Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Κι άλλο θύμα από τσιμπούρι

(ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ http://www.agelioforos.gr/)
Τη ζωή μιας 62χρονης από τον Αρατο Ροδόπης στοίχισε το τσιμπούρι - «φονιάς», σημαίνοντας συναγερμό σε υγειονομικές και κτηνιατρικές αρχές.
Πρόκειται για το δεύτερο θύμα του επικίνδυνου είδους τσιμπουριού, που είναι φορέας μολυσματικού ιού και προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας.
Αλλα 255 άτομα επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Κομοτηνής από τις αρχές Ιουλίου μετά από τσίμπημα τσιμπουριού -για να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση- αλλά ευτυχώς κανένα δεν ήταν θανατηφόρο.
Στο Α Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ - Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών έχουν εξεταστεί 10 δείγματα αίματος ανθρώπων, από τα οποία μόνο δυο βρέθηκαν θετικά στον ιό του κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της επιστημονικής ομάδας του εργαστηρίου και του Κέντρου Αναφοράς του ΑΠΘ Αννα Παπά-Κονιάρη εφιστά την προσοχή ειδικά σε κτηνοτρόφους και αγρότες, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη για να διαπιστωθεί αν κάποια από τα ζώα έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό.
«Σύντομα θα ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τα περίπου 1.000 δείγματα αίματος από παραγωγικά ζώα και τσιμπούρια που έχουν φτάσει στο εργαστήριό μας.
Ακόμη και αν τα δείγματα βρεθούν αρνητικά, θα μάθουμε να είμαστε προσεκτικοί, διότι τα τσιμπούρια εκτός από τον κριμαϊκό πυρετό μολύνουν τον άνθρωπο με διάφορους ιούς και βακτήρια.
Oσο για την άτυχη γυναίκα από τη Ροδόπη, απομένει να γίνει άλλη μια εξέταση για να επιβεβαιωθεί το ύποπτο κρούσμα, που όπως όλα δείχνουν οφείλεται σε τσίμπημα από θανατηφόρο τσιμπούρι», τόνισε η κ. Κονιάρη.
Η ορροεπιτήρηση των ζώων εκτροφής (κυρίως αιγοπροβάτων και βοοειδών) σε 12 παραμεθόριους νομούς -που ξεκίνησε πρόσφατα με τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- αποσκοπεί στον εντοπισμό και τη συλλογή τσιμπουριών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θανατηφόρα είδη και σε άλλες περιοχές. 255 τσιμπήματα
Προβληματισμός επικρατεί στον πληθυσμό της Θράκης μετά το θάνατο της άτυχης γυναίκας, που κηδεύτηκε προχτές, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές.
«Η 62χρονη πήγε για αγροτικές εργασίες και στις 12 Αυγούστου επισκέφτηκε το νοσοκομείο μας, παραπονούμενη για αδυναμία και ανησυχία στον ύπνο.
Αφού της δόθηκε ηρεμιστική αγωγή, την επόμενη ξαναήρθε με βήχα και της χορηγήθηκε αντιβίωση.
Υστερα ήρθε με πυρετό, αλλά υπέγραψε ότι δεν δέχεται να νοσηλευτεί.
Τελικά κατέληξε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αφού παρουσίασε αρρυθμία, αναιμία και εξανθήματα.
Δεν ανέφερε για τσίμπημα από τσιμπούρι.
Μάθαμε τυχαία από την οικογένειά της ότι την τσίμπησε τσιμπούρι.
Προσπάθησε να το βγάλει, αλλά είχε μείνει το ρύγχος», ανέφερε στον «Α» ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιάννης Καβαρατζής, σημειώνοντας ότι μέσα σε 1,5 μήνα καταγράφηκαν περισσότερες από 255 προσελεύσεις ανθρώπων που τσιμπήθηκαν από τσιμπούρι.
O νομίατρος Ροδόπης Θεόδωρος Σερετίδης υπογράμμισε ότι «μετά και το δεύτερο κρούσμα συνεχίζεται η ενημέρωση του κόσμου και έχουν αναρτηθεί αφίσες σε πολλούς οικισμούς. Επισκεφτήκαμε την οικογένεια της 62χρονης και συστήσαμε να μας αναφέρουν τυχόν συμπτώματα, διότι μπορεί κανείς να μολυνθεί ερχόμενος σε επαφή με το αίμα του αρρώστου ή με τον εμετό».
Ψεκασμοί έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι ψεκάζουν τα χωράφια τους με φάρμακα που τους υποδείξαμε, επισήμανε στον «Α» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης, Μιχάλης Διαμαντάκης.
O ίδιος πρόσθεσε ότι «η πιο επίφοβη περίοδος είναι Μάρτιος - Ιούλιος, οπότε τα τσιμπούρια κολλάνε στα ζώα, ενώ μετά πέφτουν στα χόρτα».
Πάντως, ο ιός έχει ανιχνευτεί σε περιοχές της Ελλάδας από το 1983, αλλά είχε μικρή παθογόνο δύναμη και δεν επέφερε θανάτους.
Στην περίπτωση της Θράκης, πιθανολογείται ότι τα φονικά τσιμπούρια έφτασαν σε ελληνικό έδαφος μέσω της εισαγωγής ζώων από Βουλγαρία, Αλβανία, Κόσοβο ή Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: