Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

«Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ»

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Με γενικό τίτλο «Πόντος Αιώνια Πατρίδα», αυτό το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, η εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ» της ΕΡΤ3, παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό προσκύνημα στις εστίες όπου έδρασε και μεγαλούργησε ο Ποντιακός Ελληνισμός.
Αφηγήσεις και μαρτυρίες ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς, παράθεση της ιστορίας και της σημερινής κατάστασης των Ελληνορθόδοξων Μνημείων της Ποντικής Γης, συναντήσεις με ποντιοφώνους της Σαμσούντας και των Σουρμένων, καταγραφή της Κασταμονής που υπήρξε η γενέτειρα των Μεγάλων Κομνηνών, περιήγηση στην Πόλη των Κοτυώρων (Ορντού) και των ονομαστών παρχαριών Τσάμπασιν και Σεμέν καθώς και σε χωριά της περιοχής Σαμσούντας όπως Όξε, Τσιρακμάν, Αλτίνκαγια, Άντγιερι και Ασάραγατς και τέλος ένα ιδιαίτερο προσκύνημα στη Μονή του όρους Μελά, την Παναγία Σουμελά, παραμονή 15Αύγουστου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
Ημερομηνία Προβολής: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 Ώρα: 13.30-15.00 μ.μ.
Έρευνα – Καταγραφή – Κείμενα- Μαρτυρίες: ΘΩΜΑΪΣ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ
Αρχισυνταξία: ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ
Πρωτότυπη Μουσική: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΖΙΔΗΣ
Μοντάζ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ
Η Ένωσις Σμυρναίων, στο πλαίσιο του κύκλου "ΜΙΚΡΑΣΙΑ & ΝΕΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ". παρουσιάζει το έργο του Δρ. Ιστορίας Κυριάκου Χατζηκυριακίδη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου "Το Ελντοράντο της Ανατολής" από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.
Ομιλητές:- Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρητής- Κωνσταντίνα Τσάιμου, Καθηγήτρια ΕΜΠ- Φαίδων Παπαθεοδώρου, χωροτάκτης-πολεοδόμος, μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, Ευάγγελος Τσίρκας.
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 7.00 μ.μ.
Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ενώσεως Σμυρναίων(οδός Καρύτση 3, γ' όροφος, τηλ. 2103228480)

Δεν υπάρχουν σχόλια: