Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2008

Το Φεστιβάλ της Θάλασσας ανοίγει πανιά για το καλοκαιρινό του ταξίδι το Σάββατο 5 Ιουλίου 2008 με τη συναυλία των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Ζουγανέλη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναντά τον Σάκη Μπουλά, τον Γιάννη Ζουγανέλη και το Χρήστο Θηβαίο και βάζουν στοίχημα για τη πιο δυναμική και απρόβλεπτη βραδιά του καλοκαιριού.
Τραγούδια και σάτιρα, συγκινήσεις και γέλια, από τέσσερις προσωπικότητες που έχουν σημαδέψει τα τελευταία χρόνια το τραγούδι και όχι μόνο.
Σε μια τρίωρη συναυλία θα έχουμε τη δυνατότητα να θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές της 35χρονης δισκογραφίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, παλιά τραγούδια του Σάκη Μπουλά και του Γιάννη Ζουγανέλη αλλά και τα καυστικά σχόλια τους, και τις συγκινητικές μπαλάντες του πιο εκφραστικού τραγουδοποιού, του Χρήστου Θηβαίου.
Η δεύτερη παράσταση του Φεστιβάλ της Θάλασσας το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008 είναι θεατρική: “Δωδεκάτη Νύχτα” του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχουν κι άλλες σημαντικές παραστάσεις που είναι βέβαιο πως θα κλέψουν τον ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.
Η Άλκιστις Πρωτοψάλτη έρχεται στα Ν.Μουδανιά για μια μοναδική βραδιά που αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό του αφμιθεάτρου,ενώ έπονται ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσς, ο Βασίλης Καζούλης και ο Δημήτρης Σταρόβας. Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις του Φεστιβάλ της Θάλασσας συγκαταλέγεται η “Ελένη” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη, όπου παίζουν ο ίδιος, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιάννης Βούρος, ο Γιώργος Καπουτζίδης και άλλοι. Το Εθνικό Θέατρο έρχεται στη Ανοιχτό Θέατρο Μουδανιών με την παράσταση “ΒΑΤΡΑΧΟΙ” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.
Στο φετινό φεστιβάλ η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο ΦΑΡΟΣ” συμμετέχει με το “Νυφικό Κρεβάτι” του Γιαν Ντε Χαρτογκ σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.
Την ευθύνη του Φεστιβάλ έχει η δημοτική επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής και Πολιτισμού.
Ο πρόεδρος της επιχείρησης Παναγιώτης Πάσχος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι το φετινό πρόγραμμα εστιάζει στην ποιότητα και στην ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών της Χαλκιδικής.
«Δουλέψαμε όλο το χειμώνα προκειμένου να παρουσιάσουμε την καλύτερη δυνατή πρόταση ψυχαγωγίας στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής μας, που χρόνια τώρα εμπιστεύονται το Φεστιβάλ της Θάλασσας.
Οι φετινές μας επιλογές συμπεριλαμβάνουν εκτός από κορυφαία ονόματα και νέους καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων καθιστά φανερή τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για την προβολή και ανάδειξη του καλλιτεχνικού και πολιτισμικού δυναμικού του τόπου” ανέφερε ο κ.Πάσχος.
Την εβδομάδα από 6 έως 13 Ιουλίου 2008 ο Π.Σ. “Ο ΦΑΡΟΣ” διοργανώνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Θάλασσας γιορτή Πολιτισμού.
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η Μουσική παράσταση με τη Μαρία Γιαννίκη και τον Γιώργο Στογιώργη που είναι Μουδανιώτες, διακεκριμένοι καλλιτέχνες και εξαιρετικοί μουσικοί και θα ταξιδέψουν το κοινό του Φεστιβάλ σε ένα “Μουσικό Ταξίδι Ηπείρων”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανοίγοντας το μπλογκ σας είδα την απάντησή σας. Θα σας απαντήσω σύντομα.
Για τώρα αυτό:

Γιώργη Χολιαστού

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ 24-7-08 ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΆ

Όταν έγινε το συμβάν στο επισκευαζόμενο καράβι, βρισκόμουν στην περιοχή. Έτρεξα γρήγορα εκεί γιατί μόνον ακουστά είχα για τα κάθε φορά επακολουθούντα, όμως δεν τα είχα δει.
Τα πτώματα των οχτώ ανδρών κείτονταν πρόχειρα πάνω σε ένα σεντόνι στρωμένο στο έδαφος.
Γύρω οι συγγενείς με πρόσωπα γεμάτα στενοχώρια και αδημονία.
Εκεί φτάνοντας έμαθα ότι υπάρχουν και τέσσεροι τραυματίες.
Στάθηκα μαζί με τους άλλους που ήταν εκεί, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα.
Αμέσως κατέφτασε στον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Όταν πλησίασε στο χώρο, οι νεκροί φάνηκε να παίρνουν ένα ροζ χρώμα, που αν δεν ήξερε κανείς ότι είναι σκοτωμένοι, θα τους έπαιρνε για ζωντανούς που κοιμούνται.
Όταν ο υπουργός έδωσε εντολή να αρχίσει αμέσως η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο πρώτος από αριστερά νεκρός ανάδεψε τα χέρια του, άνοιξε τα μάτια, είδε γύρω του και σηκώθηκε.
Πρώτα πήγε και έπεσε στην αγκαλιά των δικών του γεμάτος χαρά. Όταν τελείωσε αυτό πήρε θέση ανάμεσα στους άλλους εργάτες που περιμένανε, φωνάζοντας κιόλας ενάντια στον υπουργό και στην κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής των εργατών πήρε ένα μεγάφωνο και είπε: «μας βάζουν να δουλεύουμε χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα ασφαλείας στο χώρο δουλειάς…Στο συγκεκριμένο καράβι έγινε έλεγχος των μέσων ασφαλείας πριν από ημέρες, τα μέτρα βρέθηκαν ανεπαρκή, όμως οι δουλειές σταμάτησαν για μια μέρα μόνο. Την επόμενη, κάτω από την πίεση των πλοιοκτητών, η δουλειά ξανάρχισε…»
Αμέσως όταν ειπώθηκαν αυτά ο δεύτερος νεκρός εργάτης σηκώθηκε, τίναξε τις σκόνες από πάνω του και πήγε να πλυθεί από τις μαυρίλες που του είχε αφήσει η έκρηξη του θανάτου του. Κατόπιν πήγε στη στάση να πάρει το αυτοκίνητο για να πάει στο σπίτι του-ήταν αλλοδαπός και δεν είχε συγγενείς στην Ελλάδα.
Μετά και τη δεύτερη νεκρανάσταση το συγκεντρωμένο πλήθος ένιωσε πιο ανακουφισμένο.
Ύστερα όλοι οι παρευρισκόμενοι βάλθηκαν να ανοίγουν όσα ραδιοφωνάκια ή φορητές τηλεοράσεις είχαν μαζί τους και αφού ρύθμισαν την ένταση στη διαπασών τα τοποθέτησαν κοντά στους νεκρούς ώστε να φτάνουν ως αυτούς όσα λόγια έβγαιναν από τις συσκευές αυτές.
Και δεν άργησε να μιλήσει κάποιος επίσημος.
Ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Και ακούστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι οι υπεύθυνοι σπαταλούν τα χρήματα όχι για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των εργατών, αλλά για να πλουτίζουν και πως όταν αναλάβει αυτός την διακυβέρνηση της χώρας τα πράγματα θα αλλάξουν. Τότε είναι που και τρίτος νεκρός αναστήθηκε.
Μερικά μπράβο ακούστηκαν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η προσωρινή ανακούφιση όμως διάρκεσε μόνο λίγο, αφού δεν ακούγονταν άλλα σχόλια επισήμων και άλλες καταδικαστικές για τους υπεύθυνους φωνές από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.
Γιατί αργούσαν;
Μα να! ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης ανάστησε άλλους δύο μονομιάς όταν εδήλωσε ότι θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους υπεύθυνους της έκρηξης στο καράβι.
Δύο ακόμη σηκώθηκαν όταν στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι λυπάται πολύ για το κακό που χτύπησε τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία. Ήταν οι πιο ζωηρές εγέρσεις.
Μερικοί σχολίασαν ότι με τέτοια λύπη που είχε κυριεύσει τον Πρώτο Πολίτη της Δημοκρατίας μας θα έπρεπε να είχε σηκωθεί και ο όγδοος νεκρός. Και έλεγαν μεταξύ τους τι άλλο περιμένουμε πια μετά από την ομιλία του Προέδρου.
Μα τους έκοψε τα ψιθυρίσματα η φωνή της κυρίας Παπαρήγα που δήλωσε πως για ό,τι έγινε φταίνε όλοι οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας. Μέσα σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα αναστήθηκε και ο όγδοος νεκρός.
Και όλοι πια έφυγαν από τον τόπο που με τόσην αγωνία και με τόσο πόνο τους είχε ποτίσει, ευχαριστώντας μέσα από τα βάθη της ψυχής τους την κυβέρνηση και τους άλλους επισήμους που έκαναν γρήγορα τις δηλώσεις τους για τη δυσάρεστη κατάσταση που είχε προκύψει..
Ο Πρωθυπουργός από σεμνότητα και ταπεινότητα άφησε να μιλήσουν όλοι οι άλλοι πριν και αυτός πει τα δικά του. Εξάλλου δεν υπήρχανε άλλοι νεκροί, για τους τραυματίες μίλησε μόνο. Και το Θριάσιο έδωσε αμέσως τα εξιτήρια στους τέως τραυματίες, που τα είχε κιόλας έτοιμα, γιατί είχε μάθει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τελευταίος και ότι η ομιλία του θα αφορούσε στους τραυματίες.
Έτσι έλαβε αίσιο τέλος το συμβάν και καθένας πήγε στη δουλειά του, ευχόμενος να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, επειδή, αν και ήταν σίγουροι όλοι ότι οι υπεύθυνοι θα έκαναν και πάλι γρήγορα τις σωτήριες δηλώσεις τους, μα όσο να το κάνεις η όλη υπόθεση ήτανε μια ταλαιπωρία.
Και φεύγοντας κι εγώ από εκει, με δυσκολία κατάφερα να μην αφήσω να κυλίσουν τα δάκρυα που ανέβαιναν στα μάτια μου όταν αναλογιζόμουν σε ποια υπέροχη πατρίδα ζω-την πατρίδα των λόγων που με αυτούς όλα γίνονται.


Γιώργης Χολιαστός