Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Βαρθολομαίος: Η πολιτεία δεν καταστέλλει την αναρχία στη μονή Εσφιγμένου

(ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ http://www.makthes.gr/)
Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τις μονές Αγίου Παύλου και Γρηγορίου, ενώ αύριο τη Σίμωνος Πέτρας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραστεί στο μέγα εσπερινό της πανηγύρεως του Αγίου Νήφωνος στη μονή Διονυσίου Αποστολή στο Άγιο Όρος : Φώτης Κουτσαμπάρης
Την κωλυσιεργία της πολιτείας στην εκτέλεση της απόφασης για απομάκρυνση των “ανταρτών” μοναχών της μονής Εσφιγμένου επισήμανε χθες μεταξύ άλλων ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους.
“Ίσως ακούσωμεν παράπονα διά την περίπτωσιν της ιεράς μονής Εσφιγμένου, η οποία κατέστη περιπεπλεγμένον κουβάριον, ως μη όφειλε, η δε έντιμος ελληνική πολιτεία διά γνωστούς ημίν και τω αγιορειτικώ κόσμω αλλά ακατανόητους λόγους αναβάλλει να εκτελέση τα εκκλησιαστικώς και δικαστικώς αποφασισθέντα και να καταστείλη την αναρχίαν και αντιμοναχικήν ανυπακοήν και να διευκολύνη την εγκατάστασιν της μόνης νομίμου αδελφότητος εις την ιστορικήν ιερά μονή της”, υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη δοξολογία υποδοχής στον ιερό ναό του Πρωτάτου.
"ΟΥΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΜΕΝ” Ο πατριάρχης αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες μεμψιμοιρίες, όπως είπε, για το διάλογο της ορθόδοξης εκκλησίας με ετερόδοξους και τις κοινές εκδηλώσεις εξηγώντας:
“Βαθυτάτη πεποίθησις ημών ότι ημείς έχομεν το πλήρωμα της αληθείας και της χάριτος, η ορθόδοξος εκκλησία είναι αυτή μόνη η μία αγία καθολική και αποστολική εκκλησία του Χριστού μας δημιουργεί την υποχρέωση να είμεθα εν διαλόγω μετά των ετεροδόξων διά να φανερώσωμεν εις αυτούς τας ρίζας των και την πνευματικήν καταγωγήν των και να τους βοηθήσωμεν να επανέβουν των παλαιών εν τη ακριβεία της πίστεως, της λατρείας και της ασκητικής πνευματικότητος εαυτών των.
Ουδέν θυσιάζομεν και τίποτε δεν απεμπολούμεν”.
Την ικανοποίηση της αγιορείτικης κοινότητας για την επίσκεψη-προσκύνημα του πατριάρχη εξέφρασε ο ηγούμενος Μεγίστης Λαύρας Προκόπιος.
“Είναι ευχάριστη διαπίστωση ότι αποδεικνύεται πως παραλλήλως προς το υψηλό αξίωμα είστε και παραμένετε εις των μοναχών.
Μας συγκινούν οι προσπάθειες που κάνετε για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων του Πατριαρχείου με την αγιορείτικη κοινότητα”.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Μετά τη δοξολογία ο πατριάρχης επισκέφθηκε το υπό ανέγερση κονάκι της ανεγνωρισμένης μόνης Εσφιγμένου και φύτευσε συμβολικά στον περίβολο ένα κυπαρίσσι σε ανάμνηση της πατριαρχικής επίσκεψης.
Σημειώνεται ότι το κονάκι θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον πατριάρχη κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στις Καρυές, τον Οκτώβριο του 2006.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Ο πατριάρχης έφτασε στις Καρυές στις 10.30 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε η ιερά κοινότητα, οι 20 ηγούμενοι των μονών.
Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική αφού σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό, οι ηγούμενοι και οι εκπρόσωποι των μονών υποδέχθηκαν τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με κωδωνοκρουσίες και ψαλμούς ενώ δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπο του ιεράρχη.
Νωρίτερα στο λιμάνι της Δάφνης τον υποδέχθηκε ο άγιος Πρωτάτου Στέφανος, ο οποίος τον συνόδευσε στο Πρωτάτο.
Οι αγιορείτες πατέρες χάρισαν στον οικουμενικό πατριάρχη δύο αργυρά δικεροτρίκερα, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος ανταπέδωσε μ’ ένα ασημένιο χερνιβόξυστο (κροντήρι).
Μετά τη μεσημβρινή τράπεζα, νωρίς το απόγευμα, ο πατριάρχης επισκέφθηκε τη μονή Ξηροποτάμου, ενώ το βράδυ κατέληξε στη μονή Αγίου Διονυσίου, όπου θα διαμένει όλες τις ημέρες της επίσκεψής του στο Άγιο Όρος, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τις μονές Αγίου Παύλου και Γρηγορίου, ενώ αύριο το πρωί τη μονή Σίμωνος Πέτρας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραστεί στο μέγα εσπερινό της πανηγύρεως του Αγίου Νήφωνος στη μονή Διονυσίου.
Την Κυριακή θα τελεστεί πατριαρχική λειτουργία στο συνοδικό της μονής Διονυσίου, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Νήφωνος.
Την Τρίτη ο Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: