Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 5 Αυγούστου 2008 Αριθ. Πρωτ.:200/4/81 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οι Δόκιμοι Αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι.
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων κατ’ επανάληψη τονίζαμε ότι παραμένουν άνευ ουσιαστικής αξιοποίησης οι των υψηλών προδιαγραφών και προσόντων εισερχόμενοι των Σχολών Δόκιμοι, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι για την είσοδό τους στις Σχολές απαιτείται υψηλή βαθμολογία και οι περισσότεροι είναι αριστούχοι.
Πέραν αυτών, από επισκέψεις μελών του Προεδρείου της Ομοσπονδίας στα Τ.Δ.Α. και συνομιλίες – ανταλλαγές απόψεων με τους Δοκίμους διαπιστώθηκε μια επιχειρούμενη προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης ως εκ του τρόπου, της μεθόδου, της διδακτέας ύλης και της πρακτικής άσκησης.
Στις μέρες μας παρατηρείται μια υπονόμευση του ισχύοντος συστήματος με την επικράτηση του εφησυχασμού, με στόχο την οπισθοδρόμηση, αφού καλλιεργούνται απόψεις από τη Διοίκηση για σμίκρυνση του χρόνου της εκπαίδευσης και αλλαγή του τρόπου πρόσληψης.
Το σημερινό σύστημα εκπαίδευσης έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και αδύναμο διότι δεν παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις ώστε να επιτευχθεί η διείσδυση των αστυνομικών στην κοινωνία, δεν δημιουργεί όραμα και ιδανικά, ενώ αντίθετα δημιουργεί αγκυλώσεις με νοοτροπίες και τακτικές του παρελθόντος και περιορίζει σημαντικά την ευρύτητα των πεδίων δράσης των νέων αστυνομικών μέσα στην κοινωνία των πολιτών.
Για το λόγο αυτό, το Ινστιτούτο Αστυνομικών Μελετών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Ομοσπονδίας μας, είχε απευθυνθεί σε επιστημονικούς συνεργάτες και είχε καταθέσει πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίου Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών), λαμβάνοντας υπόψη του τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι από το 2004 η αναβάθμιση της εκπαίδευσης αποτελούσε διακηρυγμένη θέση του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (Θεσσαλονίκη, προγραμματικές δηλώσεις σε συνδιάσκεψη στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας). Δυστυχώς, όμως, στην πράξη δεν παρατηρείται καμία θεωρητική και πρακτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις που στη περιοχή τους βρίσκονται Τ.Δ.Α. συνεχώς καταγγέλλουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επάρκεια στελεχικού – εκπαιδευτικού δυναμικού, αλλά και με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Όπως έχει γίνει γνωστό στην Ομοσπονδία μας, βάσει των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρόνος για ανάγνωση και μελέτη εντός της Σχολής δεν υφίσταται με αποτέλεσμα ό,τι διδάσκεται σε θεωρητικό επίπεδο να μην εμπεδώνεται, με πλείστες αρνητικές συνέπειες, αλλά και η φιλοσοφία της πρακτικής εκπαίδευσης στις αστυνομικές υπηρεσίες, να ξεφεύγει του σκοπού της, καθώς οι Δόκιμοι χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις, ενταγμένοι πλήρως στις επικίνδυνες συνθήκες του αστυνομικού επαγγέλματος, άοπλοι, χωρίς εφόδια και το κυριότερο θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και τη ζωή των πολιτών.
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: