Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ DAWKINS
THE DAWKINS DELUSION
Κατηγορία ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Kωδικός Καταλόγου 06114 Ημ. Έκδοσης 11/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-458-6 Σελίδες 160
Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας Ρίτσαρντ Ντόκινς γράφει στο "Η περί Θεού αυταπάτη": "Εάν αυτό το βιβλίο λειτουργήσει έτσι όπως θέλω, οι θρησκευόμενοι αναγνώστες που θα το πιάσουν στα χέρια τους θα πρέπει να γίνουν αθεϊστές αμέσως μόλις το κλείσουν".
Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πυροδοτήσει παθιασμένες αντιπαραθέσεις και έχει προκαλέσει αρκετή σύγχυση.
Ο Άλιστερ ΜακΓκράθ, άθεος κάποτε ο ίδιος και κορυφαίος χριστιανός θεολόγος πλέον σήμερα, αναρωτιέται πώς δυο άνθρωποι που έχουν στοχαστεί επί μακρόν πάνω στον ίδιο ουσιαστικά κόσμο είναι δυνατόν να έχουν φτάσει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τον Θεό.
Ο ΜακΓκράθ υποβάλλει σε αυστηρό έλεγχο την εκ μέρους του Ντόκινς κριτική της πίστεως, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:
Είναι η πίστη διανοητική ανοησία;
Βρίσκονται η επιστήμη και η θρησκεία σε πόλεμο μέχρις εσχάτων;
Μπορούν οι απαρχές του Χριστιανισμού να εξηγηθούν επιστημονικά;
Το συγκεκριμένο βιβλίο θα γίνει ευμενώς δεκτό από όσους αναζητούν μια έγκυρη εκτίμηση για το "Η περί Θεού αυταπάτη" και τα πολλά ζητήματα που εγείρει, συμπεριλαμβανομένης, πάνω απ' όλα, της σημασίας που έχει η πίστη.
ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΟΥ ΑΘΕΙΣΜΟΥ
THE TWILIGHT OF ATHEISM
Κατηγορία ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Kωδικός Καταλόγου 06256 Ημ. Έκδοσης 11/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-459-3 Σελίδες 408
Ο αθεϊσμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακοσίων χρόνων φάνηκε πως βρισκόταν ένα βήμα από την εξάλειψη της θρησκείας ως μιας παρωχημένης και επικίνδυνης δεισιδαιμονίας.
Ωστόσο, πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί άνοδος της θρησκευτικής ευσέβειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως πρώην αθεϊστής, που τώρα όμως είναι ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς στον χώρο του Χριστιανισμού, ο ΜακΓκράθ παρακολουθεί την ιστορία του αθεϊσμού, από την εμφάνισή του στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, μέχρι τη χρυσή εποχή του, κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα.
Συνδυάζοντας τη στοχαστική και έγκυρη ιστορική ανάλυση με την οξυδερκή παρουσίαση προσωπικοτήτων όπως ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο συγγραφέας εκθέτει τα σφάλματα που υπάρχουν στην καρδιά του αθεϊσμού.
"Το λυκόφως του αθεϊσμού" θα αναστατώσει πιστούς και μη.
Πρόκειται για μια δυναμική αναίρεση της φιλοσοφίας εκείνης που άσκησε τεράστια επίδραση στη Δυτική Ιστορία, ενώ παράλληλα εγείρει πολλά ζητήματα σχετικά με το μέλλον τόσο της θρησκείας όσο και της απιστίας στην κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: