Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η Κ.Ο.Θ. συναντά τον Ivo Pogorelich

Ivo Pogorelich - 02/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Μέγαρο Μουσικής Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Vip: 30 € Κανονικό: 25 - 20 € Φοιτητικό: 20 - 15 € Λεωφορεία: 5,6,33,78
Η Κ.Ο.Θ. συναντά τον Ivo PogorelichΣυναυλία με έργα Rachmaninoff
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μία από τις δύο κορυφαίες ορχήστρες της χώρας, αυτή τη φορά συμπράττει με τον διάσημο πιανίστα Ivo Pogorelich ερμηνεύοντας το κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 και τη συμφωνία αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 44 του S. Rachmaninoff.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.
Το ξέσπασμα του Α' παγκοσμίου πολέμου διέκοψε τις πετυχημένες περιοδείες του Ραχμάνινοφ στην Ευρώπη και τον περιόρισε στη Ρωσία.
Οι συνθήκες όμως χειροτέρεψαν γρήγορα και στην πατρίδα του, ειδικά με τις αναταραχές του Οκτωβρίου και έτσι ο Ραχμάνινοφ (1873-1943) δέχτηκε αμέσως την πρόσκληση (1917) για μια συναυλία στη Σουηδία.
Πήρε και την οικογένειά του μαζί, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί πως δεν θα επέστρεφε ποτέ πια στην πατρίδα. Γι' αυτό, η νοσταλγία θα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων έργων του.
Μετά τη Σουηδία και τη Δανία, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήταν από τους πιο περιζήτητους και ακριβοπληρωμένους βιρτουόζους του πιάνου.
Αν και μπορούσε να ζήσει άνετα, δεν προσαρμόστηκε στην Αμερική και επιθύμησε τη ζωή της εξοχής και τις συνήθειες της Ευρώπης.
Γι' αυτό έχτισε το 1930 σε ένα κτήμα στην Ελβετία τη βίλλα του.
Εκεί έμενε τα καλοκαίρια και έβρισκε την απαραίτητη ηρεμία για να συνθέτει. Όμως στα συνολικά 26 χρόνια της εξορίας έγραψε μόλις τα έργα op. 40-45, ενώ τα έργα 1-39 τα είχε συνθέσει κατά τη διάρκεια των 16 δημιουργικών χρόνων που έζησε στη Ρωσία.
Με το ξέσπασμα του Β' παγκοσμίου πολέμου, ο Ραχμάνινοφ χάνει και τη νέα του πατρίδα και ξαναγυρίζει στην Αμερική, όπου πέθανε από καρκίνο λίγο πριν συμπληρώσει τα 70 χρόνια του.
Ο Rachmaninov έγραψε τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, από τα οποία το δεύτερο θεωρείται το καλύτερο. Γραμμένο στα 1901, όταν ο συνθέτης ζούσε στη Μόσχα, έγινε γρήγορα γνωστό σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα του πιανιστικού ρεπερτορίου.
Η 3η Συμφωνία σε λα-ελάσσονα, έργο 44 του Ραχμάνινοφ, είναι η πιο συμπαγής και σφιχτά οργανωμένη από τις άλλες δύο του Συμφωνίες. Αν και οι κριτικές της εποχής ήταν διφορούμενες για την 3η Συμφωνία του Ραχμάνινοφ, ο συνθέτης τη θεώρησε ένα από τα καλύτερά του έργα.
Και πράγματι, η Συμφωνία αυτή συνδυάζει το χαρακτηριστικό για το συνθέτη ρομαντικό λυρισμό με μοντέρνα στοιχεία, δίνοντας πέρα από την μαεστρία της επεξεργασίας της σύνθεσης, μια νέα διάσταση στην εικόνα του συνθέτη Ραχμάνινοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: