Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - βερμούδα
Ουσιαστικό θηλυκού γένους.Η βερμούδα είναι είδος κοντού παντελονιού που το μήκος του φτάνει λίγο πιο κάτω ή πιο πάνω από το γόνατο.
Πιθανολογείται ότι πήρε το όνομά της από τα νησιά Βερμούδες, όπου το συγκεκριμένο ένδυμα ήταν και είναι πολύ δημοφιλές.
Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η αθλητική ομάδα των Βερμούδων παρέλασε στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με βερμούδες!
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η βερμούδα εφευρέθηκε από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στην Ινδία, όπου οι στρατιώτες έκοβαν τα παντελόνια τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ζέστη.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η βερμούδα ως λέξη εμφανίστηκε σε γραπτό κείμενο το 1953 στο μυθιστόρημα «The Long Goodbye» του Raymond Chandler.
Με χιουμοριστικό τρόπο ως λέξη της ίδιας οικογένειας χρησιμοποιείται το επίθετο «βερμουδιάρης», το οποίο κλίνεται όπως το αρκουδιάρης, και έχει σαφώς υποτιμητική χροιά. Χρησιμοποιείται για άντρες οι οποίοι φορούν βερμούδα μέχρι το γόνατο και διαθέτουν αυξημένη τριχοφυΐα στα πόδια.
Υπενθύμιση:
Η Άσπρη λέξη διανέμεται ως ερμηνευτικό λεξικό δωρεάν ενώ με μια μικρή συνδρομή παρέχεται και η ετυμολογική, συντακτική, ορθογραφική και εγκυκλοπαιδική πληροφορία [Θέλω να μάθω πως]

Δεν υπάρχουν σχόλια: