Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (Τεύχος Δεκεμβρίου 2009, Νο 502, σελίδες: 160, 6,00 €) Με το τεύχος αυτό κλείνουμε ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη νέα εποχή του Διαβάζω, που άρχισε την 1η Δεκεμβρίου 2005.
Έκτοτε, μεσολάβησαν 44 τεύχη, τρεις απονομές Λογοτεχνικών βραβείων Διαβάζω, πολλές δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις και η μεγάλη γιορτή για τα 500 τεύχη του περιοδικού. Παρά τη δύσκολη εποχή, το βιβλίο αντέχει και μαζί του και εμείς. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και έναν ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο. ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Οι συντάκτες του περιοδικού διάβασαν και σας προτείνουν σε 60 σελίδες 150 τίτλους από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή του φθινοπώρου-χειμώνα 2009, που καλύπτουν όλα τα αναγνωστικά γούστα.
Τα βιβλία προέρχονται από 80 περίπου εκδοτικούς οίκους. Πιο συγκεκριμένα, στον οδηγό περιλαμβάνονται: τίτλοι ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, αστυνομικών μυθιστορημάτων, μελετών και δοκιμίων, ιστορίας, πολιτικής, μαρτυριών, βιογραφιών, επιστημών, παιδικών και εφηβικών βιβλίων. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Η Ρέα Γαλανάκη σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο αφήγημα –Φωτιές του Ιούδα, Στάχτες του Οιδίποδα, εκδόσεις Καστανιώτη– χαρτογραφεί το παλιό και το καινούργιο, το πώς το ένα υπερισχύει του άλλου, πού ταυτίζονται και πού διαλύονται οι αυταπάτες των δύο. Συνέντευξη στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο.
Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει τον αναγνώστη στο νέο βιβλίο της Λίλας Κονομάρα με τίτλο Η αναπαράσταση (εκδόσεις Μεταίχμιο), όπου επιχειρεί να καταγράψει τη διαδικασία γραφής της βιογραφίας ενός συγγραφέα που έχει εξαφανιστεί. Της Όλγας Σελλά. Η Λουκία Δέρβη, με αφορμή το δεύτερο βιβλίο της, Ομπρέλες στον ουρανό (εκδόσεις Μελάνι), καταπιάνεται με ένα ολοκληρωμένο θέμα, αναζητώντας τη σχέση του καλού με το κακό. Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εφτά πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς …αυτοπαρουσιάζονται Η ευαισθησία του Διαβάζω για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς δεν εξαντλείται στη στήλη «Χωρίς προϋπηρεσία» του Γ. Ξενάριου, αλλά συχνά αφιερώνονται σελίδες σε αυτούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαλέξαμε να παρουσιάσουμε εφτά πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, με την ελπίδα ότι θα προσεχτούν λίγο περισσότερο μέσα στην πλειάδα τίτλων που εκδίδονται την περίοδο των γιορτών. Είναι οι: Ευσταθία Ματζαρίδου, Ένας κόμπος όλα (εκδόσεις Μεταίχμιο), Μαρία Ξυλούρη, Rewind (εκδόσεις Καλέντης), Ελίζα-Ιωάννα Πολιτσοπούλου, Ουροβόρος Κρίνος, Σμαράγδια με ασήμι (εκδόσεις Κέδρος), Θοδωρής Κ. Ραχιώτης, Βασανιστές (εκδόσεις Καστανιώτη), Μαρία Τσολακούδη, Γραμματική (εκδόσεις Τόπος), Έλση Τσουκαράκη, Η ποινή (εκδόσεις Ψυχογιός), Μαργαρίτα Φρανέλη, Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ (εκδόσεις Πατάκη). ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης: Μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, που υπέστη τις συνέπειες των κατά καιρούς πολέμων και ειδικότερα του Β’ Παγκοσμίου. Λειτουργεί από τα τέλη του 14ου αιώνα με παρόν το ελληνικό στοιχείο. Η επιρροή από την αρχαιοελληνική τέχνη είναι εμφανής τόσο στην πρόσοψη του κτιρίου όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Το συγκινητικότερο, όμως, είναι ο χώρος της εισόδου με τα 2 εντοιχισμένα μωσαϊκά τύμπανα και τα ελληνικά ρητά τους. ΠΡΟΣΩΠΑ Ιστορικός, ακαδημαϊκός, δασκάλα, αγωνίστρια της πολιτικής και της ζωής, η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, «έφυγε» γρήγορα, αφήνοντας οικείους και φίλους απρόσμενα μόνους. Της Όλγας Σελλά. Επίσης, ο Αλέξης Ζήρας σχολιάζει τις ιδεοληψίες με αφορμή τα έργα των Β. Γκουρογιάννη και Π. Βούλγαρη. Ο Ίκαρος Μπαμπασάκης αναφέρεται στον Τζων Κασσαβέτη και στα έκτροπα σε βάρος της Σώτης Τριανταφύλλου, ενώ ο Κώστας Μποτόπουλος γράφει για ένα βιβλίο που δεν προσέχτηκε. Ακόμα, στο ίδιο τεύχος, θα βρείτε τις γνώριμες στήλες του περιοδικού: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ο περιοδεύων, comics, του δρόμου, κριτικογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: