Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΔΙΑΤΟΜΗ ΡΙΖΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΔΙΑΤΟΜΗ ΡΙΖΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Η ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΩΔΥΝΟ ΕΠΙΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
ΠΟΛΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΔΥΜΟΥ.
ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ.
Όταν το τρίδυμο «πονάει» (νευραλγία τριδύμου) ανοίγει ο δρόμος του ασθενούς στην απόγνωση.
Η θεραπευτική αδυναμία είναι αρκετές φορές τόσο μεγάλη, που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή μέχρι και στην αυτοκτονία.
Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις αρκετοί γιατροί, για το καλό του ασθενούς, ίσως και από άγνοια ή μη ύπαρξης ανάλογων στατιστικών, καταφεύγουν στην χειρουργική μέθοδο της διατομής της ρίζας του τριδύμου.
Κάνοντας στον κάτω κρόταφο μια διάνοιξη, προχωράνε στο πίσω μέρος – κάτω μέρος του κρανίου (οπίσθιος κρανιακός βόθρος, αναγνωρίζεται και διατέμνεται η ρίζα του τριδύμου). Δυστυχώς, η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την νευραλγία τριδύμου στην σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Κατά κανόνα, πέρα των χειρουργικών κινδύνων (αιμορραγίες, συμφύσεις, λοιμώξεις, τραύματα κτλ.) σχεδόν πολύ σύντομα μετά την επέμβαση επέρχεται μια νέα κλινική εξέλιξη, η λεγόμενη επώδυνη αναισθησία.
Πρόκειται για μια επώδυνη ενοχλητική διαταραχή της αισθητικότητας στην περιοχή φροντίδας της ρίζας του κλάδου του τριδύμου που κόπηκε.
Το πρόβλημα των πόνων γίνεται πολύ πιο έντονο και οι δυσαισθησίες ανυπόφορες.
Αυτό πρέπει να αποφεύγεται με επιμέλεια, διότι αλλιώς έχουμε απλά άθροιση των προβλημάτων. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΔΙΗΘΗΣΗ ΑΙΘΥΛΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ
ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15% ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ Η ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Η ΔΙΗΘΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΓΓΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΜΕ ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας η νευραλγία του τριδύμου δεν είναι συγκεκριμένη βλάβη. Είναι μια διάχυτη διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας.
Πιθανολογούνται σαν αίτιά της τοπικοί παράγοντες (απομυελινώσεις) ή τοξικές αιτίες (κυττοκίνες – προσταλλανδίνες).
Επόμενο και αποδεδειγμένο είναι πως οι χειρουργικές επεμβάσεις στην περίπτωση αυτή στην καλύτερη έχουν προσωρινά αποτελέσματα.
Η χειρουργική τεχνική είναι η προσπέλαση των μαλακών μορίων του προσώπου (όχημα) με ένα ειδικής κατασκευής χειρουργικό εργαλείο και προώθησή του ως το βάθος του κρανίου, όπου είναι το γάγγλιο του τριδύμου.
Εκεί σε μια θέση που δεν έχει ιδιαίτερα πλούσια νεύρωση (στο εντύπωμα του Μέκελ) γίνεται η έγχυση γλυκερόλης ή η διήθηση του γαγγλίου με αιθυλική αλκοόλη, που ανακουφίζουν προσωρινά (για μήνες συνήθως) από το άγχος.
Πέρα από αυτό, υπάρχει και αρκετά μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις χημικής διαταραχής του κερατοειδούς με ενοχλήσεις από το μάτι.
Στα προβλήματα που επανέρχονται προστίθενται και αυτά του τραυματισμού (δημιουργία συμφύσεων, αιματώματα, λοιμώξεις κτλ.), συν αυτά του εθισμού στην ίδια την επέμβαση, που κατά κανόνα επαναλαμβάνεται πολλές φορές.
Γενικά, ο τρόπος αυτός θεραπείας της νευραλγίας του τριδύμου είναι καλό να αποφεύγεται στις περιπτώσεις συνύπαρξης με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΔΥΜΟΥ
Η νευραλγία του τριδύμου χαρακτηρίζεται από έναν ξαφνικό, διαξιφιστικό και ιδιαίτερα έντονο (σχεδόν σοκαριστικό) πόνο στον κλάδο του τριδύμου στο πρόσωπο.
Κατά κανόνα έχει σταθερή προβολή σε κάποιους κλάδους, στην περίπτωση, όμως, της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι δυνατόν η νευραλγία του τριδύμου να προσβάλλει κατά εποχές διαφορετικούς κλάδους λόγω της δομής της νόσου.
Η νευραλγία που συγχέεται με τον πονόδοντο αρκετές φορές κάνει πολύ χρόνο να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και άμεση θεραπεία, οι πόνοι οργανώνονται σε αφόρητο σημείο.
Παίρνουν τέτοια ένταση, που πολλές φορές οδηγούν σε αυτοκτονικές σκέψεις.
Σε μια τέτοια κατάσταση ο ασθενής είναι ψυχικά ευάλωτος και έτοιμος για όλα.
Αυτή είναι η περίοδος που κατά κανόνα λαμβάνουν χώρα οι «θεραπευτικές» χειρουργικές επεμβάσεις, που στην σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχουν σχεδόν κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα.
Η αιτία είναι ότι στην περίπτωση αυτή έχουμε την νευραλγία του τριδύμου σαν αποτέλεσμα διαταραχής ενός νευρωνικού τόξου και όχι μιας εστιακής βλάβης, όπως είναι στην περίπτωση αγγειακής δυσπλασίας ή όγκου.
Στην περίπτωση αυτή πρωτίστως δίδεται η κυρίως αγωγή της ασθένειας και δευτερεύοντος αναλγητική θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: