Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 442 ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Μιλάνε οι κλέφτες και οι ψεύτες Όταν βρίσκει μια στιγμή ανάπαυλας από τη λασπομαχία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της, η Νέα Δημοκρατία θυμάται να κάνει και… αντιπολίτευση.
Κι επειδή η προσοχή των κορυφαίων στελεχών της είναι αυστηρά προσανατολισμένη στη μονομαχία των υποψηφίων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζεται να παρακολουθεί την επικαιρότητα, αντί να δημιουργεί ατζέντα.
Άλλωστε και την περίοδο της διακυβέρνησης το ίδιο έκανε: ακολουθούσε τα ΜΜΕ αδυνατώντας να δημιουργήσει ειδήσεις. Επειδή είναι αδύνατον να διδάξεις καινούργια κόλπα σε γέρικο σκυλί, η Ν.Δ., ζαλισμένη ακόμη από την εκλογική συντριβή, εξακολουθεί να γαβγίζει όπως έμαθε. Μάλιστα, αντί να αναθέσει το ρόλο αυτό σε κάποιο λυκόσκυλο, έβγαλε στο πολιτικό κουρμπέτι ένα σκυλάκι του καναπέ: τον γνωστό κι από την προεκλογική περίοδο κ. Κουμουτσάκο. Σελ.2 Από προσκυνητής καλός … Σαμαρίτης Πόρτα-πόρτα και τηλεφώνημα-τηλεφώνημα εξελίσσεται η κούρσα για την ηγεσία της Ν.Δ. και οι μηχανισμοί των δύο μονομάχων δίνουν τα ρέστα τους λίγο πριν από φίνις.
Καθώς μάλιστα η αναμέτρηση παίρνει τις τελευταίες ώρες χαρακτήρα ανταλλαγής προσωπικών κατηγοριών, ο μέσος οπαδός της Ν.Δ. αναρωτιέται πώς θα συνυπάρξουν στο κόμμα τα πρωτοπαλίκαρα της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει τελικά. Τα δύο επιτελεία εγκατέλειψαν την καλλιέργεια του προφίλ του δικού τους υποψηφίου και προσπαθούν να καταφέρουν πλήγματα στον αντίπαλο.
Το έργο αυτό έχουν αναλάβει αυτοπροσώπως οι υποψήφιοι. «Δεν ήμουν εγώ στους καπεταναίους της ήττας», είπε ο Σαμαράς κατηγορώντας την Ντόρα ότι είναι συνυπεύθυνη για την αυτοκτονική απόφαση των πρόωρων εκλογών.
Από την πλευρά της Μπακογιάννη η ανταπάντηση ήρθε με την κατηγορία ότι ο Σαμαράς «κρυβόταν στην εκλογική του περιφέρεια» και δεν βοήθησε το κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση Σελ.12 Τα παιχνίδια που παίχτηκαν με τις δημοσκοπήσεις Από την παντοκρατορία του Μεγάρου Μαξίμου ο Ρουσόπουλος βρέθηκε στην πολιτική αφάνεια.
Η συντριβή της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές εν πολλοίς οφείλεται και στη δική του συμπεριφορά. «Πληρώσαμε τον Ρουσόπουλο και τις σχέσεις του με τον Εφραίμ και το Βατοπέδι», λένε πολλά στελέχη της Ν.Δ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας αφήνει αιχμές περί άνωθεν παρεμβάσεων στην υπόθεση των ανταλλαγών κρατικών ακινήτων με οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου.
Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η αλήθεια και πού η υπερβολή, ένα είναι σίγουρο. Ότι ο Ρουσόπουλος κόστισε πανάκριβα στη Ν.Δ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πανίσχυρος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή έχασε την επιρροή στο κομματικό σύστημα. Άλλωστε, μόνον με τους ανθρώπους που είχε βολέψει να συνεχίσει να μιλάει, διατηρείται ένας στρατός στελεχών.
Ο Ρουσόπουλος κινείται στο παρασκήνιο υπέρ του Σαμαρά από την πρώτη στιγμή. «Δεν πρέπει να παραδώσουμε στην Ντόρα το κόμμα», έλεγαν άνθρωποί του. Σελ. 14 και Σελ. 15 Ποια είναι τα κάστρα των δύο μονομάχων Ανελέητη μέχρι το τέλος θα είναι η μάχη των εντυπώσεων.
Η ανακοίνωση ονομάτων του ενός έφερνε απάντηση από τον άλλον σε λίγα λεπτά της ώρας ακόμα!
Για παράδειγμα, την Πέμπτη, μόλις ο Σαμαράς έβγαλε λίστα στήριξης από 12 πρώην βουλευτές, η Ντόρα απάντησε με λίστα 30 πρώην βουλευτών της Ν.Δ.! Πρωτοφανής και ο… ηλεκτρονικός πόλεμος!
Οι ιστοσελίδες και τα sms των δημοσιογράφων δέχονται την τελευταία εβδομάδα πάνω από 20 μηνύματα ημερησίως. Η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Αθήνα δεν έχει προηγούμενο. Συγκεντρώσεις σπίτι-σπίτι κάνουν οι 10 από τους 12 βουλευτές της Β’ Αθήνας, που στηρίζουν Ντόρα. Απέναντί τους δίνουν μάχη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα για λογαριασμό του Σαμαρά. Οι βουλευτές έχουν αναλάβει την ευθύνη και των μικροσυγκεντρώσεων σε γειτονιές της Αθήνας. Στην Αθήνα στο φουλ κινείται ο εκλογικός μηχανισμός της Ντόρας, που συνεπικουρείται από τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και το δήμαρχο Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη. Από την άλλη, την Αθήνα οργώνει το δίδυμο Δ. Αβραμόπουλου - Φ. Πιπιλή. Σελ. 16 και Σελ. 17 10 χρόνια «στο Καρφί» Από το στιγμιότυπο αυτό πέρασαν ήδη δέκα χρόνια!
Ο Νίκος Κακαουνάκης παραλαμβάνει το πρώτο τεύχος του «Καρφιού». Το επετειακό που κρατάτε στα χέρια σας έχει τον αριθμό 442.
Τεκμήριο μιας μεγάλης εκδοτικής επιτυχίας. Όταν ο Κακαουνάκης πήρε την απόφαση, πολλοί τη θεώρησαν παράτολμη. «Πού πάτε με μια εφημερίδα χαμηλού προϋπολογισμού και χωρίς προσφορές;».
Ήταν η εποχή που οι εφημερίδες είχαν αρχίσει να χρησιμεύουν σαν περιτύλιγμα για… δώρα (από χαλιά μέχρι κινητά τηλέφωνα). Το «Καρφί» δεν έδινε δώρα. Ήταν μια εφημερίδα με τη σφραγίδα του Κακαουνάκη, που υποσχέθηκε ρεπορτάζ, αποκαλύψεις, παρασκήνιο, σταθερή πολιτική γραμμή, μαχητικότητα, επικοινωνία με τους αναγνώστες και… λιγότερα ψέματα.
Ούτε δαπανηρή διαφήμιση ούτε μετάκληση ξένων ειδικών για το σχεδιασμό των σελίδων ούτε υπογραφές «αστέρων» της τηλεόρασης. Μια ολιγάριθμη ομάδα συνεργατών, νέων και έμπειρων, με κοινό στοιχείο το κέφι, μικρά «διαβαστερά» κείμενα και καλή «χημεία» μεταξύ τους έκαναν το «Καρφί» απαραίτητο σε πολλούς αναγνώστες. Και συνέχισε να τους κάνει παρέα κάθε Σαββατοκύριακο με μοναδικό όπλο το ρεπορτάζ και την αξιοπιστία του, ενώ άλλες εφημερίδες πουλάνε ανάλογα με το cd ή dvd που προσφέρουν. Σελ. 20 και Σελ. 53 στο πέταλο Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβουν οι εικόνες από τα σχολεία, τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες του Δημοσίου κ.λπ., άφησε η κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, στη Βουλή, αν κι εφόσον και η δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο έχει προσφύγει η Ιταλία, είναι υπέρ της αποκαθήλωσης, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί.
«Σε αυτή την περίπτωση», είπε ο κ. Καστανίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, «όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να προσαρμοστούν διότι τα πρόστιμα και οι καταδίκες θα είναι δυσβάσταχτες» και πάντως διαβεβαίωσε ότι νωρίτερα θα προηγηθεί διάλογος και συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Πριν ακόμη αποφανθεί το δικαστήριο, κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουμε ότι ετοιμάζονται να… ξεσπαθώσουν! Πάντως, το θέμα θέλει προσεκτικούς χειρισμούς… Σελ. 71 στο πέταλο Με το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας σήμερα, το «Καρφί» συμπληρώνει δέκα χρόνια κυκλοφορίας. Δέκα χρόνια με αποκαλύψεις, ρεπορτάζ, συνέπεια και στενή σχέση κι επικοινωνία με τους αναγνώστες.
Ήταν και είναι μια εφημερίδα αλλιώτικη.
Με την προσωπική σφραγίδα του Νίκου Κακαουνάκη και μια ολιγομελή ομάδα συνεργατών το «Καρφί» έκανε τομή σε όσα πίστευε ο χώρος του Τύπου.
Σε μια περίοδο που οι εφημερίδες περνούν κρίση, το «Καρφί», χωρίς πολυσέλιδα, χωρίς ένθετα, χωρίς προσφορές έχει γίνει απαραίτητο σε ένα ευρύ κοινό, που το αγοράζει για να το διαβάσει – κι όχι σαν… περιτύλιγμα του dvd.
Δεν υποσχεθήκαμε πολλά, δεν προσφέραμε δώρα, δεν κάναμε δαπανηρή διαφήμιση. Δεσμευτήκαμε για ειδήσεις, για… λιγότερα ψέματα και για έλεγχο της εξουσίας. Αν κρίνουμε από τη στήριξη που μας δώσατε, τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε όσο εσείς εξακολουθήσετε να μας περιβάλλετε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας. Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: