Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμύλιας «Η Ελευθερία» και ζητά τη λήψη μέτρων μετά το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε καλλιέργειες της περιοχής της Ομρύλιας.Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας επισήμανε ζητήματα σχετικά με την πρόσφατη χαλαζόπτωση, τα οποία πρέπει να ληφθονυ υπόψη και να αντιμετωπιστούν.
Συγκεκριμένα στην επιστολή ο Συνεταιρισμός αναφέρει:
«Α. Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι το γεγονός ότι το χαλάζι μεγέθους μεγάλου καρυδιού έσπασε ακόμα και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων και τα πλαστικά παντζούρια των σπιτιών.
Β. Η καταστροφή στα οπωροφόρα (αχλάδια, ροδάκινα κ.λ.π.) και τα υπαίθρια λαχανικά είναι ολοκληρωτική.
Γ. Ειδικά για την ελιά
1. Η Ορμύλια έχει 880.000 ποτιστικά ελαιόδεντρα και όλη η παραγωγή πηγαίνει για βρώσιμη ελιά που εξάγεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α.
Αποτελεί το κύριο εισόδημα για το 60% των κατοίκων της Ορμύλιας και για τους υπόλοιπους συμπληρωματικό.
2. Από τις 880 χιλιάδες ελαιόδεντρα εκτιμούμε ότι οι 600 χιλιάδες χτυπήθηκαν καταστροφικά από τη χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα ο μισός περίπου ελαιόκαρπος να πέσει στο έδαφος και ο υπόλοιπος να κάνει μόνο για ελαιοποίηση και φυσικά με πενιχρή απόδοση.
Χτυπήθηκαν επίσης (ξεφλουδίστηκαν) οι βλαστοί, ιδιαίτερα οι νεότεροι και καρποφόροι, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην καρποφορία και στα επόμενα 3 - 4 χρόνια.
Οι ελαιοπαραγωγοί από την επόμενη της χαλαζόπτωσης ξεκίνησαν τους ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα και θα τους επαναλάβουν μετά από δεκαήμερο για να αποτρέψουν το σάπισμα του χτυπημένου ελαιοκάρπου και να περιορίσουν τα καρκινώματα στους χτυπημένους βλαστούς.
3. Τα υπόλοιπα 280 περίπου χιλιάδες ελαιόδεντρα χτυπήθηκαν ελαφρότερα, δεν έπεσε στο έδαφος ελαιόκαρπος, όπως και αυτός χτυπήθηκε και έγινε ακατάλληλος για βρώσιμη ελιά και θα πάει για ελαιοποίηση.
Ίσως ένα μικρό μέρος, ο λιγότερο χτυπημένος, παραληφθεί από τους εμπόρους μισοτιμής για να τον μαυρίσουν (οξείδωση) με προορισμό τις βαλκανικές χώρες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμύλιας ζητά από τον υπουργό:
1. Να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις
Δύο λόγοι επιβάλλουν να τελειώσουν οι εκτιμήσεις το πολύ εντός μηνός από σήμερα.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι σε ένα περίπου μήνα αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ελαιόκαρπος που έπεσε στο έδαφος θα σαπίσει και θα εξαφανιστεί.
Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν δηλώσεις από 1.310 παραγωγούς και είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν τους 1.500.
Κάθε παραγωγός δηλώνει ζημίες σε 6 με 7 κατά μέσο όρο αγροτεμάχια, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε 9 με 10 χιλιάδες αγρότηματα που πρέπει να επισκεφθούν οι εκτιμητές για να καταμετρηθούν τα δέντρα, να υπολογίσουν την ποσότητα της παραγωγής και το ποσοστό ζημίας.
Οι 4 εκτιμητές που ήρθαν ως σήμερα δεν θα τελειώσουν ούτε τα Χριστούγεννα.
Είναι επομένως ανάγκη να σταλούν άλλοι 10 τουλάχιστον εκτιμητές.
2. Να γίνουν σωστές εκτιμήσεις
Είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημία έως 20%, όμως για την ελιά και μόνο 10 ελιές στις 100 να είναι χτυπημένες, επειδή πρακτικά δεν μπορεί ο παραγωγός να ξεχωρίσει τις χτυπημένες από τις αχτύπητες, όλη η παραγωγή του θα πάει για ελαιοποίηση πράγμα που θα πει 1,5 ευρώ περίπου που θα έπαιρνε, αν πήγαινε για βρώσιμη, θα πάρει μόνο 0.5 ευρώ περίπου από την ελαιοποίηση.
Σωστή επομένως εκτίμηση σημαίνει ότι και με 10% χτυπημένες ελιές να υπολογισθεί όλη η ποσότητα με την διαφορά μεταξύ τιμής βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου που θα διαμορφωθεί στο εμπόριο.
3. Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις το αργότερο ως τα Χριστούγεννα για να μπορούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης.
4. Να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των αγροτών προς την ΑΤΕ για τρία χρόνια και να τους δοθούν άτοκα δάνεια για τρία χρόνια ανάλογα με τον αριθμό των δέντρων ή της καλλιεργουμενης έκτασης που χτυπήθηκε από τη χαλαζόπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου