Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση της Βυζαντινής και Ρώσικης Ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Εναλλακτικές Εκδόσεις (288 σελίδες)
...Εάν το Βυζάντιο αποτελεί μια δεύτερη άνθηση του ελληνισμού, το καινούργιο μπόλι υπήρξε ο χριστιανισμός. Ο ελληνισμός μπόρεσε να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες, ακριβώς, μέσα από τον τρόπο που επεξεργάστηκε τη βυζαντινή ορθοδοξία.
Ο κόσμος είναι μια «Θεοφάνεια», μία «φανέρωση του Θεού», λέει ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο πατέρας του χριστιανικού μυστικισμού.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο σύμπαν, όπου κάθε τι το υπαρκτό συνιστά μια «Θεοφάνεια», το κάθε ον συνιστά ένα αγαθό, το κακό δεν είναι παρά μια εξωπραγματική σκιά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βυζαντινή τέχνη αρνήθηκε να υιοθετήσει τις δαιμονικές στρεβλώσεις και τα «τερατόμορφα αγρίμια» με τα οποία οι αποκαλυψιακές ενοράσεις στόλισαν τις πύλες των μητροπόλεων του Βορρά...(σελ. 24-25)………………….. Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαϊωάννου Βυζαντινή και ρώσικη ζωγραφική Εισαγωγική ομιλία: Αναστασία Τούρτα, διευθύντρια του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Ζίας, ομ. καθηγητής, πρόεδρος του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Κώστας Ζουράρις, συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας Συντονίζει ο Τάσος Ρέτζιος, Δημοσιογράφος εφ. Αγγελιοφόρου Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 στις 7.00 μ.μ. στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: 2310 868 570 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: 210 38 26 319 & 2310 543

Δεν υπάρχουν σχόλια: