Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μάιος Μουσικής Μέθεξης 2009 Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας ∆ιεθνές Συνέδριο «Καλλιέργεια της µουσικής τέχνης στην Ελλάδα της Ευρώπης» Στόχος του ∆ιεθνούς Συνεδρίου είναι να συµβάλει δηµιουργικά στην ευρύτερη συζήτηση, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, για την πανεπιστηµιακή µουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ζητήµατα που αφορούν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της µουσικής πράξης και έρευνας, συνιστώσες σηµαντικές για την υψηλή και ολοκληρωµένη κατάρτιση του καλλιτεχνικού δυναµικού.
Το πρόγραµµα σπουδών της παραδοσιακής µουσικής και ειδικότερα η συστηµατοποίησή του όσον αφορά στη δοµή, τους στόχους και το περιεχόµενο, θα τεθεί υπό διερεύνηση και προσδιορισµό. Χρόνος και χώρος διεξαγωγής Το συνέδριο θα πραγµατοποιηθεί στις 29-31 Μαΐου, στο Αµφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. ∆ιακεκριµένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους έχουν προσκληθεί ως κεντρικοί οµιλητές του συνεδρίου. Θεµατικοί άξονες: Α. Οι εφαρµοσµένες µουσικές σπουδές στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση 1. ∆οµή και περιεχόµενο προγραµµάτων σπουδών 2. Συστηµατοποίηση του προγράµµατος σπουδών της ελληνικής παραδοσιακής µουσικής 3. Ζητήµατα διδακτικού-ερευνητικού-καλλιτεχνικού προσωπικού 4. Νοµοθετικό πλαίσιο λειτουργίας 5. Τρόπος εισαγωγής στα τµήµατα καλλιτεχνικών αντικειµένων: µοντέλα και προοπτικές Β. Καλλιτεχνική πράξη και έρευνα στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση 1. Φύση και διαλεκτική 2. Καλλιτεχνική διάσταση του επιστηµονικού λόγου 3. Παιδαγωγικές διαστάσεις της µουσικής τέχνης 4. Η έρευνα της µουσικής τέχνης στην Ελλάδα Γ. Κοινωνιολογικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής µουσικής πράξης και έρευνας στο ακαδηµαϊκό περιβάλλον 1. Κοινωνική θεώρηση και αναγκαιότητα 2. ∆ηµιουργικότητα και πανεπιστήµιο 3. Η ελευθερία στην τέχνη, επιστήµη, έρευνα και διδασκαλία Υποβολή Προτάσεων – ∆ιευκρινήσεις Ως επίσηµες γλώσσες του συνεδρίου ορίζονται η ελληνική και αγγλική. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν προτάσεις για προφορικές παρουσιάσεις, διάρκειας είκοσι λεπτών, αποστέλλοντας περιλήψεις (µέχρι 500 λέξεις ) και βιογραφικό (µέχρι 150 λέξεις ) µέχρι 1 Μαρτίου του 2009 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ∆ρ. Ε. Καλλιµοπούλου elkallim@uom.gr Οι υποβληθείσες προτάσεις θα αξιολογηθούν από την επιστηµονική επιτροπή του συνεδρίου. Τα πλήρη κείµενα των εισηγήσεων, που θα γίνουν αποδεκτά θα συµπεριληφθούν στα πρακτικά του Συνεδρίου, εφόσον υποβληθούν ως τις 31 Μαρτίου 2009. Οι περιλήψεις των εισηγήσεων θα δηµοσιευθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΤΜΕΤ. Στα πλαίσια του Μαΐου Μουσικής Μέθεξης και παράλληλα µε το συνέδριο θα πραγµατοποιηθούν σεµινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, συναυλίες και βραβεύσεις διακεκριµένων µουσικών για το έργο και την καλλιτεχνική τους προσφορά . Περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινήσεις και ανακοινώσεις σχετικά µε το συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Μαΐου Μουσικής Μέθεξης θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.methexis.uom.gr/. Ο Πρόεδρος του Τµήµατος Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλίας Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: