Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 26 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τον σώζουν στο παρά πέντε Της Παρασκευής Κατημερτζή
Ύστερα από 26 χρόνια ουσιαστικής απραξίας, κι αφού έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής (ή κατάρρευσης) αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου».
Έξι δωρικές κολόνες που απομακρύνθηκαν πριν από 3-4 χρόνια για να εξυγιανθεί το υπέδαφος θα επιστρέψουν, ενώ δύο άλλες βρίσκονται σε αναμονή.
Περιμένουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης με 4 εκατομμύρια ευρώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Χαμένος σε μια κορυφή της Αρκαδίας- το Κωτίλιον- χτυπημένος από σεισμούς, ανασκαφείς και αρχαιοκαπήλους του προπερασμένου αιώνα, παγετό, απόπλυση του υπεδάφους, προδομένος από το υλικό κατασκευής του (ένα λευκό ασβεστόλιθο με μειωμένη συνοχή και αντοχή) αποφασίστηκε ύστερα από χρόνια ολιγωρίας και α διαφορίας να αποκατασταθεί τμηματικά και να παραμείνει επισκέψιμος.
Έτσι, εγκαταστάθηκε εργαστήριο για τη συντήρηση, συγκόλληση και συμπλήρωση των αρχιτεκτονικών μελών, τακτοποιήθηκαν τα διάσπαρτα μέλη, ενώ το διαλυμένο μνημείο γράφτηκε στον κατάλογο προστασίας της Ουνέσκο.
Οι θαυμάσιες λεπτές κολόνες του βρίσκονται από το 1985 σε αντισεισμικό ικρίωμα- νάρθηκα γιατί παρουσιάζουν πολύ σοβαρές αποκλίσεις από την κατακόρυφο, ενώ όλα τα δάπεδα παρουσιάζουν σοβαρές καθιζήσεις.
Η επιστημονική επιτροπή, που έχει αναλάβει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα τη μελέτη και αποκατάστασή του, ενέταξε το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ για το 2000-2006.
«Μέχρι το τέλος του 2008 θα είμαστε έτοιμοι για την ολόσωμη επαναφορά των έξι κιόνων της βόρειας πρόσοψης του ναού», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Επικούριου, Αλέξανδρος Μάντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: