Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Χριστουγεννιάτικες ιστορίες Συλλογικό ISBN: 978-960-03-5012-8
Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει χριστουγεννιάτικα διηγήματα γραμμένα από σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, κυρίως του 20ού αιώνα.
Πρόκειται για κείμενα που αναδίδουν μελωδίες και εικόνες των γιορτών και διαπνέονται από τον βαθύ ανθρωπισμό που αναβιώνει στο τέλος κάθε χρόνου σε όλα τα σημεία της γης, μαζί με τη φάτνη, τα λαμπιόνια, τα κάλαντα, το χιόνι, τα δώρα και το φλουρί της βασιλόπιτας.
Τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτά τα διηγήματα προκύπτουν από τις συγκινήσεις και τα πάθη των ηρώων τους, αλλά πρωτίστως μαρτυρούν την ευαισθησία των ίδιων των δημιουργών τους.
Δίχως άλλο, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Δημοσθένης Βουτυράς, ο Στρατής Τσίρκας, ο Κώστας Παρορίτης, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Παντελής Καλιότσος, ο Γεώργιος Αθάνας, ο Κωστής Μπαστιάς, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ο Άλκης Τροπαιάτης, ο Ανδρέας Καραντώνης, η Γεωργία Ταρσούλη, η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ και ο Ιωάννης Δ. Ιωαννίδης καταθέτουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές του έργου τους, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν σε κάθε μικρό ή μεγάλο αναγνώστη ένα στολίδι για το δέντρο της φαντασίας του: για το μόνο δέντρο που αναβοσβήνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, τις μέρες και τις νύχτες του. ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Ο δρόμος Κόρμακ ΜακΚάρθυ ISBN: 978-960-03-4486-8
Ένας άντρας και ο μικρός γιος του διασχίζουν μια ερειπωμένη χώρα σέρνοντας ένα καρότσι με πράγματα που αποτελούν τη μόνη τους περιουσία. Σκοπός τους να φτάσουν στη θάλασσα. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν άλλους κουρελήδες σαν αυτούς, που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν μια σκουριασμένη κονσέρβα και λίγο νερό για να επιζήσουν. Στο τραγικό φινάλε του ταξιδιού τους μια νέα μέρα, μια νέα χώρα, μια νέα ζωή θα φανεί στον ορίζοντα. Το νέο μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ 2007. ΒΙΒΛΙΑ - ΔΩΡΑ Η χαρά της ζωής Μαρία Χαραμή ISBN: 978-960-03-5013-5
Η ευτυχία; Μα πώς; Μάλιστα η ευτυχία. Κοιταγμένη όχι στο μικροσκόπιο. Ούτε με τα κιάλια, από μακριά. Όχι εκείνη που ανατέμνει το κλινικό βλέμμα του «αρμόδιου» –και πόσο συχνά αυθαίρετου– ψυχολογούντος ή φιλοσόφου. Καθόλου έτσι. Σας μιλώ για την απτή ευτυχία του ενεστώτα και πλάι μας. Η μυρωδιά της κουβερτούλας του μωρού. Τα φιλντισένια, κλειστά βλέφαρα του άντρα ή εκείνης που κοιμάται στο διπλανό μαξιλάρι. Περιουσίες καθημερινές, τα μικρά που αστόχαστα προσπερνάμε. Πράγματα απλά, που δοκίμασα και σας συστήνω γιατί μου πρόσφεραν χαρά. Και διότι πίσω τους τρέχει ένα βαθύτερο, πιο κρυφό και σχεδόν ζεν νόημα.
Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει για πρώτη φορά, αυτούσια και σε έναν τόμο, όλα τα σχέδια λύσης που προτάθηκαν για τη διευθέτηση του Kυπριακού την περίοδο 1948-1978. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή των κατά καιρούς σχεδίων λύσης και στους παράγοντες που επηρέασαν τη μορφή και το περιεχόμενό τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη αποσκοπεί, πέρα από την αυτούσια παράθεση των σχεδίων λύσης που προτάθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο, να δώσει απαντήσεις σε τολμηρά ερωτήματα όπως το κατά πόσον υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες επίλυσης του Kυπριακού, ποια ήταν η λογική που επέβαλλε την επανάληψη συγκεκριμένων προνοιών στα διάφορα σχέδια λύσης, καθώς επίσης πώς και σε ποιο βαθμό οι χρονολογίες σταθμοί (όπως, για παράδειγμα, 1955, 1960, 1963 και 1974) επηρέασαν τις πρόνοιες των διαφόρων σχεδίων που θα ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή, μέσα από την παράθεση και ανάλυση των σχεδίων που προτάθηκαν, αλλά και των εξελίξεων πριν και μετά την υποβολή τους, επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους των βασικών πρωταγωνιστών, εκτός δηλαδή από τους ίδιους τους Κυπρίους.
Από τις αντιδράσεις δε της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων της Kύπρου στα προτεινόμενα σχέδια, εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με τις τακτικές που ακολουθήθηκαν, τη σημασία της σταθερότητας και της συνέπειας στους στόχους, αλλά και τους παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της στάσης της κάθε πλευράς καθώς και στη διαμόρφωση των ίδιων των σχεδίων. ΣΥΓXPONH BIBΛIOΘHKH ΓIA THN ΨYXANAΛYΣH KAI ΨYXANAΛYTIKH ΨYXOΘEPAΠEIA Η τεχνική της ψυχανάλυσης: Θεωρία και Πράξη Ραλφ Γκρίνσον ISBN: 978-960-03-5019-7
Ένα εμπεριστατωμένο βιβλίο αναφοράς, με παραστατικότητα και σαφήνεια, ένα βιβλίο σπάνιο.
Ο συγγραφέας έχει μια ασυνήθιστη ικανότητα να ανάγεται από το απλό στο περίπλοκο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αναπτύσσοντας με λεπτομέρειες τις αναλυτικές διαδικασίες, ο Pαλφ Γκρίνσον δεν ορίζει κανόνες· περισσότερο αναπτύσσει γενικές αρχές ή κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα πρέπει να ταιριάζουν στον ασθενή, στον αναλυτή και στην αναλυτική κατάσταση. Mε πολλά παραδείγματα περιγράφει πώς ο αναλυτής φέρνει εις πέρας τη θεραπευτική ψυχανάλυση, σεβόμενος την ποικιλομορφία των ψυχικών αστερισμών του κάθε ασθενούς σε κάθε συγκεκριμένη φάση της ανάλυσής του. Mε τη διαυγή και βαθιά σκέψη του, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στο αναλυτικό όσο και στο συγγραφικό του ύφος, αποφεύγει τη μηχανοποίηση της τεχνικής, πράγμα σύνηθες για τα κείμενα αυτού του είδους.
Tο βιβλίο ουσιαστικά ασχολείται με τα θεμέλια της ψυχαναλυτικής τεχνικής: τη μεταβίβαση και την αντίσταση. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στο σπουδαστή, δεδομένου ότι περιέχει μια εκτενή διασαφήνιση-τεκμηρίωση των βασικών αρχών της ψυχαναλυτικής τεχνικής. Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.comΓραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Δεν υπάρχουν σχόλια: