Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

NATURA... ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ

Αναδημοσίευση από το http://www.halkidikinews.gr)

Σάλο έχει προκαλέσει στη Χαλκιδική έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο προτείνει την επέκταση της περιοχής Natura 2000 με κωδικό GR1270003 "Χερσόνησος Άθως" στο θαλάσσιο χώρο 500 μέτρα περιμετρικά του Αγίου Όρους.
Με το με αριθμ. πρωτ. οικ.13306/115/11-1-08 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ (Δ/νση Περιβάλλοντος) ζητείται η επέκταση της περιοχής Νatura περιμετρικά του Αγίου Όρους και μάλιστα παρά τις επιφυλάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει στην πρότασή του, συνδέοντας το όλο θέμα με την υφιστάμενη ήδη απαγόρευση της προσέγγισης σε κάθε πλοίο σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων.
Παράγοντες της νομαρχίας θεωρούν ότι η απόφαση αυτή έληφθη μετά από αίτημα των αγιορειτών και μετά την πίεση που άσκησε η νομαρχία και σταμάτησε τις διαδικασίες κατασκευής λιμανιού που ήθελαν να δρομολογήσουν οι αγιορείτες στην Ουρανούπολη για να εξυπηρετούνται αποκελιστικά οι ανάγκες τους.
Υπήρξε άμεση έγγραφη απάντηση και αντίδραση του νομάρχη Aστέριου Ζωγράφου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι οι ψαράδες της Χαλκιδικής έιχαν διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν επειδή απαγορευόταν και σ' αυτούς να προσεγγίζουν το Άγιο Όρος.
Ο κ.Ζωγράφος είναι καυστικός στην επιστολή του, τονίζει την αντίθεση της νομαρχίας στη θεσμοθέτηση θαλάσσιας ζώνης γύρω από τη χερσόνησο του Αγ. Όρους ώς επέκταση της περιοχής Natura 2000 και δε δυστάζει να κάνει λόγο για «υπόνοια "εξυπηρέτησης"».
«Σας είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας αλλά και τους λόγους της διαφωνίας μας που αφορούσαν αφενός την ανατροπή του αναπτυξιακού μας προγράμματος (ΕΠΑΛ 2007 - 2013 LEADER Αλιείας) αλλά και τους κοινωνικούς λόγους που τείνουν να διαταράξουν την από πολλών χρόνων καλή σχέση των Μονών με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με όλους τους κατοίκους της Χαλκιδικής εν γένει.
Ο επιπλέον λόγος που επικαλείστε στο εν λόγω έγγραφό σας και αναφέρεται στον Ειδικό Κανονισμό του Λιμένα Ιερισσού και αφορά την απαγόρευση προσέγγισης κάθε πλοίου σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τις ακτές του Αγ. Όρους, είναι κατά την άποψή μας προσχηματικός, διότι αναφέρεται σε ζητήματα ασφαλείας των Μονών σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο και ουδεμία σχέση έχει με τη διαδικασία ένταξής μιας περιοχής στο Δίκτυο Natura» αναφέρει ο κ.Ζωγράφος.
Όπως επισημαίνει ο νομάρχης Χαλκιδικής εκκρεμούν αγωγές ακύρωσης του εν λόγω Ειδικού Κανονισμού του Λιμένος Ιερισσού εκ μέρους πολιτών και ως εκ τούτου κάθε επίκλησή του ως ενισχυτικό στοιχείο είναι επισφαλής.
Στην επιστολή του ο κ.Ζωγράφος τονίζει:
«Σας επισημαίνουμε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η κοινωνική αναταραχή που προκαλούν τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως όταν ενέχουν την υπόνοια της "εξυπηρέτησης".»
Οι αντιδράσεις για την απαγόρευση της προσέγγισης των παράκτιων αλιέων στο Άγιο Όρος έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στο παρελθόν, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
Οι αλιείς της Χαλκιδικής πάντως δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν νεό γύρο κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του νομάρχη Αστέριου Ζωγράφου στο Διοικητήριο της Νομαρχίας. Συμμετείχαν οι αντινομάρχες κύριοι Γιώργου και Τζηρίτης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι όλων των αλιευτικών συλλόγων της Χαλκιδικής.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων Χαλκιδικής, ύστερα από τη σημερινή σύσκεψη και ενημέρωσή μας από τον Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αστέριο Ζωγράφο, για την προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία περιοχής «Natura» στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους και περιμετρικά αυτής, δηλώνουμε τα παρακάτω:
Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε δημόσια στον λαό της Χαλκιδικής την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Υπουργείων για τη δημιουργία και θεσμοθέτηση περιοχής NATURA 2000, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου όρους και περιμετρικά αυτής, σε απόσταση μέχρι 500μέτρων από την ακτή και μάλιστα αναιτιολόγητα και με τον μόνο ισχυρισμό ότι τάχα προϋπάρχει το επισφαλές θεσμικά, νομικά και καταστρεπτικό για όλους μας, νομικό πλαίσιο, που απαγορεύει την προσέγγισή μας σε απόσταση μικρότερη των 500μέτρων από τις ακτές του Αγίου Όρους και για το οποίο εκκρεμούν αιτήσεις ακύρωσης.
Καλούμε, την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε τέτοια ενέργεια και πρωτοβουλία, τους δε βουλευτές μας, τα κόμματα, την ΤΕΔΚ τους Δήμους και τη Ν.Α.Χ. να στηρίξουνε με το δικό τους τρόπο την προσπάθειά μας για τη μη δημιουργία περιοχής NATURA στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους και την κατάργηση των αναχρονιστικών και αντισυνταγματικών διατάξεων του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Ιερισσού που απαγορεύουν την προσέγγισή μας σ’ αυτό ακόμα και στα κατασκευασθέντα, με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχία, αλιευτικά καταφύγια στις περιοχές του και μάλιστα με χρήματα του Ελληνικού λαού και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλώνουμε τέλος, ότι ο αγώνας μας δε σταματάει εδώ, αλλά θα κλιμακωθεί και θα συνεχισθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.
• Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας.
• Οι εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων:
• Οι εκπρόσωποι των αλιευτικών συνεταιρισμών:Ν. Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου και Αμμουλιανής.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: