Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 444 ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Δεξιοί κι αριστεροί αναχωρητές Με ψυχραιμία και σοβαρότητα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά μετά το 1974. Και υπενθύμισε μια διαπίστωση του Ανδρέα Παπανδρέου: αν δεν αφανίσουμε το δημόσιο χρέος, το δημόσιο χρέος θα αφανίσει τη χώρα. ΄
Στη διατύπωση των κινδύνων που μας απειλούν, ο πρωθυπουργός έδειξε ωμό ρεαλισμό χωρίς να καταφύγει σε ευτελείς εντυπωσιασμούς.
Οι ξένοι αναλυτές και ο διεθνής Τύπος όμως χρησιμοποιούν δραματικούς τόνους και οι αγορές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος του ελληνικού δανεισμού.
Οι μόνοι που καμώνονται πως δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι οι ερζάτς νεοφιλελεύθεροι που φρόντισαν να δραπετεύσουν από τα βάρη της εξουσίας και οι γιαλαντζί «επαναστάτες» της Αριστεράς, παραδοσιακής και τέως ανανεωτικής. Σελ.2 Βγάζουν γλώσσα αυτοί που διέσυραν τη χώρα «Ανάγκα και θεοί πείθονται», έλεγαν οι αρχαίοι κι από όλες τις ανάγκες η οικονομία είναι η πιο πιεστική.
Ο ασφυκτικός κλοιός που έχουν επιβάλει στην ελληνική οικονομία οι διεθνείς αγορές, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος οδηγεί την κυβέρνηση Παπανδρέου σε εσπευσμένες αποφάσεις για σκληρά μέτρα που θα εκτονώσουν το βαρύ διεθνές κλίμα.
Ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
Αποφεύγοντας τους δραματικούς τόνους, με τη γνωστή εκφραστική του ηπιότητα, σήμανε για μία ακόμη φορά συναγερμό χαρακτηρίζοντας απειλή για την εθνική μας κυριαρχία το δημοσιονομικό πρόβλημα. Σελ.12 Σε τροχιά συγκρούσεων κορυφής βρίσκεται η Ν.Δ. Σκηνικό περιόδου Έβερτ έχει αρχίσει να θυμίζει η Ν.Δ. δεκαπέντε μέρες μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος.
Η απόφαση του νέου προέδρου να επιλέξει πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του για τις θέσεις-κλειδιά του κομματικού μηχανισμού έχει πυροδοτήσει ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ακολούθησε η ύποπτη διαρροή ενός εγγράφου που η Ντόρα έκρινε υποβολιμαίο, με αποτέλεσμα να δηλώσει ασθενής και να μη συνοδεύσει το νέο πρόεδρο στη Βόννη. «Περιχαρακώνει το κόμμα», λένε στελέχη που κινούνται στο σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τη στρατηγική του νέου αρχηγού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δείξει πως έχει αποφασίσει να παίξει αποκλειστικά και μόνο με τους «δικούς» τους ανθρώπους.
Η συγκεκριμένη στρατηγική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός μετώπου, απέναντι στο νέο αρχηγό, το οποίο θα παρουσιαστεί στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. Σελ. 14 και Σελ. 15 Το μέτωπο με Νικήτα Πριν από τις εκλογές το «σύστημα Σαμαρά» είχε καταστήσει σχεδόν σαφές ότι στην περίπτωση εκλογής του Μεσσήνιου πολιτικού ένας από θύματα του εσωκομματικού πολέμου θα ήταν ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης. «Δεν πρόκειται να πάρει το χρίσμα», έλεγαν στελέχη που κινούνταν στο περιβάλλον του νέου προέδρου.
Μετά την εκλογή του Σαμαρά, οι σχετικές διαρροές ήρθαν να επιβεβαιωθούν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Στη Ρηγίλλης έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μέτωπο εναντίον του Κακλαμάνη.
Ο ίδιος, βλέποντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, είτε τον στηρίξει η Ν.Δ. είτε όχι.
Την ίδια ώρα ο Σαμαράς από τη Βόννη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος από την Αθήνα, έλεγαν ότι είναι άκαιρο να συζητείται το θέμα των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές. Σελ. 16 Λαϊκό… ηλεκτροσόκ! Μέτρα-ηλεκτροσόκ ετοιμάζει η κυβέρνηση για να βγάλει την οικονομία από την εντατική. Δύσκολο εγχείρημα! Και η επέμβαση πρέπει να πετύχει και ο ασθενής να επιζήσει. Δεν σηκώνει χιούμορ η κατάσταση.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι έρχεται σκληρό πακέτο μέτρων.
Στην γκιλοτίνα θα μπουν σε πρώτη φάση οι δημόσιες δαπάνες. Θα κοπούν υπερωρίες, έκτακτες αποζημιώσεις και επιδόματα, τα οποία αποτελούν ενίσχυση του μισθού, λόγω του δαιδαλώδους μισθολογίου που ισχύει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνταν να ενσωματώσουν τα επιδόματα στους μισθούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα πραγματικό αλαλούμ στα μισθολογικά του Δημοσίου. Επί της ουσίας κανείς δεν γνωρίζει πόσοι πληρώνονται και πόσα κάθε μήνα από το Δημόσιο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει βάλει στο πρόγραμμα να ορίσει μία κεντρική υπηρεσία η οποία θα ελέγχει και θα πραγματοποιεί τη μισθοδοσία.
Χωρίς θόρυβο και περιττές τυμπανοκρουσίες, το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας δουλεύει για να εκπληρώσει με συνέπεια τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δίνοντας ώθηση και ρευστότητα στην αγορά. Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθούν και οι τράπεζες στη δύσκολη για όλους περίοδο. Και επειδή καιρός φέρνει τα λάχανα… ας θυμηθούμε τι πόλεμο έχει δεχθεί η Λούκα από την επόμενη μέρα που εξελέγη.
Κι όμως είναι η πιο αποδοτική υπουργός μέχρι σήμερα. Ακόμη και στο λιμάνι δρομολογούνται λύσεις που ήθελε από την αρχή να δώσει. Και εδώ δηλαδή κερδισμένη και νικήτρια θα βγει…. Σελ. 71 στο πέταλο Βρήκαν την ώρα οι «ενημερωμένοι» των μπλογκ για να χτυπήσουν.
Ενώ ο Νίκος Κακαουνάκης βρισκόταν στην εντατική, λόγω επιπλοκής σε χρόνιο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί, βγήκαν να ανακοινώσουν ότι το «Καρφί» πουλήθηκε στον εφοπλιστή Μαρινάκη.
Και σημείωναν με νόημα ότι ο «αγοραστής» είναι φίλος και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη, δίνοντας τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας για τις οποίες ψοφάει το φιλοθεάμον κοινό.
Θεώρησαν τη στιγμή μοναδική ευκαιρία: αν ο Κακαουνάκης δεν ήταν απομονωμένος, θα τους καταχέριζε όπως αυτός ξέρει…
Επειδή όμως πάει πολύ καλύτερα, σύντομα θα απαντήσει σε όλα ο ίδιος. Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: