Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Όταν ήμουν δάσκαλος ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Ιωάννης Κονδυλάκης Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2009 Σελ.: 104 Τιμή: €11,00 ISBN: 978-960-417-268-9 Λίγα λόγια για το βιβλίο Πεζογράφος και δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος, ο Ιωάννης Κονδυλάκης περιγράφει με μοναδικό τρόπο την ιστορία ενός μορφωμένου ανθρώπου, που αναλαμβάνει τυχαία και με ελαφρά τη καρδία το ρόλο του δασκάλου σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης.
Κύριο μέλημά του, πρωταρχικά, είναι το κυνήγι στα κοντινά δάση της περιοχής, στη συνέχεια όμως τον κερδίζει εξ ολοκλήρου το επάγγελμά του.
Ένα βιβλίο στο οποίο, με χιουμοριστικό τρόπο, διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της παιδαγωγικής μεθόδου που εφαρμόστηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η αγάπη του συγγραφέα για την Κρήτη και τους ανθρώπους της αποκαλύπτεται και από τα ίδια του τα λόγια:
“Δεν γνωρίζω μήπως με παρασύρει πολύ η αγάπη μου προς αυτόν τον τόπον, αλλ’ είναι βέβαιον ότι κανείς έπαινος δεν μου φαίνεται υπερβολικός.” Η φόνισσα ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2009 Σελ.: 240 Τιμή: €13,00 ISBN: 978-960-417-269-6 Λίγα λόγια για το βιβλίο Η φόνισσα, η συγκλονιστική νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θεωρείται το αριστούργημά του.
Η σύλληψη, ο μύθος και η γλώσσα του συνθέτουν ένα λογοτεχνικό έργο αξεπέραστο μέχρι σήμερα.
Η αφήγηση γοργή, συχνά συμβολική, μα πάντα συναρπαστική, γίνεται το όχημα μιας “παράξενης” ιστορίας, όπου τα εγκλήματα σχεδόν δικαιώνονται από την πρόθεση της ίδιας της Φραγκογιαννούς. Θρησκεία, έρωτας, ελληνικά ήθη, όλα δοσμένα με μοναδικό τρόπο από τον Άγιο των ελληνικών γραμμάτων.
Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο ίδιος:
“Το επ’ εμοί, ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη.”Ο ζητιάνος ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Ανδρέας Καρκαβίτσας Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2009 Σελ.: 268 Τιμή: €13,00 ISBN: 978-960-417-270-2 Λίγα λόγια για το βιβλίο Ο ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Γραμμένος το 1896, περιγράφει την αμάθεια, την εξαθλίωση και τις δεισιδαιμονίες του απλού λαού της ελληνικής υπαίθρου.
Εκπρόσωπος της ηθογραφίας, ο Καρκαβίτσας δε μένει στην απλή παρατήρηση και καταγραφή της ζωής, αλλά προχωρά σε βαθιά κριτική και εστιάζει στα στραβά της ελληνικής πραγματικότητας. Ένα κείμενο που ακόμη και σήμερα είναι τόσο σύγχρονο:
“Και με το τέλος αυτό ο δικηγόρος εσυμβούλευε τους χωριάτες να μην τον λησμονούν.
Να του στείλουν κανένα ζωντανό – λιανό είτε χοντρό, και δαμάλι ακόμη δεν επείραζε. Να του στείλουν κάμποσα ζευγάρια κότες, έν’ ασκί κρασί καλό χωρίς χαβούζα. […]
Και ήθελε καλό κρασί, γιατί θα το έστελνε δώρον σε τρανό πρόσωπο της Αθήνας για τη δουλειά τους.”
Ποιος έρωτας, ποια αγάπη… ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Ελίζα Σολέα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΣΕΙΡΑ: Διαδρομή Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2009 Σελ.: 240 Τιμή: €16,00 ISBN: 978-960-417-271-9 Λίγα λόγια για το βιβλίο Δύο γυναίκες, ένας άντρας.
Η μία, η ερωμένη.
Η άλλη, η σύζυγος. Αγαπούν τον ίδιο άντρα και αγωνίζονται να τον κρατήσουν στη ζωή τους για πάντα. Καθεμιά με τα όπλα της.
Σε έναν πόλεμο με νίκες και ήττες, με πληγές και τρόπαια. Η ίδια ιστορία, ειπωμένη όμως από άλλα στόματα.
Και όλα θα έμοιαζαν γνωστά, αν στο τέλος… Λίγα λόγια για το συγγραφέα Η Ελίζα Σολέα γεννήθηκε το 1977 στην Αυστρία από πατέρα Κύπριο και μητέρα Αυστριακή. Σπούδασε διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις στην Αγγλία και σήμερα είναι μέτοχος και εργάζεται στο διαφημιστικό γραφείο Ecastica. Γράφει από μικρή ηλικία, ενώ το 2005 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Μην ανοίξεις το κουτί της Πανδώρας, το οποίο αγαπήθηκε πολύ στην Κύπρο. Μπλέκοντας και η ίδια στα πλοκάμια του διαδικτύου και θεωρώντας πως μέσα από την οθόνη του υπολογιστή όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και ο έρωτας, εμπνεύστηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της Σιγά μην τα βάψω μαύρα!, που κυκλοφορεί από την Εμπειρία Εκδοτική. Οπισθόφυλλο Ποιος έρωτας… Αυτός που μπορεί να σου χαρίσει μόνο μερικές ώρες. Αυτός που ο χρόνος του είναι περιορισμένος, γιατί “πρέπει” να τον μοιράσει, και μάλιστα άνισα. Αυτός που δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ένα κοινό αύριο.
Αυτός που ανήκει σε μια άλλη και έψαξε να βρει ακόμη μία. Εσένα. Ποια αγάπη… Αυτή που σου λέει ψέματα, για να βρει ευκαιρία να το σκάσει και να πάει στην άλλη.
Αυτή που έχει πάψει να σε αγκαλιάζει με πόθο γιατί δίνεται πια σε άλλη αγκαλιά.
Αυτή που σου υποσχέθηκε ένα κοινό αύριο, για πάντα, και άρχισε να το ζει με κάποια άλλη ταυτόχρονα. Εκείνη. Δύο γυναίκες, ένας άντρας, μία ιστορία ειπωμένη από άλλα στόματα.
Της ερωμένης και της συζύγου.
Όλα θα φάνταζαν γνώριμα, αν στο τέλος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: