οι εθελοντές πυροσβέστες να υπηρετούν και σε επαγγελματικές υπηρεσίες.
Η έλλειψη όμως συγκεκριμένου πλαισίου αρμοδιοτήτων και καθηκόντων για τους εθελοντές που υπηρετούν σε αυτές, ο μη καθορισμός αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις διάφορες απαρχαιωμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν και εξακολουθούν να επικρατούν σε μερίδα του επαγγελματικού προσωπικού, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις τότε πολιτικές και φυσικές ηγεσίες, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών προβλημάτων και εθελοντών «πολλών ταχυτήτων».
Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και την θέληση κάποιων (αρκετών) να βρουν μια εύκολη πρόσβαση στον Δημόσιο Τομεα μέσω της ποσόστωσης, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη οργάνωσης, το τέλμα και την απραξία που υπήρχε, ο εθελοντισμός έδειχνε περισσότερο πρόβλημα, παρά βοήθεια.
Το αποτέλεσμα ήταν το 2000 οι εθελοντές να φτάσουν, και να ξεπεράσουν τους 5000!
Κόντρα στην τότε αίσθηση της εποχής, αρκετοί εθελοντές εξακολουθούσαν να μάχονται και να προσφέρουν για να αποδείξουν ότι ο εθελοντισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ, μια εφήμερη ευκαιρία ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων, αλλά ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.
Δίπλα τους σταθηκε και μια μερίδα μόνιμου προσωπικού η οποία είχε διαβλέψει την χρησιμότητα και την ανάγκη ύπαρξης των εθελοντών.
Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, παρά τα τεράστια προβλήματα, μπορούμε να πούμε ότι ο εθελοντισμός αποτέλεσε ένα μικρό φυτώριο αξιόλογου εποχικού, και μόνιμου προσωπικού.
Σε ένα άλλο θέμα που ήθελα να σταθώ, είναι ότι μετά το 2000, και με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρατηρήθηκε η δημιουργία πολλών δεκάδων εθελοντικών ομάδων που θέλησαν να ασχοληθούν με την δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση.
Αρκετές εξ αυτών όμως εισχώρησαν και στον τομεα της πυρόσβεσης – διάσωσης και λοιπών παροχών βοηθείας χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά δικαιοδοσία.
Η έλλειψη συγκεκριμένου νομικού πλαισίου είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος, η κάθε ομάδα να κινείται ανεξάρτητα, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όλοι να εμφανίζονται και να χρησιμοποιούν τον όρο Εθελοντής Πυροσβέστης.
Είναι Ελληνική Παγκόσμια πρωτοτυπία, να υπάρχουν τόσες εθελοντικές ομάδες και οι περισσότερες να ασχολούνται με την πυρόσβεση.
Ομολογουμενως υπάρχουν ομάδες οι οποίες προσφέρουν αξιόλογο έργο στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, θα πρέπει όμως να σταθουμε και να τονίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί χρησιμοποιούν τον όρο ως διαβατήριο για προσωπική ανάδειξη, πολιτικές η άλλες φιλοδοξίες, ακόμα και σαν μέσο οικονομικού οφέλους.
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καπηλεύεται έτσι τον θεσμό και τον όρο, πράγμα που δυστυχώς επιτράπηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ!
Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τον θεσμό, και να διασφαλίσουμε τον όρο, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ένωση και τα υπόλοιπα Σωματεία.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα απαριθμεί 2500 Εθελοντές, όπου στο μεγαλύτερο πλεον ποσοστό παραμένουν πιστοί στον Εθελοντισμό, στις αρχές, και τα ιδεώδη που πρεσβεύει.
Εθελοντές οι οποίοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την προστασία τους ώστε να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντα τους.
Εθελοντές οι οποίοι επιθυμούν περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη αξιοποίηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, γιατί έχουν δυνατότητες, και το έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια .
Εθελοντές που μετά από 2, 3, ακόμα και 4 χρόνια υπηρεσίας εξακολουθούν να μην έχουν μετάσχει σε συμβάν, γιατί ο αξιωματικός υπηρεσίας του κατεβάζει από το όχημα.
Εθελοντές οι οποίοι την μόνη υπηρεσία που κάνουν είναι αυτή του τηλεφωνητή, γιατί ο διοικητής τους του σταθμού αρνειται να τους ορίσει σε όχημα και ας έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Ενέργειες και πράξεις που εμποδίζονται κατά κύριο λογο εξαιτίας ενός ξεπερασμένου νομικού πλαισίου και από την επιμονή κάποιων να παραμένουν εχθροί των εθελοντών.
Παράλληλα όμως, εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν στελέχη που αγνοούν βασικά άρθρα του νόμου όπως η ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος, η η αστική ευθύνη έναντι τρίτων, καθώς και διαταγές που εκδίδονται κατά καιρούς.
Έτσι παρατηρούνται προστριβές μεταξύ εθελοντικού και μόνιμου προσωπικού, όπως για το αν ο εθελοντής δικαιούται να φέρει την στολή και τα διακριτικά του Σώματος.
Είναι ένα θέμα που σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αστείο, έχει όμως προκαλέσει πολλές φορές σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς έναντι των εθελοντών .
Χαρακτηριστικό είναι, εθελοντές να φέρουν συνεχώς μαζί τους κάθε έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζουν.
Έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να έρθει ο σημερινός Αρχηγός και το επιτελείο του, οι οποίοι πιστεύουν στην χρησιμότητα και στις αξίες του θεσμού, και από κοινού να ξεκινήσουμε να δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα.
Οφείλω να ομολογήσω όμως και το ενδιαφέρον του πρωην Υπουργού Δημόσιας Τάξης κου Πολύδωρα, και ιδιαίτερα του σημερινού Υφυπουργού Εσωτερικών κου Χηνοφώτη ο οποίος έδειξε την σχετική βούληση και το ενδιαφέρον του για την επίλυση των προβλημάτων.
Αυτό που μένει, είναι το ενδιαφέρον να αρχίσει να γίνεται πράξη.
Τις προσπάθειες αυτές έρχονται να ενισχύσουν και συνδικαλιστικές ενώσεις και ιδιαίτερα των Αξιωματικών, η οποία υποστηρίζει την ανάδειξη και την χρησιμότητα του θεσμού.
Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψω και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μόνιμου προσωπικού, αξιωματικών, υπαξιωματικών, και πυροσβεστών οι οποίοι μας αντιμετωπίζουν ισάξια.
Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου δείχνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε έναν εθελοντή παρά σε έναν μόνιμο, πράγμα που μας τιμά απεριόριστα.
Παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να σταθουν ανάχωμα στις προσπάθειες αυτές εμπλέκοντας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κάθε τι που προσβλέπει σε όφελος του εθελοντισμού και για τον λόγο αυτό η ηγεσία οφείλει να προβεί σε ενέργειες και να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο μια εργασία αξιωματικού που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των εθελοντών, να περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο και να δηλώνουν όλοι «αναρμόδιοι» να ασχοληθούν με αυτό.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Όλοι μας ζήσαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και την δοκιμασία που πέρασαν οι συνάνθρωποι μας στις πληγησες περιοχές.
Οι απώλειες των ανθρώπινων ζωών ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί.
Το μέγεθος των πυρκαγιών ήταν τέτοιο που δύσκολα οποιοσδήποτε μηχανισμός θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συνέβαλε τα μέγιστα με όλο το προσωπικό να υπερβάλει «εαυτόν» και να βάζει πάνω απ’ όλα τον συνάνθρωπο.
Απόδειξη, ο θλιβερός κατάλογος των πεσοντων συναδέλφων.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν να μην καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή.
Χρειάζεται κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω, κάτι πιο ουσιαστικό σε σχέση με την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους, και του περιβάλλοντος και αυτό είναι η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.
Ενός εθελοντισμού μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα ο οποίος θα επαναφέρει το χαμένο γόητρο και θα το αναδείξει ακόμα περισσότερο στα μάτια των πολιτών και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας.»
Μετά από τη εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των λοιπών σωματείων και ενώσεων.
Μεταξύ αυτών, και ο Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ της υπό ίδρυση ΕΝΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Θεόδωρος Νικολαιδης ο οποίος στον χαιρετισμό – εισήγηση του είπε.
«Κύριε Κλαδάρχα, κύριε πρόεδρε της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κύριοι Ανώτεροι και Ανώτατοι αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Με ιδιαίτερη χαρά, η αντιπροσωπεία μας από το νομό Χαλκιδικής χαιρετίζει την Πρώτη πανελλήνια συνάντηση εθελοντών πυροσβεστών.
Συγχαίρουμε την Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και για τους αγώνες που έδωσε μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση του θεσμού.
Επίσης χαιρετίζω την παρουσία όλων των εκπροσώπων των διοικήσεων άλλων νομών και ευχόμαστε πρωτίστως καλή συνεργασία για την συλλογική δράση που θα πρέπει να εξαχθεί σήμερα από εδώ.
Κύριε εκπρόσωπε του Αρχηγού.
Ελπίζουμε με την στήριξη τη δική σας, του επιτελείου, των διευθύνσεων σας, αλλά και την αρωγή όλων ο θεσμός να πάρει το δρόμο που πρέπει.
Το Προεδρικό Διάταγμα του 1991 σήμερα είναι ξεπερασμένο, και είναι ανάγκη η αντικατάσταση του αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο θεσμό Εθελοντή Πυροσβέστη, όπου οι πολίτες θα τον εμπιστεύονται, και οι πολιτικοί θα τον στηρίζουν.
Το σύγχρονο μοντέλο του θεσμού, απαιτεί τόσο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όσο και την εναρμόνιση του με τα Ευρωπαϊκά μοντέλα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Όσοι νομίζουν ότι σήμερα η Χαλκιδική δε θα είχε φωνή, τους ενημερώνω ότι ο Νομός Χαλκιδικής έχει και Ένωση, και Διοίκηση, και Εκπροσώπηση, και σ’ αυτή τη φωνή κανείς δεν θα μπει εμπόδιο.
Είναι αδιανόητο στη χώρα που γεννήθηκε ο εθελοντισμός, να βγαίνουν άνθρωποι στο Σώμα και να διακυρηττουν ότι είναι κατά του Εθελοντισμού.
Σήμερα ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα των εθελοντών, και η ηγεσία να έχει ένα επίσημο συνδικαλιστικό όργανο να συνομιλεί.
Όλα τα προβλήματα που ακουστήκαν σήμερα εδώ, είναι τοπικά, και θα είχαν λυθεί αν υπήρχε ένα επίσημο Κεντρικό όργανο, και δεν λειτουργούσαν όλοι αποσπασματικά.
Πέρα των άλλων προτάσεων, προτείνουμε την συμμετοχή των Εθελοντών πυροσβεστών στα Συντονιστικά Νομαρχιακά και Συντονιστικά Τοπικά Όργανα.
Προτείνουμε τώρα την ψηφοφορία για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης και να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ της Ένωσης Αττικής για τις Νομικές κινήσεις.
Η Πανελλήνια Ένωση θα λειτουργεί με την εκπροσώπηση, με την αρχή της «αναλογικότητας» των εδρών βάσει των μελών όπου υπάρχει σωματείο η ένωση.
Στους νομούς που δεν υπάρχουν σωματεία, οι εθελοντές θα εγγράφονται κατευθείαν στην Αθήνα, και θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Αυτές είναι μερικές προτάσεις προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση όπου και θα είναι έτοιμο το καταστατικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η Χαλκιδική αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντών Πυροσβεστών, του χρόνου, και προτείνει την θεσμοθέτηση του.»
Αυτές ήταν οι δυο από τις έξι εισηγήσεις που έγιναν στην συνάντηση των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Είναι γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί πολλές εξελίξεις σχετικά με τον θεσμό και την λειτουργία του στα Ευρωπαϊκά πλεον πρότυπα.
Υπάρχουν οι δεσμεύσεις τόσο του Αρχηγείου, όσο και της πολιτικής ηγεσίας με την οποία εκπρόσωποι των εθελοντών είναι σε συνεχή επαφή.
Σύντομα θα ξεκινήσει και «εκστρατεία» ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον θεσμό.
Στη συνάντηση παραβρεθήκαν από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ο Προϊστάμενος Α’ Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Αρχιπύραρχος Ανδρέας Μαρκαντώνης, ο Προϊστάμενος Β’ Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Αρχιπυραρχος Νικόλαος Διαμαντής σαν εκπρόσωπος του Αρχηγού κου Κόη, ο οποίος λόγω ανηλειμμενων υποχρεώσεων αδυνατούσε να παραβρεθεί, ο Προϊστάμενος του τμήματος Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Επιπυραγός Κωνσταντίνος Σωτηράκος, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Πυραρχος Ανδρέας Σερεντέλος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Πυραγός Ιωαννης Σταμούλης.
Στις τοποθετήσεις των αξιωματικών, φάνηκε για πρώτη φορά η διάθεση της ηγεσίας του Π.Σ να λυθούν τα καίρια προβλήματα που απασχολούν τους Εθελοντές πυροσβέστες όπως ο ατομικός εξοπλισμός, και η εκπαίδευση.
Ο κύριος Διαμαντής διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι την Άνοιξη του 2008, το σύνολο των Εθελοντών θα έχει εξοπλιστεί πλήρως.
Επίσης, με την αναθεώρηση του νόμου περί εθελοντών, θα ξεπεραστούν προβλήματα και «αγκυλώσεις» του παρελθόντος και θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Οι Εθελοντές πυροσβέστες θα «απεξαρτηθουν» από τους ΟΤΑ, και θα επιστρέψουν ολοκληρωτικά στο πυροσβεστικό σώμα.
Για ΠΡΩΤΗ φορά θα καθοριστούν ειδικότητες σύμφωνα με τα προσόντα των Εθελοντών (ακαδημαϊκά, εμπειρία, κλπ).
Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα ληφθούν υπ οψιν από το Αρχηγείο προκειμένου να καθοριστούν και οι εισηγήσεις προς τον Υπουργό για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου με νέο Προεδρικό Διάταγμα.
Από τις τοποθετήσεις των Σωματείων και Ενώσεων από την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από τα επιμέρους προβλήματα κάθε περιοχής, επισημάνθηκε έντονα το γεγονός ότι μερίδα μόνιμου προσωπικού αγνοεί η παρερμηνεύει διαταγές και αποφάσεις του αρχηγείου σχετικά με τους εθελοντές πυροσβέστες.
Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία ενός Πανελληνίου οργάνου Εθελοντών για την καλύτερη εκπροσώπηση τους.
Ας δούμε την εισήγηση του Προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρη Ζέρβα.
«Αξιότιμε Κύριε Προϊστάμενε του Α» Κλάδου πυρ/κων Επιχειρήσεων.
Κύριε προϊστάμενε του Β’ Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης.
Κύριε προϊστάμενε του τμήματος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αξιωματικών.
Αγαπητοί Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.
Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών πυροσβεστών και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε την πρόσκληση μας.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το 1991 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο Θεσμός του Εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος στην Ευρώπη υπάρχει ήδη από χρόνια.
Κύριος σκοπός ήταν η ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων και σταθμών στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας διαφόρων περιοχών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για πιο ενεργή συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παροχή βοήθειας σε μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές.
Ο Θεσμός άρχισε να λειτουργεί για διάφορους λόγους το 1997, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 23 Εθελοντικές υπηρεσίες, ελάχιστες αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν πλήρως, και αυτό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών που τις στελέχωσαν.
Κύρια αιτία για την μη ανάπτυξη των εθελοντικών υπηρεσιών, είναι ότι την ευθύνη για την ίδρυση την έχουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις , οι οποίες δεν δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, είτε γιατί δεν βλέπουν κάποιο κοινωνικό η πολιτικό συμφέρον, είτε γιατί δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από τους Αρμόδιους του πυροσβεστικού σώματος, είτε πάλι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Βέβαια, σημαντικό μειονέκτημα ήταν και η νοοτροπία του Έλληνα να τα περιμένει όλα από το κράτος.
Από το 1999 υπήρχε και η δυνατότητα οι εθελοντές πυροσβέστες να υπηρετούν και σε επαγγελματικές υπηρεσίες.
Η έλλειψη όμως συγκεκριμένου πλαισίου αρμοδιοτήτων και καθηκόντων για τους εθελοντές που υπηρετούν σε αυτές, ο μη καθορισμός αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις διάφορες απαρχαιωμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν και εξακολουθούν να επικρατούν σε μερίδα του επαγγελματικού προσωπικού, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις τότε πολιτικές και φυσικές ηγεσίες, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών προβλημάτων και εθελοντών «πολλών ταχυτήτων».
Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και την θέληση κάποιων (αρκετών) να βρουν μια εύκολη πρόσβαση στον Δημόσιο Τομεα μέσω της ποσόστωσης, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη οργάνωσης, το τέλμα και την απραξία που υπήρχε, ο εθελοντισμός έδειχνε περισσότερο πρόβλημα, παρά βοήθεια.
Το αποτέλεσμα ήταν το 2000 οι εθελοντές να φτάσουν, και να ξεπεράσουν τους 5000!
Κόντρα στην τότε αίσθηση της εποχής, αρκετοί εθελοντές εξακολουθούσαν να μάχονται και να προσφέρουν για να αποδείξουν ότι ο εθελοντισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ, μια εφήμερη ευκαιρία ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων, αλλά ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.
Δίπλα τους σταθηκε και μια μερίδα μόνιμου προσωπικού η οποία είχε διαβλέψει την χρησιμότητα και την ανάγκη ύπαρξης των εθελοντών.
Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, παρά τα τεράστια προβλήματα, μπορούμε να πούμε ότι ο εθελοντισμός αποτέλεσε ένα μικρό φυτώριο αξιόλογου εποχικού, και μόνιμου προσωπικού.
Σε ένα άλλο θέμα που ήθελα να σταθώ, είναι ότι μετά το 2000, και με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρατηρήθηκε η δημιουργία πολλών δεκάδων εθελοντικών ομάδων που θέλησαν να ασχοληθούν με την δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση.
Αρκετές εξ αυτών όμως εισχώρησαν και στον τομεα της πυρόσβεσης – διάσωσης και λοιπών παροχών βοηθείας χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά δικαιοδοσία.
Η έλλειψη συγκεκριμένου νομικού πλαισίου είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος, η κάθε ομάδα να κινείται ανεξάρτητα, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όλοι να εμφανίζονται και να χρησιμοποιούν τον όρο Εθελοντής Πυροσβέστης.
Είναι Ελληνική Παγκόσμια πρωτοτυπία, να υπάρχουν τόσες εθελοντικές ομάδες και οι περισσότερες να ασχολούνται με την πυρόσβεση.
Ομολογουμενως υπάρχουν ομάδες οι οποίες προσφέρουν αξιόλογο έργο στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, θα πρέπει όμως να σταθουμε και να τονίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί χρησιμοποιούν τον όρο ως διαβατήριο για προσωπική ανάδειξη, πολιτικές η άλλες φιλοδοξίες, ακόμα και σαν μέσο οικονομικού οφέλους.
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καπηλεύεται έτσι τον θεσμό και τον όρο, πράγμα που δυστυχώς επιτράπηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ!
Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τον θεσμό, και να διασφαλίσουμε τον όρο, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ένωση και τα υπόλοιπα Σωματεία.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα απαριθμεί 2500 Εθελοντές, όπου στο μεγαλύτερο πλεον ποσοστό παραμένουν πιστοί στον Εθελοντισμό, στις αρχές, και τα ιδεώδη που πρεσβεύει.
Εθελοντές οι οποίοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την προστασία τους ώστε να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντα τους.
Εθελοντές οι οποίοι επιθυμούν περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη αξιοποίηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, γιατί έχουν δυνατότητες, και το έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια .
Εθελοντές που μετά από 2, 3, ακόμα και 4 χρόνια υπηρεσίας εξακολουθούν να μην έχουν μετάσχει σε συμβάν, γιατί ο αξιωματικός υπηρεσίας του κατεβάζει από το όχημα.
Εθελοντές οι οποίοι την μόνη υπηρεσία που κάνουν είναι αυτή του τηλεφωνητή, γιατί ο διοικητής τους του σταθμού αρνειται να τους ορίσει σε όχημα και ας έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Ενέργειες και πράξεις που εμποδίζονται κατά κύριο λογο εξαιτίας ενός ξεπερασμένου νομικού πλαισίου και από την επιμονή κάποιων να παραμένουν εχθροί των εθελοντών.
Παράλληλα όμως, εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν στελέχη που αγνοούν βασικά άρθρα του νόμου όπως η ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος, η η αστική ευθύνη έναντι τρίτων, καθώς και διαταγές που εκδίδονται κατά καιρούς.
Έτσι παρατηρούνται προστριβές μεταξύ εθελοντικού και μόνιμου προσωπικού, όπως για το αν ο εθελοντής δικαιούται να φέρει την στολή και τα διακριτικά του Σώματος.
Είναι ένα θέμα που σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αστείο, έχει όμως προκαλέσει πολλές φορές σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς έναντι των εθελοντών .
Χαρακτηριστικό είναι, εθελοντές να φέρουν συνεχώς μαζί τους κάθε έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζουν.
Έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να έρθει ο σημερινός Αρχηγός και το επιτελείο του, οι οποίοι πιστεύουν στην χρησιμότητα και στις αξίες του θεσμού, και από κοινού να ξεκινήσουμε να δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα.
Οφείλω να ομολογήσω όμως και το ενδιαφέρον του πρωην Υπουργού Δημόσιας Τάξης κου Πολύδωρα, και ιδιαίτερα του σημερινού Υφυπουργού Εσωτερικών κου Χηνοφώτη ο οποίος έδειξε την σχετική βούληση και το ενδιαφέρον του για την επίλυση των προβλημάτων.
Αυτό που μένει, είναι το ενδιαφέρον να αρχίσει να γίνεται πράξη.
Τις προσπάθειες αυτές έρχονται να ενισχύσουν και συνδικαλιστικές ενώσεις και ιδιαίτερα των Αξιωματικών, η οποία υποστηρίζει την ανάδειξη και την χρησιμότητα του θεσμού.
Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψω και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μόνιμου προσωπικού, αξιωματικών, υπαξιωματικών, και πυροσβεστών οι οποίοι μας αντιμετωπίζουν ισάξια.
Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου δείχνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε έναν εθελοντή παρά σε έναν μόνιμο, πράγμα που μας τιμά απεριόριστα.
Παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να σταθουν ανάχωμα στις προσπάθειες αυτές εμπλέκοντας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κάθε τι που προσβλέπει σε όφελος του εθελοντισμού και για τον λόγο αυτό η ηγεσία οφείλει να προβεί σε ενέργειες και να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο μια εργασία αξιωματικού που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των εθελοντών, να περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο και να δηλώνουν όλοι «αναρμόδιοι» να ασχοληθούν με αυτό.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Όλοι μας ζήσαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και την δοκιμασία που πέρασαν οι συνάνθρωποι μας στις πληγησες περιοχές.
Οι απώλειες των ανθρώπινων ζωών ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί.
Το μέγεθος των πυρκαγιών ήταν τέτοιο που δύσκολα οποιοσδήποτε μηχανισμός θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συνέβαλε τα μέγιστα με όλο το προσωπικό να υπερβάλει «εαυτόν» και να βάζει πάνω απ’ όλα τον συνάνθρωπο.
Απόδειξη, ο θλιβερός κατάλογος των πεσοντων συναδέλφων.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν να μην καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή.
Χρειάζεται κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω, κάτι πιο ουσιαστικό σε σχέση με την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους, και του περιβάλλοντος και αυτό είναι η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.
Ενός εθελοντισμού μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα ο οποίος θα επαναφέρει το χαμένο γόητρο και θα το αναδείξει ακόμα περισσότερο στα μάτια των πολιτών και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας.»
Μετά από τη εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των λοιπών σωματείων και ενώσεων.
Μεταξύ αυτών, και ο Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ της υπό ίδρυση ΕΝΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Θεόδωρος Νικολαιδης ο οποίος στον χαιρετισμό – εισήγηση του είπε.
«Κύριε Κλαδάρχα, κύριε πρόεδρε της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κύριοι Ανώτεροι και Ανώτατοι αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Με ιδιαίτερη χαρά, η αντιπροσωπεία μας από το νομό Χαλκιδικής χαιρετίζει την Πρώτη πανελλήνια συνάντηση εθελοντών πυροσβεστών.
Συγχαίρουμε την Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και για τους αγώνες που έδωσε μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση του θεσμού.
Επίσης χαιρετίζω την παρουσία όλων των εκπροσώπων των διοικήσεων άλλων νομών και ευχόμαστε πρωτίστως καλή συνεργασία για την συλλογική δράση που θα πρέπει να εξαχθεί σήμερα από εδώ.
Κύριε εκπρόσωπε του Αρχηγού.
Ελπίζουμε με την στήριξη τη δική σας, του επιτελείου, των διευθύνσεων σας, αλλά και την αρωγή όλων ο θεσμός να πάρει το δρόμο που πρέπει.
Το Προεδρικό Διάταγμα του 1991 σήμερα είναι ξεπερασμένο, και είναι ανάγκη η αντικατάσταση του αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο θεσμό Εθελοντή Πυροσβέστη, όπου οι πολίτες θα τον εμπιστεύονται, και οι πολιτικοί θα τον στηρίζουν.
Το σύγχρονο μοντέλο του θεσμού, απαιτεί τόσο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όσο και την εναρμόνιση του με τα Ευρωπαϊκά μοντέλα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Όσοι νομίζουν ότι σήμερα η Χαλκιδική δε θα είχε φωνή, τους ενημερώνω ότι ο Νομός Χαλκιδικής έχει και Ένωση, και Διοίκηση, και Εκπροσώπηση, και σ’ αυτή τη φωνή κανείς δεν θα μπει εμπόδιο.
Είναι αδιανόητο στη χώρα που γεννήθηκε ο εθελοντισμός, να βγαίνουν άνθρωποι στο Σώμα και να διακυρηττουν ότι είναι κατά του Εθελοντισμού.
Σήμερα ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα των εθελοντών, και η ηγεσία να έχει ένα επίσημο συνδικαλιστικό όργανο να συνομιλεί.
Όλα τα προβλήματα που ακουστήκαν σήμερα εδώ, είναι τοπικά, και θα είχαν λυθεί αν υπήρχε ένα επίσημο Κεντρικό όργανο, και δεν λειτουργούσαν όλοι αποσπασματικά.
Πέρα των άλλων προτάσεων, προτείνουμε την συμμετοχή των Εθελοντών πυροσβεστών στα Συντονιστικά Νομαρχιακά και Συντονιστικά Τοπικά Όργανα.
Προτείνουμε τώρα την ψηφοφορία για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης και να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ της Ένωσης Αττικής για τις Νομικές κινήσεις.
Η Πανελλήνια Ένωση θα λειτουργεί με την εκπροσώπηση, με την αρχή της «αναλογικότητας» των εδρών βάσει των μελών όπου υπάρχει σωματείο η ένωση.
Στους νομούς που δεν υπάρχουν σωματεία, οι εθελοντές θα εγγράφονται κατευθείαν στην Αθήνα, και θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Αυτές είναι μερικές προτάσεις προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση όπου και θα είναι έτοιμο το καταστατικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η Χαλκιδική αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντών Πυροσβεστών, του χρόνου, και προτείνει την θεσμοθέτηση του.»
Αυτές ήταν οι δυο από τις έξι εισηγήσεις που έγιναν στην συνάντηση των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Είναι γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί πολλές εξελίξεις σχετικά με τον θεσμό και την λειτουργία του στα Ευρωπαϊκά πλεον πρότυπα.
Υπάρχουν οι δεσμεύσεις τόσο του Αρχηγείου, όσο και της πολιτικής ηγεσίας με την οποία εκπρόσωποι των εθελοντών είναι σε συνεχή επαφή.
Σύντομα θα ξεκινήσει και «εκστρατεία» ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον θεσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου