Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
Υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α. και Καναδά
Ο Σύλλογος Εύξεινος Πόντος Μόντρεαλ Καναδά σε συνεργασία με την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Η.Π.Α. και Καναδά ( Ε.Π.Ν.Η.Κ.) διοργανώνουν για πρώτη φορά το συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρεάλ στις 10-11 και 12 Οκτωβρίου 2008.
Το συνέδριο αυτό είναι μια κίνηση από πλευράς της ομοσπονδίας για να δοθεί η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους του ποντιακού χώρου των Η.Π.Α και Καναδά να αναλάβουν ευθύνες σε οργανικές θέσεις αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία στην διοργάνωση τέτοιου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η συμβολή της ομοσπονδίας μας στην όλη προσπάθεια μας αυτή είναι πολύ σημαντική και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο το διοικητικό συμβούλιο για τις ευκαιρίες που μας έχουν δώσει μέχρι σήμερα.
Ο Εύξεινος Πόντος Μόντρεαλ είναι ένα σύλλογος με πάθος, αγάπη και πίστη στην ποντιακή παράδοση και αυτό το αποδεικνύει με την παρουσία του σε όλα τα ποντιακά δρώμενα.
Η διοίκηση αποτελείται απο νέους ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια αλλά και όμορφες ιδέες, εξάλλου αυτός ήταν ένας απο τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ε.Π.Ν.Η.Κ πήρε την απόφαση να συνδιοργανώσει το συνέδριο αυτό.
Περισσότερες πληροφορίες για τον σύλλογο του Μόντρεαλ θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.efxinospontos.org/.
Η Ε.Π.Ν.Η.Κ αν και έχει τρία σχεδόν χρόνια που δραστηριοποιήται εμφανίζει μια τόλμη και αποφασιστικότητα τα οποία την οδήγησαν στο να συμβάλουν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου εθνικής αυτογνωσίας.
Μια τρομερή χημεία δένει τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και το μόνο που μας λυπεί είναι το γεγονός οτι οι αποστάσεις που μας χωρίζουν είναι αρκετά μεγάλες και ο μόνος τρόπος με τον οποίο συζητάμε και πέρνουμε αποφάσεις είναι οι τηλεσυνδιασκέψεις.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για μάς απο την ιστοσελίδα που διατηρούμε http://www.pontiakineolaia.com/ η οποία συνεχώς ανανεώνεται.
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου αρχίζει το συνέδριο με την εγγραφή των συμμετέχοντων, παραλαβή φακέλου και τακτοποίηση στους χώρους διαμονής.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί βραδιά νεολαίας σε Ελληνικό μαγαζί του Μόντρεαλ.
Τα θέματα που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα το Σάββατο τα οποία θα παρουσιαστούν σε μορφή εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι Παιχνίδια του Πόντου,
Οι νότες του Πόντου ( γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα του Πόντου ), τα μνημεία του Πόντου, η ποντιακή διάλεκτος, εθιμοτυπικοί χοροί του Πόντου.
Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί ο χορός του συνεδρίου.
Την Κυριακή τελευταία μέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν γύρω στις 1:00 μ.μ με γεύσεις του Πόντου.
Γυναίκες θα μας προσφέρουν φαγητά και γλυκά της ποντιακής κουζίνας.
Στην συνέχεια τα ακολουθήσει αναπαράσταση του ποντιακου γάμου την οποία θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία οι σύλλογοι Ευξεινος Πόντος Μόντρεαλ και Παναγία Σουμελά Βοστώνης.
Το συνέδριο θα τελείωσει με την παρουσίαση των χορευτικών απο τους συλλόγους που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο.
Η σκέψη της διοργάνωσης αυτής απορρέει απο την ανάγκη των νέων να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους στον Πόντο.
Ήταν μία ιδέα η οποία πλανιώταν για καιρό στις συζητήσεις μεταξύ μας και θέλαμε κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα.
Ο σκοπός όλων μας είναι να δώσουμε το ερέθισμα στους νέους που θα παρεβρεθούν στο συνέδριο αυτό φεύγοντας, να ψάξουν μόνοι τους να βρούν την αλήθεια στους προβληματισμούς οι οποίοι θα θέλαμε να προκύψουν.
Έτσι γνωρίζοντας τις ρίζες τους θα γνωρίσουν και τον εαυτό τους.
Τα μέσα τα οποία πρέπει να διαθέτει κάποιος σε μία συνδιοργάνωση είναι φυσικά συνεννόηση,σύμπνοια, αποφασιστικότητα, οριμότητα και οπωσδήποτε πίστη σε ότι κάνει.
Η συνεργασία του Ευξείνου Πόντου με την Ε.Π.Ν.Η.Κ με αρωγό στη κίνηση αυτή την Παμποντιακή Ομοσπονδία βαδιζει πάνω σε γερές βάσεις και πιστεύουμε οτι θα επιφέρει αποτελέσματα.
Το αποτέλεσμα αυτό θα φανεί μετά το πέρας του συνεδρίου και θα μας δώσει και την είκόνα των όλων προσπαθειών που κάναμε μέχρι την ημέρα της λήξης του συνεδρίου. Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Αλεξάνδρα Ουζουνίδου - συντονίστρια Η.Π.Α
Πρόγραμμα Συνεδρίου Εθνικής Αυτογνωσίας Νεολαίας 2008 Sheraton Hotel Laval,
2440 Autoroute des Laurentides, Laval, Quebec
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008 6:00 μ.μ.:
Υποδοχή, Έκθεση φωτογραφίας 7:00 μ.μ.: Συνεδρίαση Δ.Σ. Ομοσπονδίας, Νεολαίας, Εύξεινος Πόντος Μοντρεάλ 10:30 μ.μ.: Βραδιά Νεολαίας - Ouzeri Mythos, 5318 Park Avenue, Montreal
Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008: 9:00 π.μ.:
Υποδοχή, παραλαβή φακέλου10:00 π.μ.: Πανηγυρική Τελετή Έναρξη Συνεδρίου Νεολαίας-Προσευχή, Πάτερ Παναγιώτης Παυλάκος-Χαιρετισμούς-Τιμητικές Διακρίσεις -Ομιλία, The Inconspicuous Historian:
The importance of memoir in preserving history Thea Halo 11:30 π.μ.: Γενική Συνεδρίαση Συλλόγων Μελών Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αίθουσα Terrebonne – Rosemere Des Prairies 11:30 π.μ.: Πολιτιστικά Σεμινάρια Νεολαίας - Αίθουσα Giuseppe Saputo- Οι νότες του Πόντου (γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα του Πόντου) Γιάννης Απαζίδης, Χρίστος Τικταπανίδης 12:30 μ.μ.: -Παιχνίδια του Πόντου1:30 μ.μ.: Γεύμα 2:30 μ.μ.: Συνέχεια Συνεδριάσεων - Αίθουσα Terrebonne – Rosemere Des Prairies 2:30 μ.μ.: Συνέχεια Σεμινάριον Νεολαίας - Αίθουσα Giuseppe Saputo-Ταξίδι στον Πόντο - Τα μνημεία του Πόντου Θωμάς Μαντζακίδης – Παρθένα Σανξαρίδου (ΕΠΝΗΚ) 3:45 μ.μ. -Διάλεκτος του Πόντου και Τραγούδια του Πόντου Λευτέρης Μιχαηλίδης – Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Εύξεινος Πόντος) 5:00 μ.μ. - Χοροί του Πόντου Αλεξάνδρα Ουζουνίδου – Παρθένα Σανξαρίδου (ΕΠΝΗΚ) 6:00 μ.μ.: Λήξη Συνεδριάσεων 8:00 μ.μ.: Χοροεσπερίδα – Αίθουσα Laval 1&2, Sheraton Hotel
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008:10:30 π.μ.: Εκκλησιασμός – Τίμιος Σταυρός, 4865 Du Souvenir, Laval 10:30 π.μ.: Tour του Μοντρεάλ2:00 μ.μ.: Γεύμα - Ποντιακή Κουζίνα 4:00 μ.μ.: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Θέατρο: Γαμήλια Έθιμα του Πόντου-Χορευτικές Παραστάσεις 8:00 μ.μ.: Τέλος Συνεδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: