Η υπόθεση της Βατοπαιδίου μάς απασχολεί τον τελευταίο χρόνο έντονα, κυρίως για τις εκτάσεις που αντηλλάγησαν στην Ουρανούπολη.
Σήμερα κάνουμε μιά σύντομη αναδρομή στα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν από το ρεπορτάζ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ξεκάθαρα τις σχέσεις του δήμου με τη μονή Βατοπαιδίου. > Στις 17-7-2007 ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά για την ανταλλαγή του "Κοινόχρηστου Δάσους" της Ουρανούπολης.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει.
> Στις 6-11-2007 ο ηγούμενος της Βατοπαιδίου, Εφραίμ, με επιστολή του προς το δήμαρχο της περιοχής, γράφει σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είμεθα βέβαιοι ότι έχομε κοινόν όραμα για την αξιοποίηση της περιοχής...».
> Στις 20-11-2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη μέχρι εκείνη τη στιγμή καθυστέρηση εισαγωγής του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, λόγω των διαβουλεύσεών του με τις διάφορες υπηρεσίες και τη Μονή Βατοπαιδίου.
> Στις 12-2-2008 κάτοικοι της Ουρανούπολης κατέθεσαν αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, ζητώντας την ακύρωση της 2823/22-5-07 συμβολαιογραφικής πράξης.
> Τις πρώτες μέρες του Μάη 2008 εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέπτονται το Άγιον Όρος και, κατά πληροφορίες της "Γ.τ.Χ", συμφωνούν με τη μονή Βατοπαιδίου για συνεργασία και παράλληλα να αναγνωρίσει ο δήμος τη νομιμότητα της μεταβίβασης της έκτασης και να την εντάξει ο δήμοςστο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπονεί.
Το 50% της έκτασης θα περιέλθει στο Δήμο!
> Στις 13-5-2007 η μονή Βατοπαιδίου καλεί τους προσφεύγοντες στην δικαιοσύνη κατοίκους της Ουρανούπολης να παραστούν στην εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης της Μονής στο γραφείο της Συμβολαιογράφου Ιερισσού κ. Όλγας Χατζηλίδου, που είναι και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων - Ακάνθου.
> Στις 19-5-2008 το Τοπικό Συμβούλιο Ουρανούπολης ομόφωνα αποφασίζει να μη δεχθεί τις "προτάσεις" που προσκόμισαν από τη Μονή Βατοπαιδίου οι δημοτικοί σύμβουλοι, διότι, όπως δήλωσαν τότε, "δεν παζαρεύουν τη συγκεκριμένη έκταση" και εμμένουν στη θέση τους για συνέχιση του αγώνα τους, μέχρι την οριστική ακύρωση της 2823 συμβολαιογραφικής πράξης.
> Στις 22-5-2008 οι κάτοικοι της Ουρανούπολης προσεπικαλούν σε παρέμβαση στη δίκη της 5-6-08 το δήμο Σταγείρων - Ακάνθου. > Στις 28-5-2008 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την προσεπίκληση η Πρόεδρος του Δ.Σ., εισηγούμενη το θέμα, αναρωτήθηκε «...ποιος είναι ο σκοπός τους (του Τοπικού Συμβουλίου), η εκδίωξη της Ιεράς Μονής και η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση...» και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (9 - 4) αποφάσισε την «μη παρέμβαση στη δίκη, διότι το περιεχόμενό της μας βρίσκει παντελώς αντίθετους διότι βλάπτονται τα συμφέροντα των δημοτών και των ιδιοκτητών της περιοχής».
> Το Σεπτέμβρη 2008 ο βουλευτής Έβρου, κ. Γεροντόπουλος, κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό έκτασης στο “Ξηροποτάμι” Ιερισσού του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου.
Η τροπολογία αποσύρθηκε με παρέμβαση της κ. Αμανατίδου, ξέσπασε σάλος πανελλήνια και την επομένη ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου, με δηλώσεις του στην τηλεόραση "SUPER", είπε ότι καλώς έπραξε ο εν λόγω βουλευτής.
O πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ουρανούπολης Τρύφων Μίτιντζης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη "Γ.τ.Χ." σε δίστασε να δηλώσει ότι «αναδεικνύεται οσμή συνδιαλλαγής».
Εφημερίδα: "Γνώμη της Χαλκιδικής"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου