Θέμα της εβδομάδας: Λέξεις της καθημερινότητάς μας
Ποια σχέση μπορούν να έχουν μεταξύ τους μια μελωδία, ο αέρας, ένα «αγύριστο κεφάλι» και ο Νικόλας Άσιμος; Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τη λέξη «χαβάς», που η αρχική του σημασία είναι «μελωδία τραγουδιού και αέρας».
Γι’ αυτό και ο Παπαδιαμάντης σε ένα του διήγημα γράφει: «του είχεν επιδώσει σπασμένη γκάιδαν, προτρέπων αυτόν να παίξη κανένα χαβά», ενώ ο Ρίτσος αναφέρει «ξένους χαβάδες σ’ όργανα ξένα παίζουν στην αστροφεγγιά μας· τους δικούς μας χαβάδες δεν τους αφήνουνε να σεργιανίσουνε στη ρούγα».
Η γνωστή φράση «καθένας το χαβά του» χρησιμοποιείται για κάποιον που εμμένει στην άποψή του ή στη συνήθειά του, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των άλλων, δηλαδή για κάποιον που είναι «αγύριστο κεφάλι», επίμονος και αδιάλλακτος.
Στη φράση «έχει του κώλου του το χαβά» ο πρωταγωνιστής λαμβάνει το ρόλο του αδιάφορου και του απόλυτου εγωιστή, αφού ασχολείται συνεχώς με ένα θέμα που τον απασχολεί χωρίς να ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει γύρω του.
Ο Νικόλας Άσιμος στο τραγούδι του «Ιδιαίτερος χαβάς» με τη γνωστή του ειρωνεία για την πολιτική κατάσταση γράφει:
«Πες τα, πες τα να τ’ ακούμε, πέστε τα εσείς παιδιά // Ν’ ανακαλύπτει ο καθένας τη δικιά του μυρουδιά // Κι έτσι θα έχουμε Χαότη και πλέρια ανομοιότητα // Της καθενός ποιηουργούντα με ιδιαίτερο
χαβά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου