Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ανταπόκριση από Αφγανιστάν : Ο πατριωτισμός της πανέμορφης Αφγανής και η χαμένη οκταετία

Ο πατριωτισμός της πανέμορφης Αφγανής και η χαμένη οκταετία
Καμπούλ, Φιλιώ Π. ΚοντραφούρηΚαθώς το πρωί η Μαλαλάι βγήκε από την κεντρική πόρτα του ξενοδοχείου στην Καμπούλ, το προαύλιο, καλά προστατευμένο με πανύψηλα τείχη και πόρτες, ήταν ήδη γεμάτο ξένους στρατιώτες και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονταν για τη μεταφορά τους στο αρχηγείο της ISAF.
Ο οδηγός της, την είχε ειδοποιήσει πως οι γύρω δρόμοι ήταν κλειστοί και έπρεπε να βγει στον πιο κοντινό για να τον συναντήσει. Η ψηλή αφγανό-γαλλίδα με το πανέμορφο πρόσωπο άρχισε να περπατάει ανάμεσα στα humvees και τους αμερικανούς στρατιώτες που, με το χέρι στη σκανδάλη, προστάτευαν το χώρο μπροστά από το ξενοδοχείο.
Περπάταγε στο πεζοδρόμιο σε ένα δρόμο που εκείνη τη στιγμή δεν θα έπρεπε. Όμως έπρεπε να κάνει κάτι τόσο απλό, να πάει στη δουλειά της. Η απόσταση των 200 μέτρων μέχρι το τέλος του δρόμου φαινόταν ατελείωτη.
Εκεί, άλλοι αμερικανοί στρατιώτες, μαζί με αφγανούς πάνω σε τανκς, έκαναν συνεχώς νοήματα στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους πεζούς να φεύγουν γρήγορα από το σημείο.
Η κατάσταση στην αφγανική πρωτεύουσα είναι τόσο τεταμένη, που κάθε πληροφορία (οι οποίες είναι καθημερινές) για βομβιστές αυτοκτονίας που έχουν μπει στην Καμπούλ και ψάχνουν για στόχο, για απαγωγές και κάθε είδους επιθέσεις κάνει και τους πιο θαρραλέους, στιγμές σαν αυτή να γίνονται κάπως πιο νευρικοί. Η Μαλαλάι συνέχισε να περπατάει όμως, ώσπου στάθηκε δίπλα στους στρατιώτες και τα τεθωρακισμένα, ψάχνοντας τον οδηγό της ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Οι αφγανοί στρατιώτες άρχισαν να της φωνάζουν ευγενικά να φύγει από εκεί, πως δε μπορεί να περπατάει έτσι στο συγκεκριμένο δρόμο, πως είναι πολύ επικίνδυνα, σχεδόν την παρακαλούσαν.
Κι εκείνη έγινε ακόμα πιο νευρική, όχι όμως γιατί φοβόταν.
"Αυτή είναι η πατρίδα μου!" φώναξε στους στρατιώτες. "Και μου λέτε πως δε μπορώ καν να περπατήσω στο πεζοδρόμιο της ίδιας μου της χώρας;" Κι αγνοώντας τους, στάθηκε δίπλα τους απλά περιμένοντας τον οδηγό της, δείχνοντας πως, ο φόβος που εδώ κυριαρχεί σχεδόν παντού, κάποιους δε μπορεί να τους ακουμπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: