Η προσμονή του νεαρού, τότε, αφηγητή, η ψυχολογική του προετοιμασία, η απρόσμενη όσο και ευτράπελη «καταστροφή» της συνάντησης την ώρα της περιφοράς του Επιτάφιου, μαζί με το επακόλουθο λυτρωτικό «πένθος» απεικονίζουν έναν «οικείο τόπο» για όσους «διάγουν βίους παράλληλους, τον έναν με τις αισθήσεις και τον άλλον, τον προσφιλέστερο ίσως, με τη μνήμη».
Δεν είναι τυχαίο ότι το διήγημα μας το προσφέρει ο γνωστός νευροεπιστήμων Ανδρέας Παπανικολάου.
Ο Ανδρέας Παπανικολάου είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον των Η.Π.Α. Τελευταίως, συνδιευθύνει και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κλινικής Νευροψυχολογίας της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Άρχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968 και δύο χρόνια αργότερα συνέχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εγκαταστάθηκε και διαμένει έκτοτε.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα στον διεθνή επιστημονικό τύπο και βιβλία. Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Πλάτωνος Ρεόντων Έλεγχος, (εκδόσεις Εξάντας, σειρά: Τρίαψις Λόγος, Αθήνα, 2002) και οι Αμνησίες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007, με συνεργάτες, βλ. και www.uth.edu/clinicalneuro).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου,
Μαυροκορδάτου 1-3, Αθήνα, 106 78,
Τηλ.: 210 38 39 020, Fax: 210 38 39 047
Email: sinapsis@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου