Χώρος Εκδήλωσης: Κεντρική βιβλιοθήκη
Είδος Εκδήλωσης: Λόγος
Λεωφορεία: 10,31,14
«Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel: Εξερευνώντας το Ψυχρό Σύμπαν»
Σειρά διαλέξεων αστρονομικού ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Herschel/SPIRE
Σε συνέχεια της επιτυχημένης διεξαγωγής της περσινής Αστρονομικής Εκδήλωσης με τον τίτλο «Από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι το Herschel και το Planck», με την υποστήριξη των Imperial College Astrophysics, τα Κέντρα Ελέγχου Εξοπλισμού του Herschel, τη NASA, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, διοργανώνουν μια τριήμερη δημόσια εκδήλωση, για να εορτασθεί η επιτυχημένη εκτόξευση του Herschel και τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματά του.
Το Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το διαμέτρου 3,5 μέτρων κάτοπτρό του θα συλλέγει ακτινοβολία από ορισμένα από τα πλέον ψυχρά και μακρινά αντικείμενα στο Σύμπαν.
Για να επιτευχθεί αυτό, είναι εξοπλισμένο με τρεις τελευταίας τεχνολογίας υπέρυθρες κάμερες, SPIRE, PACS και HIFI, που ενσωματώνουν το τελικό αποτέλεσμα εικοσαετούς και πλέον έρευνας, σε περισσότερα από 20 κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.Το Herschel εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 14 Μαΐου 2009, πάνω σε έναν πύραυλο Ariane-5, από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Kourou, στη Γαλλική Γουιάνα, για το δίμηνο ταξίδι του προς το σημείο L2, 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Οι πρώτες εικόνες από το Herschel ήταν διαθέσιμες στις 19 Ιουνίου 2009, αποκαλύπτοντας μια εντελώς καινούργια εικόνα των γαλαξιών, σε σχέση με αυτήν που παρατηρούνταν με τα υπέρυθρα τηλεσκόπια προηγούμενης γενιάς.
Η ομάδα που σχεδίασε, κατασκεύασε, εκτόξευσε και πρόκειται τέλος να χειριστεί το Herschel, έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας δημόσια εκδήλωσή της στη Θεσσαλονίκη.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται:
Καθηγητής Matt Griffin, University of Cardiff, UK, SPIRE PI
Καθηγητής Michael Rowan-Robinson, Imperial College London, UK,
Καθηγητής Sebastian Oliver, University of Sussex, UK, HerMES PI
Καθηγητής Harry Varvoglis, Aristotle University of Thessaloniki
Δρ William Latter, IPAC, USA, Deputy Director of NASA's Herschel Science Center
Δρ Bruce Swinyard, Rutherford Appleton Laboratory, UK
καθηγητής Manolis Pleionis, National Observatory Of Athens
Δρ Pierre Chanial, CEA Saclay, France
Δρ Markos Trichas, Imperial College London, UK
Friday 2nd October:18:00
greetings from funding/organizing bodies (City of Thessaloniki, OFA, IC, British council, AUTH)18:25 Varvoglis19:10 Griffin20:10 Swinyard20:55 ChanialSaturday 3rd October18:00 Rowan-Robinson18:45 Oliver19:45 Plionis20:30 Latter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου