Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δελτίο Τύπου σχετικά με μέτρα για την ομαλή έξοδο και επιστροφή των εκδρομέων κατά την περίοδο των εορτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με στόχο τη την ομαλή έξοδο των εκδρομέων, τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, την ασφάλεια των μετακινήσεων και την έμπρακτη συνδρομή σε κάθε πολίτη που θα κάνει χρήση του οδικού δικτύου, η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα. Τόσο για τις ημέρες της μαζικής εισόδου όσο και εξόδου των οχημάτων, δηλαδή τα τετραήμερα των Χριστουγέννων από 23 έως και 27 Δεκεμβρίου και της Πρωτοχρονιάς από 31 Δεκεμβρίου έως και 3 Ιανουαρίου. Ισχυρές δυνάμεις της τροχαίας σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρίσκονται σε επιφυλακή για όλη την εορταστική περίοδο, ενώ έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες, οι καιρικές συνθήκες και τα εποχικά προβλήματα κατά την περίοδο των γιορτών. Ειδικότερα: Το βασικό εθνικό οδικό δίκτυο θα αστυνομεύεται σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα από περιπολικά οχήματα και μοτοσικλέτες. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα ελέγχει την κυκλοφορία κατά τις ώρες αιχμής. Η παρουσία του προσωπικού και των μέσων της τροχαίας στο βασικό οδικό δίκτυο, θα είναι συνεχής. Έντονη τροχονομική παρουσία θα υπάρχει και στον αστικό ιστό κοντά σε εμπορικά κέντρα, σε εμπορευματικούς σταθμούς, σε σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς (ΟΣΕ) και όπου αλλού παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα πεζών και οχημάτων. Τροχονόμοι θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια στα διόδια, κατά την έξοδο των ταξιδιωτών. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και μονάδες του ΕΚΑΒ, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Νομαρχιών και της περιφέρειας προκειμένου να παρέχουν άμεση βοήθεια Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκροτούνται συνεργεία τροχονομικών ελέγχων για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνοι ελιγμοί, παραβίαση σηματοδοτών, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Η επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας έχει εστιαστεί στην καταπολέμηση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Για αυτό το λόγο, συνεργεία της τροχαίας θα πραγματοποιούν ελέγχους σε 24ωρη βάση. Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί με την ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας, με προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν με τη διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστά στους οδηγούς μεγαλύτερη προσοχή και μικρότερες ταχύτητες.
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τους δρόμους ασφαλέστερους και να προστατέψουμε τις ζωές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: