Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Γράφει Ιστορία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΟ Ομπάμα φέρνει την αλλαγή Ο μαύρος γερουσιαστής πέτυχε αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες φαινόταν αδύνατο
Ο Μπαράκ Ομπάμα πέτυχε αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες φαινόταν αδύνατο.
Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας μιγάς από λευκή μητέρα και Κενυάτη πατέρα που εμφανίστηκε στο πολιτικό στερέωμα πριν από μόλις τέσσερα χρόνια.
Ο Ομπάμα πέτυχε κάτι ακόμη, να μαγέψει την Ευρώπη η τελευταία εκδοχή του αμερικανικού ονείρου.
Όταν η Σρι Μουρτινίνγκσι ρώτησε τους οκτάχρονους μαθητές της τι θα ήθελαν να κάνουν όταν μεγαλώσουν, μερικοί απάντησαν ότι ήθελαν να γίνουν γιατροί, κάποιοι άλλοι πιλότοι.
Ένας μαθητής όμως είχε διαφορετικό όνειρο- ήθελε να γίνει πρόεδρος. Λεγόταν Μπαράκ Ομπάμα.
Σαράντα χρόνια αργότερα και 16.300 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα, ο κόσμος παρακολούθησε με ανακούφιση εκείνον τον Αφροαμερικανό μαθητή που έζησε για λίγο στην Ινδονησία να πραγματοποιεί το όνειρό του.
Σε αυτό το όνειρο ελάχιστοι στοιχημάτιζαν πριν από 21 μήνες, όταν τον Φεβρουάριο του 2007 ο γερουσιαστής του Ιλινόις ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Το μήνυμα της ανατροπής
Αν και ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, η μόλις πρώτη του θητεία στη Γερουσία που μεταφραζόταν σε απειρία και κυρίως η Χίλαρι Κλίντον που είχε την υποστήριξη του κομματικού κατεστημένου θεωρητικά ψαλίδιζαν τις ελπίδες του.
Και τη θεωρία επιβεβαίωναν τα νούμερα: μια δημοσκόπηση τον Οκτώβριο του 2007 έδειχνε τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται με τουλάχιστον 30 μονάδες του αντιπάλου της.
Το πρώτο μήνυμα της ανατροπής ήρθε στις 3 Ιανουαρίου 2008: ο Ομπάμα έβγαινε νικητής στην πρώτη αναμέτρηση των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα και κατακτούσε το πολυπόθητο momentum για τη συνέχεια.
Οι επόμενοι μήνες είδαν το Δημοκρατικό Κόμμα να διχάζεται, τους δυο αντιπάλους να δίνουν μια σκληρή μάχη και τη Χίλαρι Κλίντον να αποσύρεται τελικά από τη διεκδίκηση του χρίσματος μόλις τον Ιούνιο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε απέναντι στον Τζον ΜακΚέιν με την Ευρώπη να τον λατρεύει και την Αμερική να αρχίζει να πείθεται από το όραμά του.
Στις προκριματικές εκλογές είχε κερδίσει, απρόσμενα για πολλούς, την υποστήριξη της οικογένειας Κέννεντυ.
Πριν από δυο εβδομάδες τάχθηκε στο πλευρό του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, Κόλιν Πάουελ.
Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον Ομπάμα να προηγείται σχεδόν σε όλες τις πληθυσμικές ομάδες και ο ίδιος ξεπερνούσε χωρίς απώλειες τις σχέσεις του με τον πάστορα Τζερεμάια Ράιτ, ο οποίος είχε επιτεθεί στη «λευκή Αμερική» και τον καθηγητή Μπιλ Άγιερς, που οι Ρεπουμπλικανοί χαρακτήριζαν «τρομοκράτη» για τη δράση του κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: