Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Στο Καρφί των Χριστουγέννων 23-24 Δεκεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 446 ΠΕΜΠΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Η κοινωνία θα δείξει το δρόμο Αν οι εθνοπατέρες είχαν αντιληφθεί την αλγεινή εντύπωση που αποκόμισαν οι πολίτες από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, θα είχαν… απαγορεύσει τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής. Δεν πρόκειται μόνο για μια ανιαρή διαδικασία που αποτελεί το καλύτερο υπνωτικό ειδικά σε προχωρημένη νυκτερινή ώρα.
Πρόκειται κυρίως για μια ανούσια παρέλαση ομιλούντων και μη ακουομένων βουλευτών που αραδιάζουν με στόμφο τις πλέον αδιάφορες κοινοτοπίες πάντοτε εντός κομματικής γραμμής και συνήθως εκτός πραγματικότητας.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010 διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των δανειστών της, λόγω του τεράστιου ελλείμματος και του ιλιγγιώδους δημόσιου χρέους. Κι ενώ η Βουλή ασχολείται με την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που πρέπει να δίνει την εντύπωση πως θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έρχεται ένας ακόμη διεθνής οίκος να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία. Είδατε ή ακούσατε κάποιον ή κάποιαν αντιπρόσωπο του λαού να εκδηλώσει ανησυχία; Σελ.2 Ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών… Οριστικό διαζύγιο με την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή επιχειρεί να πάρει ο Αντώνης Σαμαράς.
Αυτό προκύπτει από την απόφαση του νέου προέδρου της Ν.Δ. να αποδεχτεί κατ’ αρχήν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, οι οποίες θα διερευνήσουν τις σκανδαλώδεις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων, των μαύρων ταμείων της Siemens, του Βατοπεδίου, της αγοροπωλησίας του Γερμανού από τον ΟΤΕ αλλά και του Χρηματιστηρίου. Επισήμως, οι επιτελείς της Ρηγίλλης προσπαθούν να περάσουν την αποδοχή της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ ως έμπρακτη συνεισφορά της Ν.Δ. στην «επιχείρηση διαφάνειας» της κυβέρνησης.
Η κίνηση Σαμαρά όμως έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού πολλοί την εκλαμβάνουν ως πρωτοβουλία ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών. Σελ.12 και Σελ.13 Σε τροχιά (Ν)Διάσπασης Στην υπόθεση των ομολόγων η Ν.Δ. δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα κινηθεί.
Επειδή, όπως συμβαίνει και με το Βατοπέδιο, υπάρχει έντονη φημολογία περί της εμπλοκής ανθρώπων του πρώην Μαξίμου, κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρξει συντονισμός και ιδιαίτερη προσοχή.
Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι σε πολιτικό επίπεδο θα «χρεώσουν» το λογαριασμό στον τότε υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη και τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα.
Επειδή, όμως, και οι δύο είναι «τελειωμένοι», πιστεύουν ότι δεν θα έχουν κανένα απολύτως κόστος. Πάντως, και σ’ αυτή την περίπτωση λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού τόσο ο Τσιτουρίδης όσο και ο Δούκας δείχνουν αποφασισμένοι να μιλήσουν. Σελ. 14 Έφυγε ένας αναντικατάστατος… Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν ένας μύθος. Για τα εκατομμύρια των αναγνωστών των εντύπων του εδώ και πενήντα χρόνια ήταν ένας παντοδύναμος άρχοντας – πίστευαν πως μπορούσε να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις.
Για τους πολιτικούς ήταν ένα φόβητρο – όλοι ήθελαν την εύνοιά του.
Για το χώρο του Τύπου ήταν ένας πρωτοπόρος – οι καινοτομίες του άλλαξαν το τοπίο της ενημέρωσης. Για όσους είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν στα παλιά γραφεία της Πλατείας Καρύτση ήταν ένας εξαιρετικός εργοδότης – δίκαιος και αξιοσέβαστος.
Όσοι περάσαμε από τη Χρήστου Λαδά (και είμαστε πάρα πολλοί) έχουμε στη μνήμη μας μια χαρακτηριστική εικόνα του Χρήστου Λαμπράκη: ένας λιπόσαρκος, αθλητικός, σχεδόν ασκητικός και ατημέλητα ντυμένος άντρας που ανέβαινε τρέχοντας δυο-δυο τα σκαλιά από το ισόγειο στον πρώτο όροφο, όπου ήταν το γραφείο του και η σύνταξη της εφημερίδας «Το Βήμα».
Σχεδόν όλες οι μεγάλες εφημερίδες περιείχαν ρεπορτάζ που είχαν ως βασικό θέμα τη «δυσαρέσκεια» του Μεγάρου Μαξίμου για τις κινήσεις του υπουργού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, αν και η μαζικότητα των δημοσιευμάτων έδειχνε δύο ενδεχόμενα:
Είτε υπήρχε όντως δυσαρέσκεια και αυτή εκφραζόταν στα δημοσιεύματα, είτε κάποιος συνάδελφος του κ. Παπακωνσταντίνου είχε δημιουργήσει όλο αυτό το όργιο φημών και το άσχημο κλίμα εναντίων του υπουργού Οικονομικών. Σελ. 63 στο πέταλο Και τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του… Αυτά τα κάλαντα τραγούδησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στη Ρηγίλλης…
Γιατί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τον… ασκό των εξεταστικών, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα μεγάλα σκάνδαλα που δηλητηρίασαν την πολιτική μας ζωή, προκαλεί μεγάλους κραδασμούς στη Ν.Δ… Και όχι τυχαία… Οι περί του Σαμαρά θεωρούσαν ότι με την υπόθεση της Siemens μπορεί να καθαρίσουν την Ντόρα ή να τη φέρουν σε δύσκολη θέση, μέχρι που άκουσαν ότι ο Μητσοτάκης ανοίγει την ντουλάπα και βγάζει σκελετούς από πιο μακρινές εποχές. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, κατέθεσε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής και για την υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote. Είναι το πέμπτο σκάνδαλο μετά τη Siemens, τα αμαρτωλά ομόλογα, το Βατοπέδι και το Χρηματιστήριο. Στην πρόταση επισημαίνεται ότι από τη μεθοδευμένα υπερτιμολογημένη εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» το Δημόσιο υπέστη ζημιά συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Θα κληθεί βεβαίως ο Αλογοσκούφης, αφού περιγράφεται στο πόρισμα.
Και πιθανότατα θα εξεταστούν οι καταγγελίες του Θόδωρου Πάγκαλου για υπόγειες διαδρομές της εταιρείας με το ΚΚΕ… Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: