Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΕΝΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΝΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ
Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αμορφωσιά, τέτοια άγνοια στις μέρες μας από ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πολιτισμό, από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ΞΕΡΟΥΝ έστω τα βασικά γύρω από το αντικείμενο της ενασχόλησης τους.
Ένα μεγάλο γεγονός στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Δήμο Μουδανιών είναι η παρουσία και συναυλία του Συνθέτη ΛΙΝΟΥ ΚΟΚΟΤΟΥ στο Μετόχι των Φλογητών την Κυριακή 16 Αυγούστου στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Θάλασσας το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στα Μουδανιά και συγκεκριμένα στο ανοιχτό Θέατρο.
Πιστεύω ότι ο χώρος που επέλεξαν οι αρμόδιοι για την συναυλία είναι ο πλέον κατάλληλος μια και είναι δεμένος με τον πραγματικό πολιτισμό.
Είναι ο κατάλληλος χώρος για να ΜΑΘΟΥΜΕ όλοι εμείς που θα πάμε στην συναυλία τη ΙΣΤΟΡΙΑ του Ελληνικού Τραγουδιού, αφού κομμάτι της αποτελεί ο Λίνος Κόκοτος.
Αυτό που δεν πρόκειται να συγχωρήσω σε ΚΑΝΕΝΑΝ «αρμόδιο» είναι το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κείμενο της αφίσας της εκδήλωσης που δείχνει προχειρότητα και πλήρη ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ αγαπητοί κύριοι και αγαπητές κυρίες του Πολιτισμού.
Πρώτα απ’ όλα, ο Λίνος Κόκοτος είναι συνθέτης.
Ο Ελύτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, κλπ, είναι ΠΟΙΗΤΕΣ και ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ τους οποίους ο Λίνος Κόκοτος μελοποίησε.«Αναφορά στην προσωπική του δουλειά μέχρι σήμερα, με τραγούδια σε ποίηση και συνθέσεις των: Οδυσσέα Ελύτη, Άκη Δασκαλόπουλου, Αργύρη Βεργόπουλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου,, Δημήτρη Χριστοδούλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη καθώς και άλλων Ελλήνων συνθετών και νεότερων τραγουδοποιών».
Δεν ξέρω ποιος ΑΣΧΕΤΟΣ επιμελήθηκε αυτό το κείμενο, αλλά λίγη έρευνα αν δεν γνωρίζεις, δεν βλάπτει.
Λοιπόν, πάμε να γνωρίσουμε ΠΟΙΟΣ είναι ο Λίνος Κόκοτος για να καταλάβουν και οι «αρμόδιοι» ότι πέρα από τα σουξεδάκια, τους Ρέμους, και όλους τους υπόλοιπους, υπάρχει και το ΑΛΛΟ τραγούδι, αυτό που ακόμα και οι «ιν», οι σουξεδιάρηδες, το τραγουδούν.
«Ο Λίνος Κόκοτος γεννήθηκε στο Αγρίνιο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ένα ακορντεόν κάποιου φίλου ήταν η πρώτη του γνωριμία με τη μουσική. Το 1961 γράφεται στο Ωδείο Αθηνών. Τα πρώτα του τραγούδια τα γράφει και τα εκτελεί με τη χορωδία του Γυμνασίου. Σιγά-σιγά αρκετά τραγούδια του αρχίζουν και συγκεντρώνονται στα συρτάρια του. Το 1966 τα παρουσιάζει για πρώτη φορά στις μπουάτ της Πλάκας. Δύο από τα τραγούδια αυτά, το «Μικρό Παιδί»και το «Ένα απόβραδο» ήταν η αιτία να γυρίσει τον πρώτο του μικρό δίσκο στην εταιρεία LYRA του κ. Πατσιφά. Τραγουδήθηκαν από τον Γιώργο Ζωγράφο. Με το πρώτο τους άκουσμα γίνονται επιτυχίες που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.Η επιτυχία του πρώτου δίσκου φέρνει έναν δεύτερο με τα τραγούδια «΄Ένα μαχαίρι»και «Χάθηκαν οι ώρες» που γίνονται επιτυχίες με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Ο πρώτος του μεγάλος δίσκος με τον τίτλο «Οι ώρες», σε στίχους Αργύρη Βεργόπουλου και Άκου Δασκαλόπουλου ακολουθεί. Τα τραγούδια του δίσκου αυτού ερμηνεύουν ο Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Ρένα Κουμιώτη και Μιχάλης Βιολάρης. Το 1971 γυρίζει το L.P. «Ο κήπος» πάνω σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου που τραγουδήθηκε από τους Γιάννη Πουλόπουλου, Έλενα Κυρανά, Θανάση Γκαϊφίλια και Μαρία Δουράκη. Το 1973 ο Λίνος Κόκοτος μελοποιεί τον κύκλο του Οδυσσέα Ελύτη «Θαλασσινό Τριφύλλι» που αποτελεί σταθμό στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Το πάντρεμα της μουσικής του με τα λόγια του μεγάλου ποιητή ήταν από τις πιο πετυχημένες στιγμές στην καριέρα του. Τα τραγούδια αυτά τραγουδήθηκαν από την Ρένα Κουμιώτη και τον Μιχάλη Βιολάρη. Το 1975 συναντιέται με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ο οποίος γνώριζε τον Λίνο Κόκοτο μέσα από την μέχρι τότε δουλειά του. Γράφουν μαζί μια σειρά τραγουδιών με τον γενικό τίτλο «Αποχαιρετισμός» με ερμηνευτές τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά. Το 1976 γράφει τη μουσική στο παιδικό θεατρικό έργο του Γιώργου Αρμένη «Το όνειρο και οι περιπέτειες του Τζιτζιρή», που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Το 1978 συνεργάζεται με έναν άλλο μεγάλο ποιητή, το Δημήτρη Χριστοδούλου. Μια σειρά από τραγούδια με τον τίτλο «Αντιπολεμικά», υλοποιούνται μαζί με τον ποιητή σε δισκογραφική δουλειά με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη. Η επόμενη δισκογραφική του δουλειά είναι η συλλογή «Να ‘ταν η ζωή τραγούδι» σε στίχους του Δ. Χριστοδούλου, Λ. Απαπαδόπουλου, Γ. Νεγρεπόντη, Κ. Τριπολίτη και Α. Δασκαλόπουλου. Στο δίσκο αυτό τραγουδούν οι Γλυκερία, Π. Αστεριάδη, Κ. Λεοντίδης. Ακολουθεί η συλλογή «Το ποτάμι» με ερμηνευτές τους Σωτηρία Μπέλλου, Ελένη Τσαγκαράκη και Κώστα Λεοντίδη. «Ζωγραφιές και χρώματα» και τραγουδούν οι Μανώλης Μητσιάς, Νίκος Ανδρουλάκης κ.ά.Εκτός από τα τραγούδια ο Λίνος Κόκοτος έχει γράψει τη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο Τέχνης, Κ.Θ.Β.Ε.) για αρκετά περιφερειακά θέατρα και ελεύθερους θιάσους».
Ευχαριστώ τους Φίλους και συνεργάτες από το «ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ» για το βιογραφικό.
Κύριοι και κυρίες «αρμόδιοι», το διαδίκτυο είναι ΓΕΜΑΤΟ με στοιχεία για τον Λίνο Κόκοτο, για τον ΟΠΟΙΟ Λίνο Κόκοτο.
Σεβαστείτε κάποια πράγματα που είναι πολύ πιο ψηλά από κάποιες αηδίες που και καλά τις χαρακτηρίζετε πολιτισμό.
Βασίλης Τσούγκαρης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας
tsougarisgnomi@gmail.com
Labels:
άρθρα,
δημιουργοί,
λίνος κόκοτος,
μουσική,
συνθέτες,
σχόλια,
τραγούδι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου