Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Στο μισό οι δόσεις των δανείων

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΜετά την Εθνική και η Πειραιώς ανακοίνωσε μέτρα για δανειολήπτες, επιχειρήσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Μπαράζ ανακοινώσεων από τις τράπεζες για αναστολή πλειστηριασμών, πάγωμα δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αλλά και μειώσεις επιτοκίων φέρνει η έντονη κριτική για τους χειρισμούς τους στο θέμα της κρατικής βοήθειας και για τις αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω κρίσης.
Χθες η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωσε δέσμη επτά μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση της δόσης στο μισό για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας για όλους τους πελάτες της- εφόσον το επιθυμούν- το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για ανέργους, η μείωση των επιτοκίων από 0,5% έως 1% για επιχειρηματικά δάνεια και κάρτες, καθώς και η αναστολή των πλειστηριασμών για έναν χρόνο για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ύψους έως 300.000 ευρώ.
Ανάλογα μέτρα αναμένεται να λάβουν τις επόμενες ημέρες όλες οι μεγάλες τράπεζες, εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται σήμερα σε μια προσπάθεια να καθορίσουν κοινό μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξής τους στο κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι κινήσεις τους στο θέμα των επιτοκίων και των μέτρων για το πάγωμα δόσεων και πλειστηριασμών.
Βήματα πίσω Πρόκειται για βήματα πίσω, από την πλευρά των τραπεζών, που γίνονται υπό την πίεση της σφοδρής κριτικής που δέχονται από αντιπολίτευση, κοινωνικούς εταίρους αλλά και βουλευτές, στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης, με κατηγορίες για πρακτικές καρτέλ εις βάρος των δανειοληπτών.
Η κριτική ασκείται και στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση τηρεί στάση θεατή στις εξελίξεις αδυνατώντας να παρέμβει για την ένταξη των τραπεζών στο πακέτο της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους και να δώσουν στην αγορά και τις επιχειρήσεις τα δάνεια πουν έχουν ανάγκη.
Με τα δεδομένα αυτά, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες αναζητούν οδό διαφυγής από τη δυσμενή συγκυρία με φόντο μάλιστα και το μεγάλο παζάρι με την κυβέρνηση για την κρατική βοήθεια.
Οι τραπεζίτες, μετά και τη νέα υποχώρηση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις τους για την ένταξή τους στην κρα τική βοήθεια, αναζητούν φόρμουλα για την κοινή αντιμετώπιση του σχεδίου.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: