Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Πληρώνουμε τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Πληρώνουμε τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη Οι ελληνικές τράπεζες τα αυξάνουν ενώ μειώνονται τα επιτόκια του ευρώ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Κόντρα στο ρεύμα της παγκόσμιας βουτιάς των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κινούνται τα επιτόκια στην Ελλάδα με τους δανειολήπτες να επιβαρύνονται το τελευταίο διάστημα με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες. Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
Παρ΄ όλα αυτά στην Ελλάδα, τα επιτόκια ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία με αυξήσεις των τελικών επιτοκίων από 0,4 έως και 2,5 μονάδες σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το τελευταίο δίμηνο στη δίνη της κρίσης.
Κορυφαίοι τραπεζίτες μάλιστα, όχι μόνο κόβουν τις προσδοκίες μειώσεων, αλλά προλειαίνουν το έδαφος και για νέες αυξήσεις.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου, μιλώντας χθες στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα 28 δισ. ευρώ, δεν απέκλεισε νέα ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα αφορά νέα δάνεια και δάνεια κεφαλαίων κίνησης επιχειρήσεων.
Στην τελευταία κατηγορία δανείων ενδεικτικό είναι ότι τα επιτόκια από 4,5% έως 5,5% ένα χρόνο πριν, έχουν εκτοξευτεί σήμερα σε 9% με 11%, ενώ οι μικρομεσαίοι εκβιάζονται με αναπροσαρμογή των συμβάσεων και «καπέλο» επιτοκίου έως 1%.
Αν δεν αποδεχθούν τον εκβιασμό, καλούνται να ξεπληρώσουν το δάνειο.
Ανάλογη πρακτική υιοθετούν οι τράπεζες και με τις πιστωτικές κάρτες, όπου μονομερώς αυξάνουν τα επιτόκια έως και κατά 2 μο νάδες (στο 22% η συνολική ετήσια επιβάρυνση) και τροποποιούν τις συμβάσεις καλώντας τους κατόχους να αποδεχθούν τους νέους δυσμενείς όρους εντός 30 ημερών.
Αλλιώς να εξοφλήσουν όλη την οφειλή! 120.000 αιτήσεις κατασχέσεων
Το σκηνικό του τρόμου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπληρώνει η καταιγίδα κατασχέσεων και πλειστηριασμών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Από 35.000 το 2003, οι συνολικές αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών έφτασαν τις 120.000 πέρυσι και όπως εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: