Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Και με κρατικοποιήσεις φρένο στην κρίση

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΟι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν πως καμία τράπεζα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει και θα σπεύσουν σε σωτηρία της ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Ένα σχέδιο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή της εξάπλωσής της στην πραγματική οικονομία, υιοθέτησαν χθες οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Ακολούθησαν τις συστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, που αντέδρασε πρώτος και ήδη προωθεί με επιτυχία στη χώρα του σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.
Θέλοντας να προλάβουν το σημερινό άνοιγμα των αγορών- και να δώσουν ένα μήνυμα πολιτικής και οικονομικής αποφασιστικότητας- οι ηγέτες των χωρών του ευρώ, μαζί με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, υιοθέτησαν κοινό σχέδιο δράσης, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο στόχος για ομαλή επαναλειτουργία της τραπεζικής αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε πως κάθε κράτος θα εγγυηθεί αφενός μεν τον διατραπεζικό δανεισμό, αφετέρου δε τα δάνεια που θα χορηγούν εφεξής οι τράπεζες.
Το πρώτο μέτρο κρίθηκε απαραίτητο διότι λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης είχε σταματήσει σχεδόν τελείως ο δανεισμός μεταξύ των τραπεζών και επομένως δεν μπορούσαν να γίνουν ούτε οι συνήθεις τραπεζικές πράξεις.
Το δεύτερο είναι αναγκαίο για να μη χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις- ακόμη και υγιείς- και βρεθεί η Ευρώπη μπροστά σε επιδημία πτωχεύσεων και ουρές ανέργων.
Για την επίτευξη των παραπάνω μέτρων οι ηγέτες των χωρών του ευρώ αποφάσισαν ότι κάθε χώρα θα μπορεί να προχωρήσει και στην αγορά μετοχών από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Οι χώρες της ευρωζώνης ανέλαβαν ακόμη τη δέσμευση πως καμία τράπεζα δε θα αφεθεί να χρεοκοπήσει- κάθε κράτος θα σπεύσει σε σωτηρία τής υπό χρεοκοπία τράπεζας, κρατικοποιώντας την ουσιαστικά, ακόμη κι αν αυτό είναι προσωρινό, δηλαδή μέχρις ότου εξυγιανθεί και παραδοθεί και πάλι στους μετόχους της.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: